Anemon Wild Swan

trollet

IMG_2468[1]Vilka underbara anemoner det finns!

En rätt ny sort är Anemone x hybrida ’Wild Swan’ med vackert vita blommor vars kronblad har lavendelblå baksida. Inte många blommor kan skryta med att vara lika fina på baksidan som framsidan minsann… Som x:et anger så är den en hybrid, gissningsvis mellan Anemone hupehensis och Anemone rupicola. Det är kanske inte för inte som den 2011 vann New Plant of the Year på Chelsea Flower Show.

Från maj till september

Det allra bästa med just Wild Swan är inte färgen utan att den blommar ända från maj till september och har hyfsad härdighet C. Det allra sämsta är att eftersom den är så pass ny så säljs den framförallt som större, uppvuxna, dyra plantor. Inom några år kommer nog mindre, billigare plantor att dyka upp i handeln så man får ge sig till tåls om det inte känns som att den är värd ca 300 kr.

Tänk på att anemoner trivs bäst i halvskugga, i fuktig, väldränerad och näringsrik jord. Kom för allt i världen ihåg att vattna för anemoner är törstiga rackare som inte tål uttorkning nåt vidare, däremot får den inte stå för fuktigt vintertid.

Höstanemoner blommar oftast augusti till september och vill inte flyttas i onödan, de blir liksom pioner dessutom rejält stora och buskiga med tiden så ge den ordentligt med utrymme att växa. Pioner och anemoner är därför goda grannar, både praktiskt och visuellt.

Köp och plantera på våren

Den bästa tiden att plantera höstanemoner är på våren, alltså när utbudet i handeln (av just anemoner)är som sämst. Tyvärr så handlar ju kunder framförallt med ögonen och då är det tacksamt att exponera rejält med uppvuxna anemoner som står i blom på hösten. På våren är ofta utbudet mindre men det är då du har bäst chans att lyckas med etableringen av din planta.

De mer klassiska sorterna av höstanemon som Robustissima, September Charm, Honorine Jobert och Königin Charlotte brukar oftast gå att få tag på även under våren.

Kransveronika Lavendelturm är kalasfin att kombinera med Wild Swan.

Låt dig inte luras av höstanemonens ynkliga utseende då, det är helt naturligt att plantorna är små och fjuttiga med bara några blad, de är helt i fas med årstiden. Stora och maffiga blir de först till hösten, men om du planterar på våren så får du njuta av din höstanemon i många år framöver. Det gäller att tänka långsiktigt och handla klokt.

IMG_2468[1]
Wild Swan blommar från maj till september.
IMG_2470[1]
Det bästa med Anemon Wild Swan är att den blommar länge och har härdighet C.

Lika vacker från alla håll…

Läs också: Trädgårdsnävan Rozanne

One Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.