Fruktigt mild
Jag är egentligen ganska mesig just vad gäller chili. Jag har liksom svårt att förstå poängen med att krydda maten så starkt att det bara smakar just starkt och ingenting annat.
Lite mildare chilifrukter passar mig mycket bättre, när det går att känna den fruktiga smaken. Biker Bills Jalapeno är precis en sådan lagom sort.
Lagom hetta
Fröna till Biker Bills Jalapeno fick jag av en snäll kollega och den är precis lagom stark för mig. Eller kanske snarare lagom mild. Och söt! Mer som en het ilsken, ettrig paprika än än en mesig chili… Jag som gillar att fylla Padron-chili ska testa att göra samma sak med den här raringen nästa sommar. Hettan är liksom lagom. Bara 30.000 – 50.000 scoville som färsk.
Som torkad blir den däremot rejält hetare på tungan.
Frukterna är ca 10 cm stora, de är avlånga och lite knubbiga med en bredare bas. Plantan blir ungefär en meter hög och går att övervintra med belysning till nästa år, men jag har så ont om plats inomhus vintertid att jag sår nya plantor istället. Frön har jag ju gott om nu! 😀
Biker Bill
Bill Hufnagle är en amerikansk kokboksförfattare som älskar motorcyklar. Och chili. Därför har han tagit fram sin egen jalapeno. Han vurmar lite för gammeldags mat från Amerikanska södern (ingen hälsomat direkt) och lagar den ofta och gärna på sina motorcykelresor genom USA. Mycket fett, mycket smak och en hel del chili.
Nåt recept på Biker Bills chilisalt har jag inte hittat, men efter en del efterforskningar hos andra kokboksförfattare så hittade jag gott om alternativ ändå. Det går att göra eget ört- eller grönsakssalt på många olika sätt. Det här verkar vara de två vanligaste sätten:
Eget chilisalt variant 1: mixer & ugn
Mixa ihop en blöt gröt av salt och färska växtdelar.
Bred ut gröten/smeten tunt på ett bakplåtspapper.
Torka i ugn på ca 60 grader länge, några timmar, tills det blir torrt.
Mixas igen för att få bort klumpar i saltet.
Eget chilisalt variant 2: mortla och vänta
Hacka de färska eller torkade växtdelarna grovt.
Mortla ihop växthacket med saltet.
Det får sen torka på plåt i rumstemperatur några dagar.
(Passar extra bra om du använder tunna örter vars blad riskerar att brännas i ugn).
Mitt sätt
Jag använde 200 g flingsalt och ca 22 st chilifrukter. Först delade jag chilifrukterna på längden, kärnade ur dem och lade på plåt med bakplåtspapper i rumstemperatur. Och glömde bort dem i några veckor. De hade torkat ihop rätt fint när jag hittade dem. Körde dem i mixer tills de blev ett fuktigt pulver och hade sen i ett paket flingsalt och mixade lite till.
Bredde ut på plåt och glömde den framme i rumstemperatur i några dagar till.
Om du använder en starkare chili så behöver du inte alls använda så många chilifrukter. Det räcker med 2-3 st.
De flesta recept jag hittat på nätet brukar använda ca 1 dl salt till 1-2 st chilifrukter om de är medelheta.
Att använda 22 st chilifrukter funkar nog bara för riktigt milda sorter som den här… 😉
Rengöring av chili-redskap
De riktigt hängivna chili-entusiasterna som gör egna chiliprodukter jämt och ständigt må ha en egen mixer bara för chili, men det har inte jag… Jag har däremot en liten son som inte alls skulle uppskatta att morgonsmoothien plötsligt smakar starkt så hur sjutton rengör man bäst sina redskap? Jag mailade Svenska Chilepeppar Föreningen och frågade och fick tipset att mixa såser baserade på mjölkprodukter några gånger i mixern, de suger åt sig hettan. Vi provade att mixa yoghurt och bär.
Efter 4-5 vändor hade plastmixern lugnat sig.
Till träskärbrädan rekommenderades först hett vatten och såpa, sedan salt som får torka och sedan borstas bort. Det krävs några vändor men det funkade! 😀 😀 😀 Tänker att det kanske ändå är bäst att viga vissa redskap till sin chili i framtiden.
Det bllir nog enklast så. 😉
Tack
Tack Jonas Borssén på Svenska Chilepeppar Föreningen för så bra tips om sanering av mixer och skärbräda.
Och tack min kollega Eva N för så finfint frö!