Beskära hallon

trollet
Sommarhallon Golden Queen (en taggig sort).

Sommarhallon och hösthallon

Sommarhallon (kallas också för trädgårdshallon) är de allra vanligaste hallonen i svenska trädgårdar. De ger skörd på fjolårsskotten/ dvs tvåårsskotten under sommaren. Hösthallon däremot ger vanligen skörd på årsskotten/ dvs ettåriga skott i slutet av sommaren eller i början av hösten.

Om man vill ha hallon under så lång tid som möjligt så är det bra att odla både sommarhallon och hösthallon, men eftersom de beskärs olika så är det bra att inte odla dem i samma rad så att de blandas ihop, utan odla dem på olika platser i trädgården istället så blir det lättare att hålla reda på vad som är vad.

Lila sommarhallon Glencoe Purple.

Och ”mittemellan”

Traditionellt gör man skillnad på sommarhallon och hösthallon, fast den moderna förädlingen har nu nått så pass långt att gränsen mellan sommar- och hösthallon delvis börjar suddas ut… Det finns numera hallon som ger skörd på både ettårs och tvåårsskott (och vissa moderna hösthallon ger skörd redan före sommarsorterna). Sådana sorter kallas ofta för krukhallon eller balkonghallon och de brukar inte vara superhärdiga men uppskattas ändå av många eftersom de ger skörd under så pass lång period.

Krukhallon som ger skörd på både ettårs och tvåårsskott brukar beskäras efter skörd då du klipper bort de grenar som redan gett skörd, och på våren då du kanske gallrar bland årsskotten för att få en luftigare buske (om det behövs). Unga plantor brukar inte behöva gallras på årsskott på våren, men gamla, etablerade plantor kan behöva gallras ibland.

Om jag inte vet vilken sort jag har då…?

Om du inte vet vilken sort du har så beskär du efter skörd. De grenarna som redan har gett bär klipps bort vid marknivå.

Det här är Glencoe Purple på bilden. Det är en taggfri sommarsort som ger lila hallon, tvåårsskotten har också en lite lila färg i barken. Med tiden skiftar färgen mer till rödbrunt, och sen grått.

När

Sommarhallon beskärs vanligen på sensommaren/hösten, efter skörd. Klipp bort de grenar som redan gett bär, och spara de ”nya” grenarna som kom upp i våras, för de ger bär kommande sommar. Hösthallon däremot beskärs vanligen på vårvintern. (Om man beskär redan på hösten här där jag bor i Uppland så riskerar man att de nya skotten kommer upp före vintern och fryser ihjäl, men de som bor i södra delen av Sverige brukar ofta bara jämna hela hösthallonplantan med marken efter skörd och det går bra för dem ändå.) Om du däremot bor såpass långt norrut att hösthallonen inte hinner mogna under just hösten, så kan du strunta i att beskära bort dem på vårvintern, så kan du hoppas på att de ger en tidigare skörd till våren istället.

Jag hann inte med att beskära mina sommarhallon efter skörd förra året, så jag beskär nu i maj istället. Bättre sent än aldrig, men det är egentligen bättre att ta bort grenarna så snart som möjligt efter skörd så för att minska eventuella svampsjukdomar som t ex hallonskottsjuka.

De här taggiga grenarna är sommarhallonet Golden Queen.

Hur

Beskär bort grenen nere vid basen. Om du har taggiga hallon så använd en grensax så att du slipper riva sönder armarna (eller tröjan för den delen). På frilandsodling brukar man säga att man ska lämna kvar ca 7-10 av de kraftigaste skotten per löpmeter vid gallring/beskärning.

Varför

Beskärning görs för att få bättre skörd (fler bär av bättre kvalitet) och friskare plantor. Om vi inte beskär så blir bären färre, mindre i storlek och alltför täta hallonbuskar riskerar att dra på sig trista svampsjukdomar och annat elände. Så fram med sekatören eller grensaxen bara, så blir du rikligt belönad med finfina bär. 🙂

Läs också Sortguide: Sommarhallon
Fler inlägg om frukt och bär

 

Annons

4 Comments

  1. Såvitt jag vet är Glen Coe och Glen Coe Purple samma sort (stavas ibland som ett ord, Glencoe men det är fortfarande en och samma sort). Och ja, den ska beskäras. Alla sorters hallon behöver beskäras regelbundet (men sommarhallon och hösthallon beskärs olika).

   Glen Coe är ett sommarhallon, och sommarhallon beskärs vanligen på sensommaren/hösten, efter skörd. Klipp bort de grenar som redan gett bär ända nere vid basen, och spara de ”nya” grenarna som kom upp i våras, för de ger bär kommande sommar.

   Lycka till!

 1. Hej
  Mina hallonbuskar får stora bölder på stammarna, varför och vad kan man göra åt det? I år har även många hallon ruttnat innan de ens är färdiga, beror det på bölderna?
  Mvh Olof

  1. Hej Olof!

   Det finns en himla massa sjukdomar och skadedjur som kan drabba hallon… Det du beskriver är sannolikt nån slags svamp/virus men vilket vete sjutton. Det finns så många (rotröta, fläckskorv, hallonskottsjuka, rost, hallonmosaik, virusgulsot, nervskloros mfl), men ”bölderna” du beskriver stämmer inte in på nån av de sjukdomar som brukar drabba hallon som jag känner till. Att hallon ruttnar/möglar på grenen är vanligt och kallas för gråmögel, det kan man förbättra genom att gallra plantorna och inte planera för tätt men bölderna du beskriver har jag inte en susning om vad det kan vara. Sannolikt nån slags svamp. Om buskarna fortfarande ger skörd och i övrigt verkar må bra så låt det vara, men om de ger sämre och sämre skörd så är det sannolikt nån virussjukdom eller svamp och då bör du ta bort dem. Om dina buskar svarar fint på gödsling, beskärning och vattning så låt dem vara. Men om de beter sig sjukt så har du ingen nytta av dem. Ta bort dem innan sjukdomarna sprids.

   Hallon är tyvärr ett av de allra värst virusdrabbade växtslagen, och OM det är virus så ger buskarna sämre och sämre skörd med tiden och då bör de tas bort. Klipp och bränn grenarna (rotsystemet kör du till kretsloppcentralen, förklara att det är sjukt växtmaterial så att de INTE lägger det i komposten). Sedan planterar du inte hallon där igen på samma plats. Det är viktigt att du inte lägger sjuka grenar och sjuka blad i komposten, då sprids sjukdomen. Bättre att bränna eller att köra bort till kretsloppcentralen.

   Varmt lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.