#Sådd-Söndag

trollet

Så och serieodla på söndagar: jämn skörd av det du äter mest

Jag blir ofta lite full i skratt när jag vintertid läser på sociala medier hur mycket många längtar efter att odlingssäsongen ska dra igång igen för att de längtar efter att så grönsaker…

För mig varken börjar eller slutar odlingen eftersom jag sår och odlar året runt.
I mindre skala iofs, och på andra sätt vintertid, men jag sår.
Året runt. Varje söndag.
En rutin som funkar för mig. Förra veckan blev det chili, veckan innan vintersådd sallat utomhus (ej i bild) och vitlöksklyftor av sorten Vallelado inomhus för blastens skull. För några veckor sen sådde jag basilika.
Idag blir det mer chili, lite paprika och kattgräs.

Jag har inget växthus och bor inte nån lyxig söderzon… Det går ändå. 😀😀😀
Om jag kan så året runt så kan du det också. Haka på om du vill! 😄

Varje månad får med tiden en egen hashtag: #såddsöndagfebruari, #såddsöndagmars osv så det är lätt att hitta på instagram och använda som en såkalender om du vill.

Frö efter säsong

Vissa grönsaker äter vi väldigt mycket av i familjen; spenat, sallat, tomater, basilika och inte minst min favorit koriander. Vi skulle garanterat äta ännu mer om det inte uppstod ett irriterande odlingsglapp mellan konsumtion och produktion. Det är helt enkelt inte så lätt att komma ihåg att så regelbundet. Men mycket av det som vi äter regelbundet kan också sås regelbundet, framförallt korta kulturer av bladgrönt som levererar snabbt.

Så inomhus och utomhus

Vintertid blir det mycket groddar och ärtskott inomhus, vissa kryddor och vitlöksklyftor i kruka i köksfönstret som jag odlar för blastens skull. Och så vintersådder utomhus förstås! Det är skönt att veta att halva jobbet redan är gjort inför sommarsäsongen fastän det fortfarande är vinter. 🙂

Korta och långa kulturer

Korta kulturer sår jag lite och ofta eftersom de blir ätklara så snabbt (plocksallat, rädisa, groddar mm). Långa kulturer är grönsaker som däremot tar väldigt lång tid på sig att mogna (paprika, chili, kronärtskocka, aubergine mm). De sår jag mycket mer av men sällan: bara tidigt på våren, de funkar inte att serieodla eftersom de inte hinner mogna annars. Med en billig växtbelysning blir det fina kompakta plantor.

Vissa rotfrukter som potatis, morötter, betor och rovor gå också att serieodla men för oss brukar det räcka med tre vändor (med nån månads mellanrum) av dem.

Förra söndagen sådde jag chili, bland annat milda tapaschilin Padron. En återbrukad vinduvsask funkar som ett praktiskt (och billigt) miniväxthus.
Chili passar bäst att så i december och januari. Jag använder värmematta.
För några veckor sedan sådde jag basilika.

Odla det ni äter mest

Grödor som är bra att odla lite och ofta är korta kulturer som ni äter mycket av i familjen. De flesta veckohandlar ju en gång i veckan året runt (inte bara på våren 😉 ), därför är det också logiskt att så en gång i veckan. Året runt.

Sådd varje vecka passar bäst för olika sorters kryddor och bladgrönsaker. Dessutom går ju blasten på många grönsaker jättebra att använda istället för (eller tillsammans med) klassisk sallat. Rödbetsblast med basilika och persilja är en riktigt god blandning. Morotsblast och persilja är också gott. En sallad behöver helt enkelt inte bestå av bara sallat. Bladgrönt i alla möjliga former går finfint att blanda. Tillagad bladgrönt går också att blanda med färskt: Finstrimlad stekt grönkål är t ex grymt gott att blanda med färska bladgrönsaker.

Fröförslag januari:

 • Aubergine
 • Basilika
 • Chili
 • Kattgräs (om du har katt förstås…)
 • Kronärtskocka
 • Paprika
 • Plocksallat
 • Purjolök
 • Sparrissallat (kallsådd utomhus)
 • Spenat (både utomhus och inomhus)
 • Vitlök i kruka inomhus, skörda blasten
 • Ärtskott i kruka inomhus

Så lite och ofta

Det är inte meningen att du ska så allt som står på listan ovan varje söndag, det är inte så jag menar… Poängen är att så lite och ofta, på så vis får du hela tiden jämn tillgång på mat och en jämnare skörd av ätbart. Så en, två eller fler grödor av något som ni tycker om och äter ofta i familjen, sånt som du vet går åt. Det behöver inte ens vara en hel fröpåse, det räcker ofta med en fjärdedel av fröna (eller ännu mindre) i en påse när du sår såhär ofta.

Skörda lite och ofta

Många grönsaker är ofta som godast när de är späda och mjälla, så att så en hel påse sallat eller rädisor på en gång blir oftast på tok för mycket för min lilla familj på tre personer. Rädisor blir träiga och tråkiga snabbt om de står för länge, andra grönsaker börjar larver kalasa på, eller så hinner de få besök av andra skadedjur som löss, rådjur eller annat elände… Ju kortare tid dina grönsker står skördeklara desto mindre tid hinner de utsättas för skadedjur helt enkelt. Plus att du slipper bli stående med en jätteskörd av något som behöver tas om hand och förvaras i frys eller som tar upp plats i kylskåp.

Stor skörd där allt mognar samtidigt = stor arbetsinsats med förvaring och förädling, Bättre då att odla fram en lite mer lagom och lätthanterlig mängd mat. Så lite och ofta, så kan du också skörda lite och ofta. Då finns det alltid något färskt och gott att mumsa på.

Mindre stress

Det fina med att så lite och ofta, och därför också kunna skörda lite och ofta, blir att arbetet med både sådd och skörd blir jämnare fördelat över hela året. Och du får in en bra rutin. Det blir helt enkelt mindre stressigt i grönsakslandet. Odlingsytorna avlöser varandra och det blir heller inte lika trångt eftersom allt inte behöver växa exakt samtidigt.

Känns det rörigt? För många fröpåsar att hålla reda på? Då kan det hjälpa att ha fröpåsarna i pärm och att flytta över de påsar du vill så till en frökalender. Min frökalender har jag gjort av en arkivbox som har en flik för varje månad. Det jag tänker så i januari hamnar i januarifliken, har jag inte hunnit så det jag tänkt mig så flyttas påsarna fram till nästa månad när det är dags. Eller åker tillbaka in i fröpärmen som jag använder som ett slags fröbibliotek.

Läs också: Gör en frökalender!

 

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.