Så eget kattgräs

trollet

Enkelt, billigt och uppskattat

Att köpa en färdig planta kattgräs brukar kosta mellan 50-100 kr, beroende på var du handlar. Om du köper regelbundet så blir det en hel del på ett år. Det är väldigt mycket billigare att så eget kattgräs så det brukar jag göra.

Extra billigt blir det när jag passar på att fynda frö när butikerna rear ut fröer för säsongen, eller har nån slags mulipriskampanj. Kattgräs gror lätt och fröna brukar ha rätt bra hållbarhet så jag köper gärna ett helt gäng påsar på en gång om det är billigt. Smådjursaffärer brukar också ofta sälja större prisvärda förpackningar, perfekt för budgetodlare som jag. 🙂

Odla med katt

Det är inte alltid så lätt att odla med katt… Visst är de mysiga, sällskapliga och keliga djur men de är också nyfikna, busiga och helt hopplösa när det kommer till odling… Själva odlandet av kattgräset är lätt: strössla ut frö på fuktad jord, täck m lite mer jord och håll sådden fuktig. Vindruvsaskar eller gamla champinjonaskar är toppen, med stängt lock håller sådden fukten bra och sköter sig själv i flera dagar utan tillsyn. Men att få katten att låta gräset växa ifred är svårare….

Första gången jag provade att odla kattgräs på fönsterbrädan så vad jag övertygad om att det måste vara nåt fel på fröna. Eller på jorden. Eller på mig! Gjorde jag fel? Varför det bara kom upp några enstaka ynkliga strån (som sen mystiskt försvann) förstod jag bara inte. Tills jag en natt på väg mot toaletten såg katten nöjd sitta där på fönsterbrädan och koncentrerat rycka upp stråna ett och ett i taget.
Mysteriet var löst.
Lösningen: odla i en sluten behållare.

Skyddad odling

Visst är det praktiskt att kunna odla kattgräs åt sin katt, men det är inte så enkelt att odla med sin katt… Som tur är finns det lite olika knep att ta till:

 • Odla under odlingsklocka eller kupa. En ostkupa eller tårtkupa funkar också.
 • Odla i lykta.
 • Odla i ett litet växthus på fönsterbrädan.
 • Odla under microlocket (när det inte används).
 • Odla i högt upphängd ampel.
 • Odla i ett rum med stängd dörr som katten inte har tillgång till.

Kattgräs från fröpåse: havre.

Olika sorter

Det finns olika sorters kattgräs i handeln, tyvärr är det ganska sällan det faktiskt står på köpeplantor vad sorten heter. Då är det skönt att kunna odla sitt eget från frö, då vet man ju exakt vad det blir.

Jag brukar köpa kattgräs av sorten innerkornshavre (Avena sativa), helt enkelt för att min katt verkar föredra den sorten. Av de sådderna äter hon rent. Jag har provat lite olika köpeplantor men det är den här sorten hon gillar bäst helt enkelt. Men visst finns det alla möjliga sorters gräs som säljs som kattgräs eller kattsnacks i handeln.

Cyperus alternifolius ’Zumula’.

De tre vanligaste sorterna

Avena sativa – havre

Avena sativa kallas ibland för innerkornshavre eller bara havre, finns som både som färdig planta och som fröpåse i de flesta butiker som säljer växter och i de matbutiker som också säljer krukäxter. Om du köper en påse kattgräsfrö så är det nästan alltid havrefrö i påsen. I smådjursaffärer brukar det finnas lite större påsar än i växtaffärerna. Plantorna håller sig inte särskilt länge, min katt brukar sluka dem… Men havrefrö gror fort och är tacksamt att så regelbundet. Min katts absoluta favorit.

Chlorophytum – ampellilja

Ampellilja är en vanlig och lättodlad krukväxt som ofta säljs som kattsnacks. Plantan håller sig bra över tid och är lätt att föröka. En del menar att den är lätt giftig för katter men mer trovärdiga källor menar att den är ofarlig. Säljs som kattgräs/kattsnacks i många butiker.

Cyperus alternifolius ’Zumula’ -säv /parasollsäv

Cyperus alternifolius ’Zumula’ kallas ofta för parasollsäv i handeln men något officiellt svenskt namn har den inte egentligen… Plantan håller sig hyfsat bra över tid men är väldigt törstig och kräver en hel del vatten och näring för att hålla sig fräsch och fin. En av min misses favoriter. Testa dig fram tills ni hittar era egna favoriter! 🙂

Läs också: Sortguide – odla egen basilika

 

Annons

8 Comments

 1. Hejsan, vart köper du frön till parasollväven, googlar och googlar men hittar inget 🙂

  Tack på förhand!

  Mvh
  Katarina

   1. Hej Mattias!

    Det bästa tipset man kan ge är att googla ”Cyperus alternifolius Zumula”+köpa regelbundet.
    Butikernas sortiment varierar ständigt, de tips jag mailade då är inte aktuella särskilt länge (därför mail istället som svarkommentar här på bloggen). Bäst är att googla samma vecka/månad man tänker köpa. För tillfället verkar Hornbach ha det, men som sagt, butikernas sortiment och lagersaldo varierar över tid.

    Varmt lycka till i jakten!

 2. Hej,

  Jag undrar också var köper frön till parasollsäven? 🙂 Hittar inget ställe trots idogt googlande.

  Stort tack på förhand för svar!

  Mvh,
  Danielle

 3. Jag skulle också vilja ha tips kring parasollsäv försöker också hitta den men hittar inte. Tack i förhand

  1. Hej Malin!

   I vanliga fall brukar jag maila lite tips på var den kan finnas men i skrivande stund är det faktiskt ingen av de återförsäljare som jag känner till som har den inne just nu.
   Prova att googla ”Cyperus alternifolius Zumula”+köpa då och då så dyker den nog upp igen… Butikernas sortiment varierar ständigt. Lycka till.

 4. Jag får havre gratis hos mamma som ger det till hästarna, hade jag tagit en säck så håller det en hel livstid, köpefrön är endast en dyr bluff, frågade på en djuraffär om det är vanliga havrefrön i påsen, då blev hon genast lite upprörd och sa att det är kattgräsfrön och inte havre. Hoppas denna info var givande för någon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.