Amerikanska blåbär + tranbär = sant!

trollet

Tranbär Early Black

Äntligen äntligen ÄNTLIGEN får tranbärsplantorna flytta ut i pallkragen med amerikanska blåbär!

Jag valde sorten Early Black som är självfertil och får röda bär som sedan skiftar färg till mörkt lilasvarta när de mognar. Det är en rikgivande sort som ger tidig skörd men bären är ganska små. Plantorna ser ut litegrann som trassligt, yrvaket lingonris, fast lite plattare och de har ett mer krypande växtsätt än vad lingon har.

Fler sorters tranbär

Det finns andra sorter som ger större bär (Beaver, Bennet, Centennial, Olson’s Honkers mfl) men de är dels svåra att få tag på och dels ger de skörd senare på säsongen så Early Black passar mig bra. 😀 Allra allra ALLRA helst hade jag velat lägga vantarna på sorten Wilcox som får stora bär tidigt men den visade sig vara stört omöjlig att få tag på så det får bli ett senare projekt. Det finns ju fortfarande plats kvar i toppen på tårtan för fler framtida plantor. 😀 😀 😀

Vinterförvaring inomhus

Jag köpte de nya tranbärsplantorna i vintras och har förvarat dem inomhus sen dess, de har fått stå svalt och trängas under lysrören med grönsakssådderna i sin långa väntan på våren. Jag blev så löjligt glad när jag hittade just namnsorten Early Black att jag inte vågade vänta med att handla för tänk om de skulle ta slut i butiken… Men nu börjar det blir rejält trångt under inomhusbelysningen så nu har jag börjat med avhärdningen.

Plantorna får vänja sig vid att vara utomhus några timmar i taget, jag börjar i skuggan.

Vänja sig vid UV-ljuset

Eftersom de här plantorna har varit inomhus så länge så kan jag inte plantera ut dem direkt, även om temperaturen är den rätta och tjälen har gått ur backen. Först behöver de avhärdas, inte mot kyla som många tror utan mot UV-ljuset. Det innebär att växterna behöver vänja sig vid UV-ljuset från solen utomhus lite i taget för att inte bladen ska bli brända.

En veckas avhärdning

Jag ställer ut tranbärsplantorna i skugga bara några timmar åt gången varje dag, så att de får vänja sig. Efter några dagar flyttar jag ut dem från skuggan till soligt läge i några timmar varje dag. Så håller jag på i totalt ca en veckas tid, sen klarar de sig själva. Nattetid har vi haft minusgrader här så då tar jag in dem. (En panik-fusk-variant är att ställa plantorna i skuggan under ett bord i trädgården, och sen låta dem stå där i några dagar. Det funkar nästan jämt, utom på väldigt känsliga plantor).

Om jag inte successivt avhärdar plantorna och bara ställer ut dem direkt i solen så blir bladen vita, plantan torkar ihop och dör i värsta fall. Därför tar jag hellre det säkra före det osäkra med känsliga, värdefulla plantor och avhärdar hellre överdrivet försiktigt än brutalt under bordet.

Tranbär i blom!
Blommorna är små men många i vackert rosa och orange.

Goda grannar

Jag är ju väldigt förtjust i att odla ätbart och därför kändes tranbär som ett självklart val eftersom både amerikanska blåbär och tranbär är surjordsväxter som trivs i jord med lågt ph-värde. Att tranbär dessutom är lågväxande marktäckare ser jag som en extra bonus eftersom det innebär mindre ogräs för mig att rensa. 🙂 Om du inte vill ha eller inte får tag på tranbärsplantor så kan du ju plantera andra lågväxande marktäckare som också trivs i surjord som höstljung, vårljung eller lingon.

I blåbärstårtan finns just nu:

 • Amerikanskt blåbär Lucky Berry – höjd ca 1 m, självfertil, sägs ge bär i hela 4 månader från juli tillochmed oktober, zon 4
 • Amerikanskt blåbär Patriot – höjd 1,5 m, skördetid aug-sept, zon 3-4
 • Amerikanskt blåbär Polaris – höjd ca 1-1,5 m, skördetid aug-sept, zon 3
 • Tranbär Early Black – höjd 20 cm, självfertil med rosa blommor, skördetid augusti, zon 4-5

Det börtilläggas att jag hittat väldigt olika angivelser på hur mycket kyla Early Black klarar… En del källor anger zon 4, andra zon 5 och en del lite mer försiktigt att de bara klarar -20. För säkerhets skull täcker jag plantorna med löv i höst. Det är väldigt olika hur pass härdiga tranbär är, det varierar stort från sort till sort.

Minnet är bra men kort: även en fult handtecknad karta över sorterna är bra att ha. 😉

 

Än har inte buskarna fått sina blad men lite vatten brukar sätta fart på bladverket.

På Instagram

Det går att bygga blåbärstårta av pallkragar på alla möjliga sätt.
Kika gärna på hur @klorofyllkarin och @figarostradgard gjort sina fina på Instagram. 😀
Namnen på instagramkontona är publicerade med kontoägarnas godkännande

Läs också: Bygg en blåbärstårta!
Fler inlägg om frukt och bär

Annons

2 Comments

 1. Spännande! Jag har precis beställt min första planta amerikanskt tranbär, Early black, tillsammans med två allåkerbär, Sofia och Beata. Efter min beställning började jag googla och hamnade här på din trevliga blogg igen.

  Nu är jag väldigt nyfiken på att höra hur det har gått. Ser att inlägget är från våren 2019. Har du även testat allåkerbär?

  Hälsningar Emma

  1. Hej Emma!

   Vad kul att du har nytta av bloggen, och att du också vill odla tranbär och allåkerbär. 🙂

   Numera sitter det faktiskt också plantor av allåkerbär som undervegetation till de amerikanska blåbärsbuskarna i ”blåbärstårtan” här hemma. Jag odlar flera olika sorter, pollineringens skull: Linda, Sofia, Beata och Anna. (Linda är godast, men Beata har varit mest produktiv hittills) De sprider sig fint och trivs bra med tranbärsplantorna som grannar, men det gäller verkligen att vattna regelbundet för torka gillar de inte. Bären är gudomligt goda. 😀 😀 😀 Det finns en sortguide om allåkerbär om du vill läsa mer om de olika sorterna. https://www.tradgardstrollet.se/2020/06/27/sortguide-allakerbar/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.