Lucka 23: Funkia

trollet
Vår blomsterfunkia (Hosta Fortunei) som vi åt första våren. Foto: Lisa Ekelund

Funkia – Hosta

Gästbloggare: Lisa Ekelund @skacksjoangarna

Jag minns när jag lade märke till Funkian för första gången. Jag bodde i lägenhet och kunde inte mycket om odling. Funkian växte i en rabatt utanför grannhuset som jag passerade på vägen till tunnelbanan till jobbet. Jag blev kär i de där stora blågröna bladen som höll sig fina hela säsongen, så mina ögon landade ofta i de där rabatterna när jag gick förbi. Jag märkte att de återkom år efter år och att det verkade som att de inte behövde så mycket skötsel. Jag blev fascinerad. (Detta var troligen en Daggfunkia ‘Elegans’, Hosta sieboldiana).

När vi flyttade till vår gård i Värmland (zon 3-4) var funkia bland det första jag köpte in, sent på hösten grävde jag ner dem i en hastigt anlagd rabatt tillsammans med pion och jättedaggkåpa. Jag behövde ju få en liten blomsterrabatt på denna tomt där jag inte hade sett någon.

Täck plantan för att få ljusa, långa mjälla skott

Året därpå växte mina funkior upp, likaså ytterligare två enorma plantor utanför vårt gästhus. Här kunde vi börja skörda! För under vintern hade jag nämligen lärt mig att det var en ätbar växt. I slutet av maj kapade vi av skotten och stekte i smör som sparris, riktigt gott! Något jag ska testa till nästa år är att täcka plantan med en kruka innan skotten tittar upp för att få ljusa, långa och mjälla skott, likt vit sparris.

Vi har också skördat bladen till sallad och vår son brukar knapra på bladen när han går förbi. Blommorna och blomstjälkarna är också ätbara. Det är trevligt att ha ätbara blommor att dekorera salladen med! Annars är blommorna också fina i buketter.

Även bortglömd rabatt kan ge mat och blommor. Foto: Lisa Ekelund

Trivs i skugga

Funkiorna gör vi inte mycket mer med än att lägga på lite gräsklipp eller ensilage runt dem för att hålla ogräset borta och mata mikrolivet. Vattna har vi nog aldrig gjort. Det som är fint med denna växt är att den trivs i skuggiga lägen. Jag upptäckte verkligen vilken fantastisk sak det är att odla perenner i skuggiga lägen i år, när det var torrt och varmt. Funkiorna frodades och verkade inte alls drabbade av vädret, medan vi kämpade med att ha hand om vår grönsaksodling som hade fullt med sol. Hur det än går med grönsaksodlingen så växer funkian på och levererar mat och ögonfröjd. Det är förmodligen ingen slump att det var just funkian som överlevt här på gården.

Hälsningar,

Lisa på Skacksjöängarna

Om Lisa på Skacksjöängarna

Gården Skacksjöängarna ligger i Östra Ämtervik. Vi har bott här sedan hösten 2020 och bygger sakta upp en verksamhet, med målet att skapa ett regenerativt lantbruk med betande djur och perenna odlingar. Vi håller också på att bygga upp en plantskola för perenner (träd, buskar och andra skogsträdgårdsväxter). I nuläget säljer vi främst på lokala marknader i området, men det går också bra att höra av sig direkt till oss. Vi är utbildade inom småskalig ekologisk odling, permakulturdesign, Agroforestry, regenerativt lantbruk och Holistic management.

Instagram: @skacksjoangarna

Läs också Lucka 23: Daglilja
Lucka 22: Wasabi
Lucka 21: Kinesisk gräslök

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.