Tomattips: ”Hjärtliga” & hjärtformade tomater

trollet
Little Heartbreaker, copyright Helena Rutström

-Inlägget innehåller reklam för Meraki Seeds-

Det finns ju förstås en miljon olika sorters heartshaped/oxheart-tomater i universum, men just de som heter nåt kärleksrelaterat och är lite hjärtformade passar ju extra bra just idag på Alla Hjärtans Dag… 😉

Varför inte varenda matbutik går totalbananas och säljer massvis av hjärtformade tomater i hjärtformade askar den här tiden på året begriper jag inte… Nåja. Då får man väl odla sina egna istället, eller iallafall beställa frö till årets odlingar. De finns ju både som dvärgbusk, dwarf eller högväxande plantor. Och även med mer eller mindre lyckliga/deppiga namn, så visst finns det sorter både för den lyckligt nyförälskade och den hjärtekrossade (all kärlek är ju inte alltid besvarad).

Den här listan är alltså långt ifrån komplett så att kalla den för sortguide vore att urvattna ordet, men visst är det kul att ändå kunna lyfta liiite roliga hjärtsorter. Så här kommer en tipslista på ”hjärtliga” snyggingar! 🙂

Hjärtformade Desdemonas Heart. Copyright Helena Rutström.
Tomat Dwarf Stony Brook Heart, copyright Helena Rutström.

Tomattips: ”Hjärtliga” & hjärtformade tomater

Alla är inte tydligt hjärtformade, en del är mer bumliga, vagt hjärtformade eller plattrunda. Alla är odlingsvärda tycker jag men de med utvecklingstid på mer än 75 dagar blir vanligen bäst i växthus eller odlade under växthusliknande förhållanden. De med lite tydligare hjärtform är markerade med ***. Med reservation för eventuella felskrivningar.

Bleeding Heart – Högväxande snyggsort med vagt hjärtformade tomater, framtagen 2016 av Brad Gates i USA. Sorten ger gulorange tomater med rödare ränder som är väldigt vackra som uppskurna: när du skär itu den så är den rödare i mitten, den röda färgen liksom visuellt smälter från tomatens mitt ut mot kanterna (därav dess namn). Smaken beskrivs som fylligt söt. Storleken på tomaterna kan variera kraftigt, från 80 g-170 g. Har en utvecklingstid på ca 80 dagar. Köp Bleeding Heart hos Meraki Seeds

Tomat Crushed Heart. Copyright Helena Rutström.

Crushed Heart – Högväxande sort som kan bli 2 m (eller mer) och ger vackert  hjärtformade tomater med en lite utdragen, avlång form. Tomaterna är rosa med gröngulorange ränder och de blir ca 100-180 g. Smaken är söt och god. Har en utvecklingstid på ca 80 dagar. Framtagen av Brad Gates, USA. Trevlig sort som brukar bli bäst som växthusodlad eller odlad i varmt, skyddat och soligt läge. Köp Crushed Heart hos Meraki Seeds

Cuor di Bue /Couer De Bouer /Cuor di Toro – Högväxande, italiensk klassiker från 1925 som ger hjärtformade, rödrosa bifftomater med kraftig tomatsmak på ca 180-250 g. Namnet betyder oxhjärta på italienska. En köttig sort som har mycket fruktkött i mellanväggarna, passar både i sallad och matlagning. Har en utvecklingstid på ca 80 dagar eller mer. (Det finns även en päronformad, ribbad italiensk tomat med samma namn. Sannolikt har de selekterats olika genom åren hos olika fröfirmor.)

Desdemonas Heart /Heart of Desdemona*** – Högväxande sort som kan bli 2 m eller mer, ger varmt gyllengula hjärtformade tomater med rosaröda ränder, ibland vagt ribbade. Oftast är de hjärtformade men ibland får de ett mer vanligt utseende (spara bara frö från hjärtformade frukter om du vill behålla den egenskapen). Tomaterna är köttiga, blir ca 100-150 g (eller ännu större) och smaken beskrivs som utsökt fruktig. Har en utvecklingstid på ca 80-90 dagar. Köp Desdemonas Heart hos Meraki Seeds

Dwarf Buddy’s Heart (DTP) – Meterhög sort som introducerades 2021. Ger köttiga, plattrunda, vaaagt hjärtformade mellanstora röda tomater med en fint fyllig och välbalanserad smak. Har kraftigt, lite rynkigt bladverk och togs fram ur ”The Speckly Family” av Craig Le Houllier som döpte sorten efter sin svarta labrador Buddy. Har en utvecklingstid på ca 80 dagar. DTP är en förkortning för Dwarf Tomato Project som startades ungefär 2006 av Craig LeHoullier och Patrina Nuske Small. Typiskt för DTP-tomater är att de har stadiga stammar, inte behöver tjyvas men behöver mycket stöd. Dessa DTP fröer är OSSI ”märkta”, vilket innebär att det är fritt frö som ingen får hävda äganderätt till.

Dwarf Golden Heart (DTP) – Meterhög sort som släpptes 2015. Ger plattrunda, vagt hjärtformade gyllene tomater med ljusare inre på 120-300 g med härligt söt smak. Plantan får mörkgröna, lite rynkiga blad, har en utvecklingstid på ca 70 dagar. Sorten är resultatet av en korsning av Anna Banana Russian och Roza Vetrov gjord av Patrina Nuske Small som preliminärt kallades ”the Nosey Family”. Sorten selekterades och namngavs senare av Linda Black. DTP är en förkortning för Dwarf Tomato Project som startades ungefär 2006 av Craig LeHoullier och Patrina Nuske Small. Typiskt för DTP-tomater är att de har stadiga stammar, inte behöver tjyvas men behöver mycket stöd. Dessa DTP fröer är OSSI ”märkta”, vilket innebär att det är fritt frö som ingen får hävda äganderätt till. Köp Dwarf Golden Heart hos Meraki Seeds

Dwarf Pink Passion*** (DTP) – Plantan blir ca 90 cm hög och ger mellanstora hjärtformade rosa tomater med fin söt och välbalanserad smak. En sk determinate dwarf som inte behöver tjyvas, med mörkt grönt och lite rynkigt bladverk. Sorten är resultatet av en korsning av av Anna Banana Russian och Roza Vetrov gjord av Patrina Nuske Small, som preliminärt kallades ”the Nosey Family”. Sorten selekterades och namngavs senare av Linda Black. Ganska tidig sort med en utvecklingstid på ca 65 dagar, den släpptes ca 2015 och har hängt med ett tag. DTP är en förkortning för Dwarf Tomato Project som startades ungefär 2006 av Craig LeHoullier och Patrina Nuske Small. Typiskt för DTP-tomater är att de har stadiga stammar, inte behöver tjyvas men behöver mycket stöd. Dessa DTP fröer är OSSI ”märkta”, vilket innebär att det är fritt frö som ingen får hävda äganderätt till. Köp Dwarf Pink Passion hos Meraki Seeds

Dwarf Purple Heart, copyright Helena Rutström.

Dwarf Purple Heart*** (DTP) – Ganska stor planta som blir ca 100-130 cm hög och ger mellanstora, hjärtformade mörka tomater med grönare nacke och rödare inre. En tomat väger ca 100-250 g och smaken beskrivs som intensiv, kraftig och fyllig. Plantan har mörkt gröna, lite rynkiga blad och har en utvecklingstid på ca 70 dagar. Gjord av en korsning av Dwarf Wild Fred och Brad’s Black Heart av Vince Lavallo, som preliminärt kallades ”Porky”, sorten selekterades och namngavs senare av Vince. Den släpptes ca 2015 och har hängt med ett tag. DTP är en förkortning för Dwarf Tomato Project som startades ungefär 2006 av Craig LeHoullier och Patrina Nuske Small. Typiskt för DTP-tomater är att de har stadiga stammar, inte behöver tjyvas men behöver mycket stöd. Dessa DTP fröer är OSSI ”märkta”, vilket innebär att det är fritt frö som ingen får hävda äganderätt till. Köp Dwarf Purple Heart hos Meraki Seeds

Dwarf Scarlet Heart (DTP) – Plantan blir ca 90 cm hög och ger mellanstora lite hjärtformade röda tomater med fin välbalanserad smak. Beskrivs som en prioduktiv sort med mörkt grönt och lite rynkigt bladverk, liiite luftigare i utseendet än vad många andra dwarfsorter brukar ha. Sorten är resultatet av en korsning av av Anna Banana Russian och Roza Vetrov gjord 2007 av Patrina Nuske Small, som preliminärt kallades ”the Nosey Family”. Sorten selekterades och namngavs senare av Linda Black och släpptes ca 2016. Har en utvecklingstid på ca 80 dagar. DTP är en förkortning för Dwarf Tomato Project som startades ungefär 2006 av Craig LeHoullier och Patrina Nuske Small. Typiskt för DTP-tomater är att de har stadiga stammar, inte behöver tjyvas men behöver mycket stöd. Dessa DTP fröer är OSSI ”märkta”, vilket innebär att det är fritt frö som ingen får hävda äganderätt till.

Dwarf Speckled Heart (DTP) – Meterhög sort som ger hjärtformade, mellanstora-ganska stora tomater på 120-300 g. Tomaterna är röda med gyllene ränder, köttiga med små frökamrar så det är en bra sort att koka sås på. Smaken beskrivs som frisk och välbalanserad. Har selekterats fram ur The Speckly Family” av Craig LeHoullier och släpptes runt 2021. har en utvecklingstid på ca 75 dagar. DTP är en förkortning för Dwarf Tomato Project som startades ungefär 2006 av Craig LeHoullier och Patrina Nuske Small. Typiskt för DTP-tomater är att de har stadiga stammar, inte behöver tjyvas men behöver mycket stöd. Dessa DTP fröer är OSSI ”märkta”, vilket innebär att det är fritt frö som ingen får hävda äganderätt till. Köp Dwarf Speckled Heart hos Meraki Seeds

Tomat Dwarf Stony Brook Heart, copyright Helena Rutström.

Dwarf Stony Brook Heart (DTP) – Blir 90-120 cm hög med mörkt gröna, lite rynkiga potatisblad. Ger vackert hjärtformade, köttiga röda tomater med gulorange strimmor. Tomaterna kan bli ganska stora, runt 150-250 g (ibland nästan 400 g!) och har bra, klassisk söt tomatsmak med bra smakvolym. Sorten är framtagen ur ”the Worry Family”, en korsning mellan välkända Speckled Roman och goda Wherokowhai framtagen av Craig LeHoullier. Sorten selekterades och namngavs 2017 av Gina McDermott och släpptes ca 2022. DTP är en förkortning för Dwarf Tomato Project som startades ungefär 2006 av Craig LeHoullier och Patrina Nuske Small. Typiskt för DTP-tomater är att de har stadiga stammar, inte behöver tjyvas men behöver mycket stöd. Dessa DTP fröer är OSSI ”märkta”, vilket innebär att det är fritt frö som ingen får hävda äganderätt till. Köp Dwarf Stony Brook Heart hos Meraki Seeds

Heartbreaker F1*** – Busksort som inte behöver tjyvas och passar bra för odling i kruka. Ger röda hjärtformade tomater. Oklart vilken sluthöjd plantan har, olika återförsäljare anger väldigt olika höjd.

Heartbreakers Dora Orange F1*** – Kompaktväxande, ny låg sort som blir ca 40 cm hög och ger små hjärtformade orange tomater. En tomat väger ca 8-15 g. Ingår i serien Heartbreakers, ett registerat varumärke.

Heartbreakers Dora Red F1*** – Kompaktväxande, ny låg sort som blir ca 40 cm hög och ger små hjärtformade röda tomater. Behöver inte tjyvas men om plantan blir för tät kan man behöva gallra bort enstaka grenar. Ingår i serien Heartbreakers, ett registerat varumärke.

Heartbreakers Twiggy Orange F1*** – Kompaktväxande, ny låg sort som blir ca 30 cm hög och ger små hjärtformade orange tomater. Har en utvecklingstid på ca 70-85 dagar, beskrivs som ännu mindre planta än Dora Orange F1. Ingår i serien Heartbreakers, ett registerat varumärke.

Heartbreaker Vita F1*** – Busksort som blir ca 60 cm hög, inte behöver tjyvas och passar bra för odling i kruka. Ger röda hjärtformade små körsbärstomater med söt smak i långa klasar. Har en utvecklingstid på ca 55 dagar enligt svensk fröfirma. Egentligen snarare en busktomat än dvärgbusk men vissa fröfirmor envisas med att inkludera den i sitt dvärgbusksortiment. (Om du egentligen vill ha just dvärgbusksort med hjärtformade tomater så är Heartbreaker Dora Red F1 ett bättre, lägre alternativ).

Heart of Gold – Typ högväxande sort, plantan beskrivs bli 150 cm hög eller mer (enligt vissa källor blir plantan hög, enligt andra inte). Biffsort av oxheart-typ som ger gulorange, köttiga tomater med en fin, välbalanserad och lite gammeldags god smak. Tomaterna kan bli rätt stora, upp till 340 g och sorten har en utvecklingstid på ca 80-85 dagar.

Tomat Little Heartbreaker. Copyright Helena Rutström.

Little Heartbreaker*** – Dvärgbusksort som ger små röda, fasta små hjärtformade tomater med spets. Smaken är söt och lite krispig. Plantan blir ca 20 cm hög, inte särskilt bred och har en utvecklingstid på ca 55-60 dagar. Köp Little Heartbreaker hos Meraki Seeds

Striped Sweetheart – Kraftigväxande, hög sort med potatisblad som ger vagt hjärtformade, rosaröda tomater med orangegula ränder som nästan helt smält in i grundfärgen. Sorten ser nästan spraymålad ut. Tomater är saftigt köttiga med fylligt söt smak och ger tomater av varierande storlek, från ca 50-180 g. Sorten är framtagen genom en korsning av Little Lucky och Lucky Cross av Lee Newman, USA.

Inget slår hemodlade tomater.

Och så ännu fler…

Om du inte går igång på just hjärtformade tomater så finns ju förstås också andra sorter inom samma kärlekstema, men med vanligare form som DTP Dwarf Purple Heartthrob, Summer of Love F1, Love F1 osv… Och gillar du just oxhjärtsorter så finns det mååånga fler att upptäcka. Nästan en för varje land i världen; Japanese Oxheart, Russian Oxheart, Hungarian Oxheart osv…

Och såna där små formar finns ju också; där man tvingar fram en hjärtform av en vanlig rund tomat genom att placera tomaten där som liten, när den fortfarande sitter kvar på kvisten (isch!). Men alla gillar vi olika. Själv är jag väldigt förtjust i både de lite mindre, krispigare sorterna OCH de större, köttiga biffsorterna. De kompletterar varandra fint tycker jag. Man måste ju inte välja antingen eller. More is more. 😉

Läs också Tomatplan 2023: Tema gourmet
Tomatodlarens ordlista
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.