Växtföris för höstens fynd

trollet

Jag älskar hösten! Tempot blir lugnare, jag hinner fynda växter på rea och skördar för fullt. Det enda som stressar mig varje år är att hinna få ner reafynden i marken inför vintern…

Visst kan man jordslå dem nånstans, dvs gräva ner växterna med krukan kvar nånstans i trädgården men på nåt sätt känns det som onödigt merarbete så det brukar jag dra mig för att göra. Men på besök hos @arvidolsgard så tipsade Alex mig om sitt växtdagis, dvs en tillfällig plantering av diverse växter i pallkrage. Istället för att stå och stampa eller tyna bort i för liten kruka så hamnar de där. Så får de växa sig stora och fina där under tiden. Medan du klurar/röjer plats där de egentligen ska hamna (och jo, sånt kan ta tid… 😅Tänk om jag gjort såhär för länge sen, vilka superplantor jag haft då…😂😂😂).

Det är alltså inte fråga om att jordslå växterna i kruka, de är planterade utan kruka i dubbla pallkragen. Växtskyltarna kilade jag fast närmast kanten, djupt nerkörda så de inte blåser bort.

I dubbel pallkrage får växterna vara så länge, utan kruka, tills jag hunnit förbereda platsen där de egentligen ska vara permanent. Så hinner de växa sig stora och fina under tiden.

Smågodis i dubbel pallkrage

Idén är ju lika enkel som genial! Varför har jag inte gjort ett växtföris för länge sen…?! Men nu har jag gjort det. I dubbla pallkragar har jag satt lite blandat smågodis. Tillfälligt. I väntan på bättre tider när jag hinner göra plats i rabatten så får de frodas där. Istället för dåligt samvete känns det bara bra, varje gång jag passerar kragen så småler jag nöjt för mig själv. Let it snow, liksom… För jag är redo för vintern!

Tack snälla @arvidolsgard för tipset (och @hasselby_tradgardsmasteri som Alex fick tipset ifrån)! Nu har jag ett eget växtdagis! 😄😄😄Fast min inre pk-tant klarade inte av att skriva just växtdagis på skylten, så växtföris fick det bli… 😆

Riddarsporren Aristolat börjar vakna igen, fastän det är höst… (ur led är tiden)
Lammöron Big Ears samlar jag på mig ett gäng för att kunna odla eget toapapper. Perfekt att fynda plantor på höstrea.
Jag älskar budgetodlarväxter som sprider sig och fyller ut snabbt, som den här drakmyntan.
Lungrot (eller Gode Henriks Målla som den också kallas) ska bli kul att provsmaka i vår. Försöker samla på mig fler perenna grönsaksplantor och det här är just en sån.
Rosenflockeln ser inte mycket ut för världen just nu men kommer med tiden att bli en riktigt stor, pampig planta. På höstrea ska man inte stirra sig blind på hur plantan ser ut ovan jord, det är ju rotsystemet som är intressant såhär års. Fina blir de nästa år (om rotsystemet är bra vid köp).
Lite slätbladig persilja går alltid åt.
Väx mina raringar, väx! Större plantor som träd och busk jordslår jag istället, eller langar in i jordkällaren för vinterförvaring. Men de blir jobbigare att hålla efter och ta hand om i tid i vår, de här plantorna i växtföriset sköter mer sig själva.
Läs också: Odla eget toapapper
Fler Do-It-Yourself inlägg

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.