Sortguide: Löjtnantshjärta

trollet

– innehåller reklam för Trädgårdscentrum i Tierp

Älskad klassiker

Löjtnantshjärta är en enormt älskad klassiker med ursprung i Kina och  är en av de allra första lite större, maffiga perennerna att blomma i maj-juni i plantskolorna. Den kallas även för blomsterlyra på svenska (på engelska Bleeding Hearts eller Duchtmans breeches) och det där med namn kan verkligen ställa till det för den som letar efter löjtnantshjärta i plantskolornas sortiment där ju växterna sorteras på sitt vetenskapliga namn på latin (eller gammalgrekiska) från A-Ö… För tidigare hette löjtnantshjärta Dicentra spectabilis på latin, numera är det Lamprocapnos spetcabilis som gäller (namnskiftet verkar ha skett nån gång runt 2012 ungefär, eller kanske ännu tidigare).

De trivs i woodland, dvs som bäst i halvskugga i fuktighetshållande jord och löjtnantshjärta är inte så pigga på att flyttas så välj odlingsplats med omsorg så att den verkligen får etablera sig ifred. Eftersom bladverket blir ganska fult efter blomning så är det trevligt att samplantera den med andra växter som döljer det när så är dags, t ex funkia.

Foto: Anna Zaar

Goda grannar

Allium, Carex, Polygonatum, Hosta, Pulmonaria och Geranium (dvs kirgislök, prydnadsgräset starr, getrams, funkia, lungört och näva) brukar anges som goda grannar till löjtnantshjärta. Just getrams är ju ganska lik löjtnantshjärta i blommorna så den kombinationen är verkligen fin, de är liksom lika men ändå inte (extra plus att getrams blommar om på sensommaren).

Kan förökas genom delning vår eller höst, men har ett skört och känsligt rotsystem… Ofta blir plantorna efter delning väldigt små. Frö finns att köpa hos enstaka svensk fröfirma så du kan testa att fröså den om du vill men delning verkar vara det vanligaste sättet, du kan också föröka den genom att ta en basstickling. En del rekommenderar delning efter blomning och menar att det ger bättre resultat än delning på hösten.

Foto: Anna Zaar

När du köper på våren…

Eftersom löjtnantshjärta är en av få ”maffiga” tidigblommande perenner så älskar plantskolorna och trädgårdsbutikerna att ta hem och sälja dem i lite större exemplar, då ofta framdrivna i växthus. Dessa plantor är jättefina! Problemet är bara att de inte är i fas med vårvädret utanför växthuset, så om du köper en stor fin planta löjtnantshjärta i blom och planterar ut i din trädgård när det fortfarande är kalla nätter så riskerar du att den fryser ner och snabbt ser rätt eländig ut…

Plantera gärna om din planta i större kruka som du kan lyfta in nattetid vid frostrisk (att täcka med fiberduk är knepigt eftersom stjälkarna är så mjuka och lätt knäcks, bättre att kunna lyfta in hela krukan). Sen när faran är över kan du plantera ut den i din trädgård och njuta av den i många år, nästa vår är den i fas med omgivningarna och klarar sig alldeles utmärkt på egen hand.

Sortguide: Löjtnantshjärta

Alla sorter är lika odlingsvärda så därför är samtliga markerade i fetstil. De sorter som brukar vara lättare att få tag på är markerade med ***. Med reservation för eventuella felskrivningar.

Löjtnantshjärta Alba.

Alba*** – Härdighet A. Blir ca 60-80 cm hög och får helvita blommor. Blommar i maj-juni. Gammal pålitlig sort, verkar ha hängt med sen 1891. Rek planteringsavstånd 60 cm. Ordet alba betyder just vit på latin. Har vunnit Royal Horticultural Society Award of Garden Merit (AGM) och betraktas som mycket odlingsvärd, ingår också i deras lista över de 200 mest odlingsvärda växterna de senaste 200 åren. Köp Alba hos Trädgårdscentrum i Tierp

Bleeding Heart – se Gold Heart längre ner i listan, men alla löjtnantshjärtan kallas generellt för Bleeding hearts på engelska.

Cupid – Härdighet A. Blir ca 60 cm hög och får vackert ljusrosa blommor. Rek planteringsavstånd ca 50 cm. Verkar ha hängt med sen 2013 ungefär. Köp Cupid hos Trädgårdscentrum i Tierp

Gold Heart – Härdighet B. Gulbladig sort med klassiskt rosavita blommor men just gulare bladverk och rosaröda stjälkar. Blir ca 70-100 cm hög och blommar i maj-juni. En förädling som verkar ha tagits fram av Nori Pope, tidigare ägare av England’s Hadspen House. Själv har jag lite svårt just för gulbladiga växter eftersom jag vid första anblicken alltid tror att de har näringsbrist men de kan vara trevliga att jobba med om du vill åstadkomma en fin kontrast mellan bladverk av olika nyanser.

Klassikern, löjtnantshjärta.

Lamprocapnos spectabilis*** – Härdighet A. Klassikern! Dvs den som bara kort och gott kallas för löjtnantshjärta utan efterföljande sortnamn. Blir ca 80 cm hög och får rosavita blommor i maj-juni. Rek planteringsavstånd 60 cm. Det vetenskapliga namnet på latin betyder direktöversatt typ skinande/lysande rök (lampro = skinande/lysande, kapnos = rök. Togs från Kina till Europa på 1800-talet av engelskmannen Robert Fortune. Köp löjtnantshjärta hos Trädgårdscentrum i Tierp

VALENTINE*** /Hordival – Härdighet A eller B (olika källor anger olika). En av de allra mest odlingsvärda sorterna! Blir 40-80 cm hög och beskrivs ha ett lite buskigare, mer robust växtsätt. Får rödvita blommor och mörkare bladverk med purpurbruna stjälkar. Blommar i maj-juni och verkar hålla sig fin under längre tid än många andra sorter, beskrivs kunna blomma om igen samma sommar du klipper av vissnade blomställningar efterhand.  Rek planteringsavstånd 60 cm. Verkar ha hängt med sen 2011 ungefär. Valentine är ett registrerat varumärke. Köp Valentine hos Trädgårdscentrum i Tierp

Valentine.

White Gold – Härdighet A eller B (olika källor anger olika). Plantan blir ca 70 cm hög med gult bladverk och vita blommor. Rek planteringsavstånd 50 cm. Sorten dök upp som en självsådd i trädgården hos Margaret (Meg) och Jim Dalton i New York, USA 2010. Anges av enstaka återförsäljare som ett registrerat varumärke. Själv har jag lite svårt just för gulbladiga växter eftersom jag vid första anblicken alltid tror att de har näringsbrist men de kan vara trevliga att jobba med om du vill åstadkomma en fin kontrast mellan bladverk av olika nyanser.

Foto: Anna Zaar

Och så fänrikshjärta…

Det finns en himla massa ”hjärtor”… Och att det är många som blandar ihop just fänrikshjärta med löjtnantshjärta är kanske inte så konstigt med tanke på att de, åtminstone förr, hade ganska lika namn på latin: Dicentra formosa (fänrikshjärta) och Dicentra spectabilis (löjtnantshjärta) innan löjtnantshjärtat senare bytte namn till Lamprocapnos spectabilis. Fänrikshjärta blir lägre än löjtnantshjärta men blommar längre. Eftersom de trivs i ungefär samma förhållanden så är det många som brukar samplantera dem (kom ihåg vettigt avstånd bara, annars blir det kämpigt för lilla fänrikshjärtat).

Och förutom fänrikshjärta så finns det en himla massa fler ”dicentror” att hålla reda på: furirhjärta, sjömanshjärta, silverhjärta osv. Och så det ”falska” löjtnantshjärtanet! Men det är en annan historia…

Foto: Anna Zaar

Källor i urval:

http://www.perennagruppen.com/uploads/200Listan2021.pdf

https://perenner.se/?s=lamprocapnos&submit=Search

Ballyrobert Gardens om Alba

Ballyrobert Gardens om Gold Heart

https://www.rhs.org.uk/plants/plants-blogs/plants/january-2020/lamprocapnos-spectabilis-cupid

https://www.rhs.org.uk/plants/plants-blogs/plants/october-2018/lamprocapnos-spectabilis-white-gold

https://artfakta.se/naturvard/taxon/lamprocapnos-spectabilis-221678

Botanical Identity Crisis

Läs också Sortguide: Solhatt
Sortguide: Stäppsalvia
Fler inlägg om perenner

Annons

One Comment

  1. Jag vet inte om fänrikshjärta någonsin får det svårt att klara sig, hos mig är de ett otyg! Sprider sig och gör det omöjligt att få ordning i rabatten, snarare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.