Frödokumentären The Seed War

trollet
Laddat frö.

Det pågår en intressant debatt just nu på sociala medier om problematiken med F1 hybrider. Debatten har aktualiserats av en text som Leif Lindblom (som kämpat för ekologiskt frö i många år) lade upp på Lindbloms Frös hemsidas förstasida med anledning av branden 2019-11-17. Det är på många sätt en hjärtskärande text, och det är skrämmande läsning. Men det är också en skrämmande utveckling vi ser kring fröets framtid just nu.

Vår största skatt

Redan 2011-6-21 lade Åke Truedsson som driver föreningen Tomatklubben upp det tänkvärda inlägget Vår största skatt på sin blogg om F1-hybridernas framfart och farorna med de multinationella fröfirmornas lobbying:
”Ett problem är dock att de flesta nya F1 sorter har en genetisk ganska smal bas eftersom man i alla fröbolagen valt föräldrar som har bra egenskaper och de är ofta nära släkt. Med smal genetisk bas kan en ny sjukdom lätt slå ut världens produktion av just denna växt. Med stor genetisk bas som vilda och primitiva sorter har kan man lättare hitta gener som kan stå emot angrepp.” Så skrev Åke Truedsson då, och tyvärr är hans farhågor lika aktuella idag. Läs gärna hela inlägget, det är kloka ord.

Enligt Truedsson resulterar den sortens politik i reducerad biologisk mångfald och att små fröfirmor försvinner vilket är ett hot mot mänskligheten. Efter att ha sett dokumentären The Seed War så kan jag inte annat än hålla med.

Viktig och obehaglig

The Seed War (orginaltitel: La Guerre des Graines) kom redan 2014 och är en fransk dokumentär av Clément Montfort och Stenka Quillet. Den handlar om hur fröet, själva basen för mänsklig matproduktion, mer och mer har börjat privatiseras. Gamla frösorter har undan för undan ersatts av multinationella fröföretags patenterade F1hybrider så till den grad att gamla kulturarvssorter blivit svårare och svårare att få tag på för odlare. På vissa håll i världen har gamla sorter nästan blivit olagliga att använda kommersiellt om de inte registrerats (vilket kostar mycket pengar).

Tror du mig inte? Se dokumentären och dra dina egna slutsatser.

The Seed War kan du se gratis på franska (med engelsk text) här på Youtube.

Att fundera på

Odlar du F1 hybrider? Har du funderat på hur de skiljer sig åt från sortäkta frö?

Har du några odlingshjältar eller förebilder du ser upp till inom odling? Hur resonerar de kring F1 hybrider?

Vad innebär självförsörjning egentligen? Inkluderar det att kunna odla eget frö?

Tips

Afrikagrupperna har länge arbetat för bönders rätt till eget utsäde och matsuveränitet.
Läs mer om organisationens syn på frö här på Fröaktionen.

Om du vill lära dig att odla ditt eget frö så kan du gå med i föreningen Sesam eller låna medlemsboken Frö för framtiden på närmsta bibliotek. Den är en riktig guldgruva av information kring fröodling. 🙂

På Facebook finns en öppen grupp som heter Rädda våra växter undan EU-s lagförslag! Gå med där om du vill lära dig mer.

Mångfald eller enfald…?
Läs också Tomater: Är sorten en hybrid eller inte?
Fler dokumentärer

Annons

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.