Pionens Dag 18 juni

trollet

En romantisk klassiker

Ny temadag åt klassisk växt

2014 instiftades Pionens Dag av Svenska Pionsällskapet och handeln var inte sen att haka på…
Vill man fynda pioner så är det alltså dags snart. Den 18:e juni är ett ypperligt tillfälle då de flesta garden centers, både kedjorna och de privata, passar på att sänka priset på sina pioner för att locka trafik till butikerna.

Vill man fynda klassiker till bra priser är det ett gyllene tillfälle att besöka de större kedjorna, vill man åt finliret så är det bättre att vända sig till Svenska Pionsällskapet direkt, där frodas både kunskap och entusiasm. På deras medlemsblogg finns både Köpes, Säljes och Bytes för den som är sugen på lite bättre utbud och specialsorter. Först måste man ju bli medlem vilket kostar 200 kr men det är det sannerligen värt! För den som inte vill gå hela vägen in i pionisternas förlovade land så finns ju även vissa specialsorter av pioner att köpa på sajter som Tradera och Blocket.

Lättskött stödälskare

Pioner finns i alla möjliga färger och former… De är tacksamma och lätta, återkommer år efter år. Placeras soligt eller i vandrande skugga, i näringsrik och väldränerad jord. Gärna lerjord uppblandad med kompost. Om du vill flytta din pion så gör det helst på hösten och passa på att dela den. Det vanligaste skälet till att en pion inte blommar är att den har planterats för djupt. Tänk också på att stötta upp dem i tid, dvs i förebyggande syfte. En pion som slagits till marken av regn eller vind ser inte alls lika fin ut när den stöttats upp i efterhand.

Goda grannar

Pioner blir vackrast samplanterade med växter som har ett skirt växtsätt. Eftersom pionens blommor är ganska stora och  runda så välj gärna perenner med kontrasterande blomformer som t ex kransveronika, blodtopp, brudslöja eller höstanemoner.

Buskpion och luktpion

I handeln brukar pioner grovt förenklat delas in i två grupper: Buskpion/trädpion (Paeonia suffruticosa) och Luktpion/doftpion (Paeonia lactiflora). Det finns långt fler slags pioner, hybrider och vildarter. Vad den så kallade dillpionen egentligen ska klassificeras som och inte minst kallas för debatteras fortfarande. Att den är populär är inte svårt att förstå eftersom den blommar redan i maj, har ovanligt finflikiga skira blad och bildar rotskott. IMG_2461[1]

Dillpion och herrgårdspion

Dillpionen blandas ofta ihop med herrgårdspionen som också har finflikiga blad, men den blir lite resligare. Dillpionens blad är tätare och ”fluffigare”. Jämför här om du är osäker på vilken du har hemma.

 

IMG_2463[1]
Luktpion i full blom.
IMG_2462[1]
Läs också: Anemon Wild Swan
Fler inlägg om perenner

Annons

2 Comments

  1. Mina pioner är väldigt ”ranka” och tunna o blommar med bara ett par blommor varje år. Mer gödsel och i sånna fall när? Kan man lyfta dem om de är för djupt planterade? Glad för tips!
    /Sussi

    1. Dina pioner kan ha blivit så av olika anledningar. Om de blommat fint tidigare men slutat blomma på senare år så är det inte djupet som är problemet utan snarare näring eller ljustillförsel. Pioner trivs ju bäst i vandrande skugga vilket i praktiken innebär att många planterar dem i närheten av ett träd. När trädet sedan med tiden blir större och större så får pionerna mindre och mindre ljus, vilket också innebär mindre eller utebliven blomning. Jag rekommenderar att du flyttar och delar dina pioner i höst, då kan du också passa på att höstgödsla med ett mineralgödsel, t ex Algomins röda säck. Då ska det nog bli mer fjutt på blomningen!

      Lycka till med dina pioner hälsar Trollet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.