Poddavsnitt 26: Om sparris

trollet

— det här avsnittet sponsras av reklam för Fröbanken.se —

Poddavsnitt 26: Om sparris

I det här avsnittet får jag lära mig mer om sparris av jordbrukaren och mångsysslaren Annika Sahlin. Annika driver Helsingesparris, Skale Skafferi i Hälsingland som säljer sparrisplantor, grönsaker i säsong, mjöl på kultursorter av spannmål och mycket mer.

Vi pratar sparrisodling, gödsling, vanliga nybörjarmisstag och hur du skördar och förvarar sparris på bästa sätt.

Mer om Helsingesparris/Skale Skafferi:

Hemsida och webshop

Receptboken vi nämner hittar du här

Skale Skafferi på Instagram

Helsingesparris/Skale Skafferi på Facebook

Sparrissorter vi nämner:

Backlim

Erasmus

Gijnlim

Mary Washington

Pacific Purple

Portlim

Primaverde

Raffaelo

Ramada

Rambo

Fler referenser:

Dalavete

Nakenhavre

Naketkorn

Svedjeråg

Poddavsnitt 25: Om rabarber
Alla poddavsnitt
Fler inlägg om grönsaker

Annons

5 Comments

 1. Hej och tack för alla poddar och sortbeskrivningar du skapat! Brukar lyssna när jag är ute och går,så trevligt och informativt! Fick inspiration om lagringstomaten Patanara och den är en höjdare hos mig. Först mogen av alla på sommaren och godast att lagra, hade till jul i år. Växthus zon 2.
  I avsnittet om sparris talade du om Raffaelo, den har jag odlat nu i några år med gott resultat. Bor på Orust med lerjord, blandade in tång, djupströbädd av kogödsel o halm och lite köpejord vid planteringen. Ger tjocka, spröda sparrisar och en jättehäck efter midsommar. Är så nöjd! Köpte 20 sparriskronor, barrotade från österlen sparris. Lyx!!!
  Äter färska och fryser in lätt förvällda. Har en kasse i frysen. Tack än en gång för ditt arbete!

  1. Tack snälla Anna-Lena för dina fina ord! Nu i januari går det lite trögt med allt så dina ord värmer extra mycket just idag. 🙂 🙂 🙂
   Hoppas du får ett riktigt fint odlingsår med massor av mumsig sparris!

   /Jasmine

 2. Idag, den 31 mars 2023 har jag av Annika på trädgårdsmässan inköpt 10 sparriskronor som jag har att hålla liv i tills spaden går ner i backen. Tidigare hade jag frösådda plantor som jag fick av en vän för 25-30 år sedan. De växte i en sparrissäng ca 2m från vattenbrynet i Stockholms skärgård. Otroligt rikgivande – stortåtjocka och halvmeterhöga. Till sist tog rotogräser överhand och i höstas grävde vi om och lade presenning över. Nu ska vi gräva om och gödsla enligt Annikas råd. Det blir finfint – nya tag. Kul med podd och blogg!

 3. Hej! Du ville veta vilken sort som odlas och i vilken zon. Jag odlar Mary Washington i zon 4, drog upp plantorna från frö 1996. Huset ligger i kanten på Dalkarlsåsen så jorden är lätt och sandig. Jag brukar inte gödsla men lägger på mer jord då och då. Skörden är lite mindre nuförtiden och kanske borde jag lägga om odlingen. Men sorten lämnar jag aldrig, jag älskar min Mary W! Tack för bästa teädgårdsbloggen!

  1. Tack snälla för dina fina ord om bloggen! 😀 Och tack för så bra information om Mary Washington! Så bra att veta om zonen och jorden men du borde absolut gödsla sparrisen… Sparris är hungrig! 😉 Och gillar inte att bli flyttad, bättre att gödsla. Extra kul att veta att du drog upp dem från frö! Hoppas du får en riktigt fin odlingssäsong!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.