Vackra svartplommon!

trollet
Folk tjatar om prydnadskörsbär såhär års och visst är de fina men det finns ju prydnadsplommon också, som svartplommon!

Svartplommon heter Prunus x cistena på latin och är ett snyggt litet prydnadsträd som blommar i maj och funkar både i större kruka och på friland. Blommorna är vackert vita med rosaröd mitt som bleknar mer till vitt ju längre den blommar. Har dessutom läckert dova blad (med ett nästan metallic-liknande utseende) så den är snygg även efter blomning. Dundersnygg faktiskt! Bladen är rödare som nya för att sen skifta till en dovare grön färg. Oftast säljs de som toppympade så de blir ganska nätta små träd på ungefär 1,5 m – 1,8 m (räknat från ympstället). Ibland finns de även att köpa som buske.

I augusti-september pryds den av purpurröda småplommon. Jag gillar den dels för att den är snygg men också för att den är så pass tålig: klarar zon 5, viss torka, värme och funkar i stadsmiljö. Hobbyodlare brukar ha den i kruka eller på friland.

Svartplommon i början av maj i uppsalatrakten, Prunus x cistena.
Knopparna är rosa, blommorna vita med rosaröd mitt.
Svartplommon funkar både i kruka och på friland, klarar zon 1-5.

Snygg OCH härdig

Många är förtjusta i japanska körsbärsträd och visst är de fina men de är inte så härdiga, dvs de tål inte jättemycket kyla och många sorter funkar bara i södra Sverige. Svartplommon däremot är tåligare och klarar zon 1-5, eller välj blodplommon Prunus cerasifera ’Nigra’ om du hellre vill ha rödare blad hela tiden eller det höstvackra bergkörsbäret Prunus sargentii om du vill ha nåt riktigt tåligt men de är för stora för krukodling, de ska planteras rätt ner i marken.

Fler vårblommande prydnadsträd:

  • Persika – Frost och Riga är de två vanligaste, lite härdigare sorterna och klarar ca zon 3-4. Blommar i rosa på bar kvist, Frost ger snäppet större persikor med gulare fruktkött, Riga ger mindre men fler frukter, med vitare fruktkött.
  • Prydnadsapel – Tåliga, vackra, lättodlade och lättskötta som blommar i maj… Fler borde satsa på dessa tåliga skönheter! Finns många fina sorter: Everste, Rubin och Profusion är några av de tåligare sorterna.
  • Prydnadskörsbär/japanska körsbär – Inte så tåliga men mycket vackra. Kanzan blommar liiiite senare än de andra japanska körsbärssorterna, klarar zon 1-3. Accolade är härdigare, zon 1-3 (4) men mest populär är nog svagt pelarformade Ama-no-gawa fast det klarar bara zon 1-2 och har rätt kort livslängd.
  • Rosenmandel Prunus triloba – Lite småkinkig men vacker, får fyllda rosa blommor på bar kvist. Zon 1-4 brukar anges men min erfarenhet är att den snarare klarar zon 1-3 (torkar ofta in och blir ful i grenarna i högre zoner).
Prunus ’Kanzan’ med vackert fyllda rosa blommor på våren, zon 1-3.
Läs också: Bi-buffén på kullen
Fler inlägg om blommor

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.