Verandarabatten året runt

trollet

Jag fullkomligt älskar vår verandarabatt… I den trängs en salig blandning av ätbart och färgglada perenner, på bekvämt avstånd från köket och sittplatserna. Den som vill ha mer blåbär till sin efterrätt eller frukostgröt behöver inte gå långt och trots att den bryter mot minst två av trädgårdsdesignernas gyllene regler så är det vår mest uppskattade plantering.

Blommor och bär

Gult är en av mina absoluta favoritfärger eftersom den lyckas med konststycket att göra mig både pigg och glad samtidigt. Rabatten ligger i full sol i ett hett, utsatt läge i zon 4. Täckodling är en nödvändig strategi, och tåliga växter ett absolut krav.

Förutom blommande perenner finns här också några vintergröna sorter: det burriga prydnadsgräset och den oansenliga marktäckaren gullgröna.

Tidigare hade jag tre tjusiga fikonplantor i rabatten, tills hundarna grävde upp två… Den sista får flytta till en säkrare plats så fort jag listat ut var det skulle kunna vara. 😉

De ätbara växterna fyller mest ut med sin gröna bladmassa under sommaren: vindruvorna hoppas jag med tiden ska klänga uppför verandan och de amerikanska blåbärsbuskarna lyser upp planteringen först till hösten när gröna blad blir röda. Fast bär är också vackra på sitt sätt, förstås. Men framförallt är de goda! Och sysselsätter små barnahänder en liten välsignad stund så att jag får dricka upp mitt kaffe ifred.

Runt 14 sept börjar de amerikanska blåbärsbuskarna leverera här i zon 4.

 

Vår: tulpaner, liljor, gullgröna och prydnadsgräs

Det allra första som vaknar i verandarabatten är tulpanerna. När snön äntligen ger vika så tittar de troget upp ur gullgrönans pålitliga bladverk: Kees Nelis i rött och gult, och Hocus Pocus i gult med sin röda lilla strimma.

Den småblommiga, gula lilla gullgrönan är en tålig vintergrön marktäckare som körar fint till tulpanernas varma förstastämma. Prydnadsgräset Ice Dance (brukar kallas för japansk starr på svenska) har en härligt burrig, busig form som jag tycker ger hela planteringen så härlig energi. Eftersom både prydnadsgräset och gullgrönan är vintergröna så framhäver de tulpanerna bra. Nån enstaka påsklilja har visst smugit sig in genom åren också, men de håller sig mest på sin kant. När våren börjar övergå i sommar tar den lilla låga, kompakta asiatiska mörkorange liljan Festive Joy över huvudrollen med sin starka färg.

18 maj: Triumftulpanen Hocus Pocus.
18 maj: röd lysing, gullgröna och tulpanerna håller hov.
Asiatiska lilla dvärgliljan Festive Joy, lyser nästan som neon i rabatten även molniga dagar.

Sommar: solbrud, daglilja och rödbladig lysing

Den gula solbruden med sin vackert brunröda mitt blommar bara i juli, vilket inte är särskilt länge… Men det gör inget eftersom höstöga och strålrudbeckia avlöser den med sin blomning. De har allihop gula blommor med liknande blomform.

Gult är guld, brukar Emily Bratt framhålla i podden Trädgårdsindie. Jag håller med henne… Gult är verkligen en fantastisk färg eftersom den har ett inneboende ljus som verkligen kan lyfta andra växter. De gula blommorna fungerar nästan som levande lampor, som små strålkastare lyser de upp allt det gröna och ger det mänskliga ögat ett naturligt fokus. Om du vill lära dig mer om färg och hur de påverkar oss så kan jag varmt rekommendera Det stora avsnittet om färg av Trädgårdsindie. Fascinerande!

1 juli: Helenium ’The Bishop’ och Lysimachia cil. ’Firecracker’
23 juli: Hemerocallis ’Frans Hals’

Sensommar: höstöga, gullris och praktröllika

Det kan verka konstigt att en perenn med namnet höstöga blommar redan under sommaren, men just så är det. Det fina med höstöga är att den blommar ganska länge, från augusti till september. Eftersom jag klipper bort de överblommade blommorna så fortsätter både höstöga och praktröllika att blomma.

Gullriset däremot klipper jag ner ganska hårt så fort den blommat färdigt, annars sprider den sig lätt i trädgården med sina luddiga, vita frön. Den blommar inte om, och stjälkarna ser underligt halshuggna ut om de lämnas kvar så de brukar jag klippa väldigt hårt, nästan jämna dem med marken. Stjälkarna brukar jag klippa sönder i mindre bitar och sprida ut i rabatten som täckodling.

I augusti blommar både daglilja och höstöga samtidigt, då brukar jag försöka äta ute på verandan så ofta det bara går för att verkligen få gotta mig åt blomprakten. Det liksom spritter till lite i magtrakten av allt det glada, gula.

23 juli: Daglilja Hemerocallis ’Frans Hals’ framför klassisk höstöga Coreopsis verticillata.

Höst: strålrudbeckia, praktröllika och amerikanska blåbär

Höstöga har gula blommor och ett väldigt finfliktigt, ärtgrönt bladverk som nästan påminner lite om dill, det kontrasterar fint mot de amerikanska blåbärsbuskarna som nu börjar skifta från grönt till illrött. Den låga lilla praktröllikan håller sig på sin kant men bildar ändå en färgglad kontrast till gräsmattan och den alltid lika närvarande gullgrönan.

20 augusti: blåbären börjar ta form.
När hösten kommer och temperaturen sjunker så skiftar bladen på de amerikanska blåbärsbuskarna från grönt, till gult och sen rött. Riktigt illröda kan de bli! Fint att följa höstens skådespel från verandan till morgonkaffet.

13 september: Strålrudbeckia, Rudbeckia fulgida ’Goldsturm’

Vinter: gullgröna och prydnadsgräs

Vintertid är faktiskt verandarabatten ganska trist, det är egentligen bara den vintergröna marktäckaren och tuvorna av prydnadsgräset som syns. Tills snön kommer, då försvinner de snabbt under det tjocka vita täcket och syns knappt förrän till våren… Men vad gör det, verandan är ju inte inglasad så vi sitter inte där mycket ändå.

Med tiden hoppas jag att vindruvorna, som än så länge är väldigt små och ynkliga, ska klä in hela verandan med sina grenar. Även om de tappar sina blad när kylan kommer så kan det bli väldigt vackert att hänga lite ljusslingor i grenarna sen när de vuxit till sig och ramat in verandan ordentligt.

Designreglerna jag struntat i

Det finns så många regler inom trädgårdsdesign, lite för många för att jag ska orka följa dem alla…
Den här rabatten bryter mot minst två av dem:
1, Att välja röda blommor till ett falurött hus skulle en trädgårdsdesigner aldrig göra eftersom det skär sig litegrann. Det är helt enkelt svårt att få till färgharmonin.
2, Det är för många olika växter i en och samma rabatt. En trädgårdsdesigner skulle ha valt färre sorter. Men regler är till för att brytas och här bor ingen trädgårdsdesigner. Min kärlek till färg trumfar de där tråkiga reglerna med råge 😉

Överlag är jag väldigt nöjd med rabatten, men just under juni månad är den ganska trist. Då blommar just ingenting… För att råda bot på det så har jag slängt ut lite frö av lila vallmo. Den får ju så dundersnygga fröställningar också, så den är fin även som överblommad.

Ska bli spännande att se hur det blir…

21 november: Strålrudbeckia Goldsturm.

Växtlista

 • Achillea millefolium ’Desred’ praktröllika
 • Carex morowii ’Ice Dance’
 • Clematis ’The President’
 • Coreopsis verticillata höstöga
 • Ficus carica ’Bornholms Diamant’ fikon
 • Helenium ’The Bishop’ solbrud
 • Hemerocallis ‘Frans Hals’ daglilja
 • Lilium ’Festive Joy’ asiatisk, mörkorange dvärglilja

  Lilium ’Festive Joy’.
 • Lysimachia cil. ’Firecracker’ rödbladig lysing
 • Narcissus ’Yellow Cheerfulness’ påsklilja
 • Papaver sominiferum lila vallmo, okänd sort
 • Rudbeckia fulgida ’Goldsturm’
 • Solidago trädgårdsgullris
 • Tulipa Hocus Pocus gul triumftulpan
 • Tulipa ‘Kees Nelis’ gulröd tulpan
 • Vaccinum corymbosum ’Blue Crop’ amerikanska blåbär 2 st
 • Vaccinum corymbosum ‘Duke’ amerikanska blåbär 1 st
 • Vaccinum corymbousm ‘Patriot’ amerikanska blåbär 1 st
 • Vaccinum corymbosum ‘Polaris’ amerikanska blåbär 1 st
 • Vitis vinifera ‘Spulga’röd vindruva
 • Vitis vinfera ‘Sukribe’grön vindruva
 • Vitis ‘Zilga’ blålila vindruva
 • Waldsteinia ternata gullgröna
Vår i verandarabatten.
Följ #trolletsverandarabatt på Instagram om du vill se fler bilder.
Läs också: Bygg en blåbärstårta!

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.