Lucka 22: Wasabi

trollet
Wasabi. Foto: Johannes Wätterbäck

Wasabi – Eutrema japonicum

Gästbloggare: Johannes Wätterbäck @farbrorgron.se

Jag älskar sushi och när jag i ett reportage för sisådär 12-13 år sedan läste om att det gick att odla wasabi i vårt klimat, blev jag nyfiken på att prova. Jag höll utkik lite här och där efter frön (har aldrig sett frön) eller plantor och rätt som det var, under april ett år, såg jag att man kunde köpa färdiga plantor på en internetsida. Jag beställde tre plantor.

Jag hittade lite info på nätet hur de ville odlas, gärna i grus med rinnande vatten. Någon sådan miljö har vi tyvärr inte tillgång till, så en planta planterades ut i rabatten bredvid växthuset i Västerås och två plantor fick följa med till stugan och planterades i vår perenna pallkrage där vi också odlar strandkål. På båda ställena trivdes wasabiplantorna från första året, och de växte fint. Vi smakade på några blad och de var riktigt goda, lite grön och söt kålsmak med en svag pepprighet. Helt klart angenämt! Plantorna växte relativt bra även de kommande åren. De överlevde vintrarna och bredde ut sig genom sidoskott. Rötterna, som jag var mest intresserad av, växte dock blygsamt. Sommaren 2018, då det var så torrt, dog alla wasabi-plantor. De hade behövt mycket mer vatten. Året därpå började jag om med nya plantor och har därefter hållit dem vid liv. Denna säsong har jag även kunnat skörda av den efterlängtade roten. Verkligen en härlig och smakrik upplevelse!

Wasabi. Foto: Johannes Wätterbäck.
Frodig Wasabi i blom. Foto: Johannes Wätterbäck

Att odla wasabi

Först behöver man plantor eller sticklingar från en wasabi. Det kan man köpa i vissa nätbutiker eller kanske få av en odlarvän. Jag odlar wasabi i den jorden som finns på den platsen där jag stoppar ner plantorna, inget curlande alls. Plantorna trivs lika bra i lerjord, sandjord, biokolsberikad jord och i torvjord. Wasabin verkar faktiskt inte så känslig eller krävande när det gäller vilken jord den växer i, så länge dess växtplats ligger i halvskugga, är fuktig samt näringsrik. Överdriven vattning och regelbunden vattning med svag näringslösning rekommenderas, då mår de som allra bäst.

Utmaningen är att finna ett ställe där de inte blir exponerade för supermånga timmar sol när vi har som mest sol i Sverige (under högsommaren), och att hålla växtplatsen näringsrik och fuktig. Det kan innebära att man behöver gräva upp plantor och blanda i massor med kompost på dess växtplats för att sedan sätta tillbaka dem. En operation jag märkt kan ge nytt liv till många perenna växter.

Riven wasabi. Foto: Johannes Wätterbäck.

Fakta om wasabi

Wasabi (Eutrema japonicum) tillhör Brassica familjen där många kålväxter ingår, inkl vår inhemska pepparrot. Den växer vilt vid vattendrag, gärna i grusig jord och odlas kommersiellt i både Japan och på andra platser i världen. En av världens dyraste grönsaker sägs det. Japan ligger på en helt annan breddgrad än Sverige och växten är därmed anpassad till hur året och dygnen ser ut där. Likt många andra växter är den van att sova flera timmar på natten än vad den får göra under sommaren i Sverige. Därför blir wasabin ganska förvirrad i skandinaviskt klimat där den ljusa delen av dygnet är mycket lång. Bristen på långa nätter är orsaken till att det kan vara klurigt att få dem att utveckla rötter, som i själva verket är en jordstam. Det finns kommersiella odlingar lite här och var i världen och inte sällan använder man gardiner för att skugga plantorna så att de ska få sova så mycket som de behöver.

Wasabi har en stark smak som påminner mycket om pepparrot. Hela växten kan ätas, men det är framför allt roten som man vill åt. Wasabi används som smaksättning i framför allt sushi, men även i andra japanska rätter. Även glass, godis och snacks kan smaksättas med wasabi. Den wasabin man köper på tub i affären är oftast inte wasabi utan pepparrot som är färgad.

Wasabi förökas via sticklingar och inte från frön. Plantorna är vanligtvis generösa med att producera nya små utväxter, plantor, runt i kring moderplantan som man kan bryta loss och göra nya plantor av genom att sätta i en kruka med planteringsjord.

Johannes Wätterbäck

Lyxig sushi med egen wasabi. Foto: Johannes Wätterbäck

Om Farbror Grön

Johannes Wätterbäck och Theres Lundén bor i centrala Västerås tillsammans med sina två barn. De odlar varhelst de kan! I fönstren i lägenheten, i köksträdgården, i en stadsodling runt knuten, i växthuset och trädgårdslanden vid fritidshuset. Till vardags driver de den populära bloggen ”Farbror Grön”, där de bjuder på sina gröna kunskaper och sitt kretsloppstänkande. Johannes har odlat grönsaker sedan han var ett ungt skott på blott 19 år. Och efter drygt två decennier med de gröna fingrarna i myllan har han ofantligt mycket nyttig information att dela med sig av. Bakom ”Farbror Gröns” kunskap, blogg och böcker står även den odlingserfarna sambon Theres. Flera av parets böcker har fått fina utmärkelser.

Hemsida: fabrorgron.se

Instagram: @farbrorgron.se

Facebook: Johannes Wätterbäck

Facebookgrupp: Farbror Gröns Trädgårdsland

Vinnare av “Årets köksträdgårdslitteratur” 2023 av Svenska Måltidsakademien med boken Odla kallt.
En till bok på gång av Johannes och Theres.
Läs också Lucka 21: Kinesisk gräslök
Lucka 20: Rabarber
Poddavsnitt 6: Om dwarf-tomater med Johannes Wätterbäck

Annons

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.