Lucka 24: Ramslök

trollet
Ramslök. Foto: Malena Östergren Arvidsson

Ramslök – Allium ursinum

Gästbloggare: Malena Östergren Arvidsson @ramslokbymalena

Ramslök, Allium ursinum, är en vildväxande lök som är ovanlig i vårt land fastän den ofta växer väldigt ymnigt där den växer och då framförallt i den södra delen av landet. Även om ramslök inte spridit sig naturligt till norra Sverige går den alldeles utmärkt att odla även i de högre odlingszonerna. Att så ramslök från frö kan dock vara lite knussligt eftersom fröna måste vara färska för att gro. Vill man ha ett snabbare och säkrare resultat är det bättre att odla från färdig lök. Då kan man också skörda ramslöksblad redan några månader efter plantering.

Ramslöken vaknar till liv från sin sommarvila när hösten kommer och temperaturen i marken sjunker. Det är då den är som mest lämplig att plantera om. Lökarna vilar sedan i marken under tiden det är tjäle och skulle jag gå ut och gräva upp en tuva med lökar idag, några dagar innan jul, går det på gynnsamma platser att finna skott som redan brutit genom markytan med bladen väl skyddade mot kylan under sina tjocka foderblad. I detta stadiet brukar den stå kvar tills tjälen släpper och de gröna bladen tittar fram.

Under vintern kämpar sig ramslöken upp till jordytan fast tjälen fortfarande håller ett fast grepp om lökarna.  Foto: Malena Östergren Arvidsson

Börjar grönska när tjälen lossnat

Som den tidiga vårprimör ramslöken är börjar den grönska när tjälen lossnat, precis efter snödroppar och vintergäck. Då är det fortfarande kallt i marken och ofta minusgrader på nätterna. Det kan vara bra att tänka på när man ska plantera en tuva i sin trädgård. Ramslök är en lundväxt som vill ha det kallt om fötterna, även på sommaren, och står gärna i norrläge eller under ett skyddande buskage där skuggan ger naturlig fukt i jorden. Den vill ändå stå i väldränerad jord. Står den i varm och fukthållande jord under sin sommarvila är det lätt hänt att lökarna ruttnar. En varm plats i en kruka, en odlingsbädd eller i ett växthus är därför inte att rekommendera.

Ramslöken ska helst plockas under tidig säsong när bara det första av lökens två blad kommit upp. Det är då bladen är som mjällast och godast. Genom att skörda den då och endast ett blad per lök lämnar man kvar hälften av lökens växtdelar som ger den näring inför nästa säsong när den vissnar ned.

Ramslök. Genom att sätta ramslöken i tuvor med flera lökar hjälper de varandra att skapa en skuggig miljö för fröna att gro. Foto: Malena Östergren Arvidsson

Om Malena Östergren Arvidsson

Jag är en passionerad entreprenör med målet att göra ramslök tillgänglig för fler. På min hemsida www.ramslökbymalena.se hittar du fler tips och recept hur du kan odla, skörda och använda ramslök. Där kan du också beställa lökar som jag gräver upp på beställning, samma dag som de skickas vidare med post för att du som kund ska få den bästa ramslöksstart som går att få. Kolla in @ramslokbymalena på Facebook och Instagram!  Där svarar jag på frågor och delar med mig av odlingstips, recept och en massa mer som har med ramslök att göra.

Läs också Lucka 24: Spansk körvel
Lucka 23: Funkia
Lucka 23: Daglilja

Annons

One Comment

  1. Ramslök funkar perfekt i min odlingszon 5-6 mellan Vännäs och Umeå. De förökar sig men inte lika snabbt som i södra Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.