Röllikan Apple Blossom

trollet

Jag blir faktiskt inte riktigt klok på den här röllikan…

När jag köpte ett gäng plantor för några år sen så stod det Achillea Apple Blossom på samtliga krukor, men en snabb sökning i SKUD visar att det inte finns någon röllika som heter så. Och då blir man ju ännu mer nyfiken! 😉

Dock finns en röllika som heter Apfelblüte (Achillea Galaxy-gruppen), vilket enligt Google Translate betyder just appleblossom. Men när jag kikar på bilder av Apfelblüte på nätet så tycker jag inte att de stämmer riktigt med den som jag odlar här hemma… Men det där med färger, filter och ljuset när bilden tas är knepigt och kan verkligen göra stor skillnad i hur en färg uppfattas.

Olika färg i olika fas

Inte blir det lättare heller av att många blommor ändrar färg ganska mycket beroende på vilket gödsel de får (OM de får nåt öht), hur många ljustimmar de får och i vilken fas blomningen befinner sig. Röllikan Apple Blossom ändrar färg radikalt under blomningen. Bilden du ser på de tre blommorna bredvid varandra är alla klippta från en och samma planta vid samma tillfälle i juli. I början,när knopparna börjar öppna sig är färgen kraftigt mörkrosa, för att sedan bli ljusare och ljusare. Som helt överblommad har färgen bleknat till nästan vitt.

Att bedriva detektivarbete baserat på blomfärg på en sådan perenn är alltså inte helt lätt. För hur ska man veta när i blomningsfasen de där bilderna man ser på Pinterest och hos olika plantskolor faktiskt är tagna…?

Nyutslagen Achillea Apple Blossom till vänster, Apricot Delight till höger.

Mina gissningar

När jag köpte ett gäng plantor av Achillea Apple Blossom så köpte jag också Achillea Apricot Delight, som inte heller finns enligt SKUD… Däremot finns en sort som heter Apricot Beauty, men den färgen överensstämmer inte med den sorten jag har (oavsett blomningsfas).

Nyutslagen Apple Blossom, när färgen är som starkast, i framkant. I bakkant Apricot Delight..

Men namnet Apricot Delight existerar på nätet, och finns att köpa från amerikansk plantskola som hänvisar till den som Achillea millefolium ’Apricot Delight’ Tutti Frutti-serien (Tutti-Frutti är tydligen ett registrerat trademark). Och den färgen stämmer faktiskt! Det är ju samma som min Apricot Delight, hurra!

Eftersom jag köpte både Apple Blossom och Apricot Delight samtidigt, i likadana krukor som verkade komma från samma leveratör så verkar det inte omöjligt att även Apple Blossom kan tillhöra samma Tutti Frutti-serie. Men när jag kollar upp Tutti-Frutti-serien i SKUD så finns där bara två sorter med andra namn (Pomegranate och Pink Grapefruit). Efter lite mer snokande så hittade jag fler sorter i Tutti-Frutti-serien, som tydligen är framtagen av K. Sahin i nederländerna för Blooms of Bressingham, men Apple Blossom ingick inte där.

Apple Blossom och lavendel Munstead.

Snyggt ”ogräs”

Man kan ju fråga sig varför man egentligen vill ha röllika i en hemträdgård, många tycker ju att den är ett ogräs och tänker direkt på det vita, vilda hundkäxet/hundlokan trots att det är två olika växter… Men visst är de liiite lika rent visuellt. De är också lika vad gäller tålighet. Jag gillar färgglad röllika eftersom den är torktålig (som planterad alltså, i butikens krukor är den lika törstig som alla andra inkrukade perenner) och har det där lite vilda uttrycket som passar så bra på min stäppliknande pollineringsrabatt uppe på kullen. Den är toksnygg ihop med ringkrage, solhattar och högt gräs, och jag älskar att blommorna skiftar färg. Det ger en så härlig dynamik till planteringen och gör den ännu mer levande på nåt vis.

Jag vill gärna köpa fler likadana. Men det har visat sig vara svårare än jag trodde… Sorterna ingår inte i affärens ordinarie perenn-sortiment så sannolikt var det ett tillfälligt parti de fick in då. Hur ska jag hitta fler?

Färgglad röllika gör sig väldigt bra i lite vildare perennrabatter tycker jag.

Vad tror du?

Det är verkligen inte så lätt att vara växtdetektiv alla gånger, för en och samma växt kan ha olika namn beroende på var i världen den säljs… Eftersom både Apricot Delight och Apple Blossom båda är ganska låga och kompakta (ca 40 cm höga), blommar ganska länge och verkar komma från en och samma odlare (som sannolikt köpt licens för förökning av en och samma serie) så verkar det logiskt att de ingår i samma serie… Men vem vet, kanske var just Apple Blossom-krukorna felmärkta? Eller är Apple Blossom och Apfelblüte verkligen en och samma sort? Vad tror du?

Det vore väldigt roligt att kunna jämföra blomningen mellan en planta köpt som Apfelblüte och den här… Kontakta mig gärna om du odlar Apfelblüte så kan vi skicka lite bilder till varandra. 🙂

Achillea Apple Blossom skiftar färg i olika blomningsfas.
Läs också: Bi-buffén på kullen
Fler inlägg om perenner

Annons

3 Comments

 1. Enklaste sättet att få fler nyanser är väl att fröså dem nu ute under augusti. Närmast till hands är Mr Fothergills ”Summerberries” eller Nelsons F2 ”summerskies” (tror jag den heter).

 2. Hej
  Röllikan apricot delight ser på bilderna ut som att ha en varmrosa ton, stämmer det? Eller är det mer aprikosrosa? Hur skiljer sig blommans nyans från nyutslagen till överblommade?
  Tack för svar

  1. Hej!

   Det är så fruktansvärt svårt att beskriva färger, men jag personligen tycker att den går mer åt aprikosrosa än varmrosa. I knopp är den nästan på gränsen till varmrosaröd men det går över rätt snabbt… Har googlat runt och försökt hitta bild som jag tycker överensstämmer med min och den här är ”mest” nära tycker jag:
   https://www.bluestoneperennials.com/ACAD.html
   (möjligen kan de ha ökat på kontrasten lite på bilden)

   Det är alltså stor färgskillnad på nyutslagen och överblommad, den beter sig ungefär som Apple Blossom såtillvida att den har klarare färg i knopp och sen bleknar den, ju längre den står. Men eftersom bladverket ofta blir fult när den nästan är överblommad så är det sällan man ser de där jätteljusa milda färgerna på foton… Den har en fin dynamik, tycker jag. Skiftar färg på ett behagligt sätt, särskilt samplanterad med prydnadsgräs. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.