Höstlöv = blivande gratisjord!

trollet

Jag fullkomligt älskar jättelönnen på vår tomt eftersom den ger såna enorma mängder löv. Som sen blir finfin jord! Helt GRATIS!😃

Egentligen är det ju helt galet hur många håller på… De krattar ihop sina löv och lägger i säckar för att sen köra iväg med det till kretsloppcentralen och slänga. Sen åker de till trädgårdsbutiken och köper jordsäckar, när de lika gärna bara kunde ha förvarat sina lövsäckar nånstans, de omvandlas ju till jord med tiden…😃

Visst är det lite jobb med att kratta ihop det men 15-30 minuter om dagen är vad jag brukar lägga på min trädgård året runt. Och det gäller att tänka långsiktigt, de löv jag tar rätt på nu gör ju att jag får finfin jord längre fram och då slipper åka iväg och köpa (och kånka!) dyra, tunga ”jord”säckar (som ju i ärlighetens namn mest består av torv). Den jord jag gör själv av lönnlöven blir alltså bättre än köpesäckarnas. Både bättre och gratis. Jag förvandlar alltså ”avfall” till en resurs. Win win! 😉

Blöta löv? Gör inget. Då förmultnar de bara ännu snabbare.
Täckodla med löven, eller täck slutskördade odlingsbäddar med dem. Jag brukar lägga på ett kompostgaller för att hålla dem på plats.

Göra jord på olika sätt:

Lönnlöv är ju ganska stora, om du har bråttom så kör över dem en vända med gräsklipparen först. Det går att använda löven på massa olika sätt (och man behöver ju inte välja, man kan göra på många olika sätt parallellt). Generellt är nyckeln för att lyckas med kompostering generellt att finfördela materialet, tillsätta lite fukt och ha en balanserad blandning i den men just lönnlöv går att använda bara precis som de är, utan att blanda (eklöv däremot är en annan femma, de blir bättre som uppblandade med annat). Du kan…

💚Blanda löven med bokashi i pallkrage.
💚Lägga lönnlöven i sopsäck, vattna lite och göra hål i säcken. Ställ på undanskymd plats och vänta 1-2 år.
💚Lägga lönnlöven i sopsäck, hälla på lite EM/lakvatten från bokashin (och INTE göra hål i säcken), ställa på undanskymd plats. Vänta nåt år.
💚Täckodla med löven.
💚Bygga nya bäddar av löven (blanda gärna i kvistar, gräsklipp och annat trädgårdsbös). Toppa med uppgrävd jord eller kvistar från trädgården (så att inte löven blåser iväg).

Så brukar jag göra, men visst finns det ÄNNU fler sätt… Kallkompost, kompostlimpa etc. Alla vägar bär till Rom. 🙂 Alla har sitt favoritsätt och ofta tjafsas det en hel del om kompostering i sociala medier… Vilket sätt som är bäst, hur man ”ska” göra, hur man inte ”får” göra osv… Det viktigaste är väl egentligen inte exakt hur du gör tänker jag, bara du gör nånting (förutom att köra iväg och kasta löven, förstås). Bara börja! Prova dig fram. Bättre lite egen jord än ingen alls. och det tar den tid det tar, lika bra att börja nu. 😄😄😄

Lönnlöv är ganska stora, kör över dem med gräsklipparen om du vill att de ska förmultna fortare.
Världens bästa lönn. Den tappar löven lite i taget, så jag försöker ta rätt på dem lite i taget också.
15-30 min per dag i trädgården på hösten med att ta rätt på löv ger bra mängder jord på sikt. Bra tidsinvestering. Och precis lagom träningsvärk. 😉
Läs också Budgetodla del 2: Jord
Poddavsnitt 33: Om jord

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.