Odla egen nyponsoppa

trollet
Vresros i blom , juni månad i Uppland.
-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Wexthuset

Den där nyponrosen…

När jag jobbade i trädgårdsbutik så kom det ibland in kunder och frågade efter ”den där nyponrosen till nyponsoppa”. Vilken sort ska man köpa då? De ville kunna göra egen nyponsoppa och ville därför odla just den nyponrosen som används till det. Men, det är faktiskt inte bara en enda ros som används till nyponsoppa… Det finns många kandidater. 😉

Flera kandidater

Alla rosor ger ju nypon, men nyponen kan vara olika stora och olika goda… Pimpinellrosen har t ex ganska torra, trista nypon. En riktig klassiker i sammanhanget är däremot vresros, Rosa rugosa, som ger stora, matiga och köttiga nypon. Rosa rugosa är inte förbjuden i Sverige, men betraktas som invasiv av Naturvårdsverket eftersom den sprider sig lätt med både frö och rotskott. Men sorter av Rosa rugosa Gruppen, alltså namnsorter, förädlingar och hybrider av vresros är inte lika fertila och sprider sig inte lika mycket så de är att betraktas som bra odlingsalternativ, t ex Örträsk eller Hansa. Köp Hansa hos Wexthuset

Den sort som används inom kommersiell nyponproduktion heter PiRo3 och verkar vara nån slags korsning mellan Rosa dumalis och Rosa pendulina. Inte helt lätt att få tag på men mycket uppskattad eftersom den är taggfri. Den selekterades fram på 1960-talet i Dresden-Pilnitz, Tyskland just för sina nypons skull (för sitt höga innehåll av C-vitamin; 1,2 g per 100 g fruktkött). Blommorna är enkla, ljusrosa och ganska små på ca 4 cm. Plantan blir ca 150-180 cm och bladen skiftar i gult till hösten.

Den godaste?

Andra klassiska rosor som ofta används till nyponsoppa är vildrosor som stenros (men den har små nypon), Rosa canina eller nyponrosen Rosa dumalis (som också har ganska små nypon). Den kraftigväxande hartsrosen Rosa villosa (och huvudunderarten plommonros) har historiskt också varit vanlig att göra nyponsoppa på. Om du köper nyponpulver eller andra nyponprodukter i mataffären så är de ofta gjorda på just Rosa canina.

Om du vill ha riktigt stora, rejäla nypon så är mandarinrosen Rosa moyesii bra, men den sort som ofta lovordas för just sin goda smak är vresrosen ’Fru Dagmar Hastrup’. Köp Fru Dagmar Hastrup hos Wexthuset

Vresros i knopp.
Vresros i blom.

Göra soppa

Jag har aldrig provat att göra egen nyponsoppa själv, har helt enkelt inte haft tid till det… Men nu i sommar tänker jag banne mig ta mig tid. 😉 Även om jag inte odlar vresrosor själv så har jag vänner och bekanta som odlar där jag får plocka sen när nyponen mognat. Jag trodde att det var komplicerat och pilligt att få bort kärnorna men tydligen kokar man nyponen hela, kör med mixerstav och sen häller/pressar man det hela genom ett durkslag för att sila bort kärnorna. Verkar ganska simpelt, så det ska nog även jag klara av. 🙂

Det går åt ca 8 dl färska nypon till en sats på 1,5 l vatten så det går betydligt snabbare att plocka ihop det du behöver av en sort som ger stora nypon. Det finns nog en triljard olika sorters recept på nyponsoppa att välja bland, men det enklaste jag hittat hittills är Niklas Kämpargårds så det blir nog det jag testar allra först. 🙂

Källor i urval:

Den Virtuella Floran – Hartsros

Naturvårdsverket – Vresros

Naturvårdsverket – Länsstyrelserna får 28 miljoner för att bekämpa invasiva växter

Niklas Kämpargård, lev som en bonde – koka egen nyponsoppa

Receptfavoriter – egen nyponsoppa

Växtforum – Arten vresros är invasiv men rugosa-rosor är INTE invasiva

Mer om nypon: Mariana Mattson pratar rosor och nypon i
Trädgårdstrollets Trädgårdspodd Avsnitt 2 Om rosor i Lappland

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.