Beskära persika

trollet
Hur ska persika beskäras? Det är en av de vanligaste frågorna jag fått genom åren på jobbet… Att beskära persika är inte så svårt som många tror.
Såhär gör jag, och frukt blir det.

När

Persika beskärs vanligen efter skörd eller i JAS, vilket är förkortning för månaderna Juli, Augusti och September. Då görs underhållsbeskärning och om du behöver ta bort en större gren så görs det då.

Därför JAS

Skälet till att den generella rekommendationen att beskära stenfrukter är i JAS beror på att rottrycket är så högt i trädet på våren, om du beskär då kan det sava mycket och i värsta fall kan trädet drabbas av en sjukdom som heter gummiflöde.

Därför vår

Men, det går att beskära persika på våren ändå: uppbyggnadsbeskärning av unga träd går bra att göra (annars skulle det ju inte gå att göra familjeträd/ta ympris av stenfrukt, och det går ju alldeles utmärkt). Eftersom grenarna på just unga träd fortfarande är så tunna så brukar gummiflöde sällan bli ett problem, att trädet savar litegrann från enstaka små snitt är ingen fara. De stora snitten i tjockare grenar är däremot klokt att spara till sensommaren.

Underhållsbeskär såhär

  • Ta bort döda grenar
  • Ta bort grenar som skaver mot varandra
  • Korta in långa årsskott med ca hälften
  • Ta bort grenar med skarpa grenvinklar, eller avlasta de grenarna genom att korta in dem ordentligt
Persika bär sin frukt på fjolårsskotten.

 

Beskär årsskott såhär

Korta in långa årsskott ovanför en utåtriktad vegetativ knopp, de knopparna är ganska platta och ser lite trekantiga ut.
Där fortsätter tillväxten efter att du klippt, den knoppen bildar en ny gren.

Väldigt korta årsskott behöver du inte beskära alls, väldigt långa årsskott kan ibland behöva beskäras ganska hårt. Det finns ingen anledning att låta årsskott bli för långa; visst blir det mer frukt men grenarna blir så tunga att de riskerar att knäckas. Dessutom blir det merarbete eftersom du kan behöva kartgallra mer.

Olika skott har olika färg

Årsskotten är lätta att känna igen, de är ljusgröna på försommaren och börjar skifta till rött på sensommar och höst.
Årsskotten sitter längst ut på grenen och är ganska böjliga och mjuka. De går att böja litegrann som en banan utan att de går av.

Fjolårsskotten där den bästa frukten sitter får en  mörkare grönröd färg, de generativa knopparna är rundare och lite bulliga.
De sitter längre in på grenen. De är styvare.

Äldre ved är brun och hård. Om du klipper i äldre, brun ved så avstannar tillväxten oftast.

 

Vegetativa knoppar ger nya grenar, de är platta och trekantiga och ligger liksom tryckta platt mot grenen. Knopparna närmast sekatören på bilden är vegetativa. Lägg snittet ovanför en utåtriktad vegetativ knopp när du beskär. Egentligen borde jag ha placerat sekatören liiite närmare den nedre knoppen.
Generativa knoppar ger frukt, de är runda, bulliga och knubbiga. Dubbelknoppar som på bilden är bra, men trippelknoppar som sitter ihop i en klunga är ännu bättre. De ger bra frukt.

Hur mycket är lagom?

Vid vanlig underhållsbeskärning är en vanlig rekommendation att man ska beskära bort max 1/3 av trädets krona.

Sluta noja

Kom ihåg: det lönar sig inte att noja och feglira. De träd jag beskurit ordentligt från start har blivit mycket finare, livskraftigare och gett bättre frukt än mitt stackars nybörjarträd som jag var alldeles för mesig mot i början… Då var jag så orolig för att göra fel, nojade och var onödigt försiktig. Nybörjarträdet har därför blivit vingligt och gängligt med långa kala grenar som mest har blad i topparna, varken snyggt eller praktiskt.

Det andra trädet, som jag inte alls var lika rädd om, som jag experimenterat med och ibland beskurit lite för hårt är däremot jättemycket snyggare, välbalanserat, och ger också bäst frukt.

Vänta inte för länge

Det är extra viktigt att beskära just persika regelbundet eftersom träden annars lätt får långa, kala grenpartier. Persika får av naturen också skarpa grenvinklar, om de inte åtgärdas i tid så resulterar det ofta i fula fläkskador längs med stammen när frukten blir så tung att grenarna knäcks, eller om det blir storm och grenarna utsätts för hårda vindar. Beskär varje år, ända från start.

Om du känner dig osäker så be om hjälp av nån som kan. Det är svårt att få ordning på ett träd som inte beskurits på länge, nån quick fix på sådana träd går inte att göra på ett bra sätt utan det gäller att beskära regelbundet från början. Bättre att kanske göra lite fel, än att inte göra nånting alls. Det händer att persikoträd som aldrig beskurits alls med tiden får så stora fläkskador att de nästan går av på mitten, bättre att avlasta dem i tid.

Kvalitet före kvantitet

Beskär ditt träd regelbundet så får du starka träd som orkar bära stora frukter av god kvalitet. Kvalitet före kvantitet.

Det är lätt att låta sig imponeras av bilder på persika i sociala medier som dignar av massvis med små frukter men kom ihåg att kvalitet går före kvantitet. Ett bra beskuret träd blir lättskött (kräver mindre kartgallring) lever längre och ger färre frukter som blir större och godare. 🙂

Bra, trubbig grenvinkel. De grenarna blir starka och orkar bära fruktens tyngd.
Nästan övermogen frukt på fjolårsskott. Kvalitet före kvantitet. Den här lite vassa grenvinkeln på grenen som persikan sitter fast på kan bli ett problem på sikt.

Mersmak?

Följ min hashtag #persikaskola på Instagram om du vill lära dig mer om persika.

Om du vill lära dig mer om grundstammar för persika (och aprikos, mandel och plommon) så kan du gotta ner dig i det fantastiskt informativa inlägget Grundstammar del 3 på Skogsträdgårdsbloggen av Philipp Weiss. Rekommenderas varmt!  🙂

Källor

Texten i detta inlägg Beskära Persika är baserad på mina egna erfarenheter kombinerat med vad jag lärt mig under utbildningen Grönt Kort i fruktträdsbeskärning med Riksförbundet Svensk Trädgård.

Läs också: Sortguide – Persika

Annons

50 Comments

  1. Hej på er

    Martin här och sitter i Norrtälje 2 mil från Upplandskusten

    Min fråga är hur jag skall gallra frukten så att INTE grenar går av Har PERSIKOFRUKTER både på små
    och även kraftigare grenar. Mitt träd sattes förra året och heter FROST. Det sitter inte på Friland utan i en stor kruka på 60 x 60 x 60 cm på altanen. Jättekul att se frukterna men är orolig att frukten skall vara för tunga för dessa mycket SMÅ grenar ( 2-3 mm tjocka ) Vissa frukter har ramlat av och det är nog helt ok

    Fråga 2 skall Persikan ha det blött eller skall det vara tort om fötterna Ok jag vet att det INTE är en Rododendron
    men i allafall det kanske är skillnad på friland respektive stor kruka/låda

    Många tack från Roslagen via Martin Hjelm

    1. Hej Martin!

      Persika vill torka upp lätt mellan vattningarna, men trädet dricker mer när det blommar och sätter frukt. På sikt räcker det inte med att kartgallra, förr eller senare behöver du beskära grenar med skarpa grenvinklar för att undvika fläkskador. Frukt som sitter längre in på kraftigare grenar räcker det om du gallrar lätt, dvs så att frukterna inte ligger mot varandra. Klipp bort frukten med sax eller sekatör, eller försök att försiktigt vrida loss den. Frukt som sitter längre ut på väldigt tunna grenar med vass grenvinkel är bra att gallra hårt eftersom Frost är en ganska storfruktig sort som ger tunga frukter. Annars kan grenarna gå av. Spara bara enstaka frukter på sådana grenar, om du vågar. Det fina med att beskära regelbundet är att man törs slarva lite mer med kartgallring utan att man behöver riskera att grenarna knäcks av tung frukt. Lycka till. 🙂

  2. Hej
    Vilken bra sida!!!
    När jag fick mitt Frost sa de att man kunde lämna det orört! Men enl dig skulle jag ha beskurit det direkt. Nu är det 5-6 år och grenarna går nästan mer till backen. Då kan det inte räcka att beskära årsskotten. Hur gör jag då? Mycket tacksam för hjälp! Med vänlig hälsning, Lena

    1. Hej Lena!

      Tack snälla, vad roligt att du gillar sidan. 😀
      Jag skulle börja med att beskära bort döda grenar och grenar som skaver mot varandra. Sen ta bort de farligaste, vassa grenvinklarna. Problemet med persika är de ofta får ganska mycket skarpa/vassa grenvinklar av naturen, och det är såna grenar som lätt knäcks och ger fula fläkskador längs med stammen när det blir för mycket tung frukt på grenen. Nu är en perfekt tid att beskära ditt persikoträd: JAS (juli, aug, sept).
      Försök att inte ta bort för mycket bladmassa på en gång bara, helst ska persikoträd beskäras litegrann varje eller vartannat år. Det går liksom inte att ”beskära ikapp” 5-6 år vid ett tillfälle… Beskär bort max 1/3 av trädets totala bladmassa nu. Helst mindre. Så försök att eliminera/avlasta/korta in de farligaste grenarna nu och spara en del beskärning till nästa år. Det kommer nog ta några år innan du fått ordning på ditt träd, det bästa är att skynda långsamt. Lycka till! 🙂

  3. Hej! Tack för inspiration! Nu ska jag ta itu med mitt vildvuxna träd. Undrar vad du menar med skarp vinkel. Jämför 45 pch 90 grader. Är det 90 som är skarp?

    1. Hej, vad kul att du blir inspirerad. 😀
      45 graders vinkel är skarpare/vassare än 90 graders vinkel. Trubbiga grenvinklar, som tex 90 graders, ger starkare grenar.
      Vassa grenvinklar som 45 graders är inte så starka, med tiden riskerar de att orsaka fläkskador om de grenarna inte kortas in eller tas bort. Lycka till med beskärningen!

  4. Hej. tack för dina tips, de kommer jag att få användning för i framtiden. Jag ska planera ett persikoträd i mitt växthus och fått olika tips om de ska beskäras när jag har planeterat det eller vänta till JAS, vilket råd ska jag följa? Vid beskärning hur ska den göras, vid nyplantering?
    Tack på förhand.

    1. Hej,

      Tack, vad roligt att du gillade att läsa. 🙂

      Persika beskärs vanligen i JAS (dvs juli, augusti, september) men du kan korta in enstaka tunna grenar nu på våren på väldigt unga träd om du tycker att det behövs för att få till en stadigare krona. Men, det beror också på vilken sorts persika du har. Vissa dvärgsorter behövs knappt beskäras alls, medan andra mer starkväxande sorter kan få väääldigt långa årsskott med vassa grenvinklar som riskerar att fläka sönder stammen om de får alltför många tunga frukter. Jag brukar korta in enstaka, väldigt långa årsskott på nyköpta unga träd (köpta på våren) med ca en tredjedel (dvs jag klipper bort 1/3 av grenen, och sparar 2/3 av grenen) om jag tycker att det behövs. Som mest kortar jag in 3 grenar, trädet brukar sava litegrann men det är inte farligt när snittytan är så liten. Tjocka grenar ska däremot alltid beskäras i JAS, och årlig underhållsbeskärning brukar också göras i JAS.

      Lycka till med din beskärning, och om du är osäker så är det bättre att ta för lite än för mycket.

  5. Har en Frost där toppen har torkat in. Hur gör jag för att den ska växa på höjden nu? Ska jag försöka stamma upp grenen nedanför?

    1. Ja, försök att stamma upp den ”nya” översta grenen, det hade jag gjort. Och se till att trädet inte har dubbeltopp, dvs att det inte nu blir två toppgrenar som är lika höga. En enda topp ger bättre växtkraft uppåt.

  6. Hej! Mitt Frost sattes i våras och har växt till bra. Det är placerat vid en vägg och nu har jag försökt frisera det och sparat grenar som går ut åt sidorna. Har bundit grenarna med blompinnar mot spaljen. Jag har kortat den som jag tolkat att man ska göra. Men hur gör man med toppen, ska den bara få växa på?
    Tacksam för råd.
    Med vänlig hälsning, Maggan

    1. Hej Maggan!

      Vad härligt med spaljerad persika. 🙂
      Toppen brukar man vanligtvis ha kvar på spaljérade fruktträd så länge du vill att den ska fortsätta växa uppåt och bli högre. Det handlar om den ”apikala dominansen”, vilket som grovt förenklat kan förklaras som att tillväxten styrs främst från toppskottet. När du är nöjd med höjden klipper du bort toppen, eller kortar den in regelbundet. Lycka till. 🙂

  7. Hej! Vilken bra sida! Jag har köpt en Ice Peach i våras som skulle vara långsamtväxande och passa i växthus. Den verkar trivas för den har blivit mer änndubbelt så stor under sommaren(Från 1/2 meter till 2meter i bredd). Jättekul såklart men jag behöver ju beskära den ganska ordentligt. Har tänkt att ’stamma upp’ den så att den följer växthusets(3*6m) form. Är det samma princip tror du? Typ ”ingen minns en fegis”?

    1. Hej Sofie!

      Tack snälla, vad roligt att du gillar att läsa. 🙂

      En persika är en persika och beskärs som en persika… Men du behöver inte beskära den hårt om du inte vill. Viktigast är att du kortar in de längsta skotten så att inte grenarna knäcks av tung frukt, och tar bort enstaka grenar som har för vass grenvinkel och annars kan orsaka fläkskador med tiden. Uppstammat eller ej är mer en estetisk fråga, gör som du tycker passar bäst på platsen där den växer. Ice Peach brukar säljas på svagväxande grundstam och de brukar inte växa så mycket som du beskriver, men de kan ju ha dykt upp på andra grundstammar förstås. Kika på lappen. 🙂 Eller dra ner på kvävegödslingen nästa år. Lycka till. 🙂

  8. Hej. Vilken trevlig blogg du har. Undrar om du har tid att ge mig ett råd om min persika. Det är en frost som första vintern för fem år sedan frös ned riktigt rejält, men skott från stammen sköt under sommaren. Nu har persikan blivit ett trestammigt träd som under fjolåret faktiskt gav rikligt med persikor. Vad jag undrar över är persikans tre stammar som lutar åt olika håll. Har du något råd? Persikan finns i södra Dalarna. Vänligen Britta-Karin

    1. Hej Britta-Karin!

      Tack snälla, vad roligt att du gillar att läsa. 🙂

      Jag är inte säker på om jag förstår din fråga riktigt men om grenarna lutar kraftigt och har dåliga, vassa grenvinklar så skulle jag korta in årsskotten rejält för att undvika fläkskador. Du kan ju välja ut den rakaste grenen och ge den en bra stödpinne, för att på sikt göra den till ny huvudstam om du vill. Eller så kan du fortsätta att odla trädet som som buske istället. 🙂 Så gjorde jag när ett av mina träd (också Frost) frös ner med mer än hälften. Jag behöll den som en buske istället, frukten blev lättare att plocka och jag behövde ingen stege när det blev dags för beskärning heller. Lycka till! 🙂

  9. Hej!

    Jag funderar på att sätta ett persikoträd på friland men i en upphöjd bädd, i ett cementrör. Jag bor i zon 2-3. Om trädet överlever sina första år tror jag rötterna kommer söka sig ner i marken, men frågan än om det klarar sig fram tills dess. De första åren kommer rötterna vara över marknivå. Hur högt tror du ett cementrör kan vara över mark för att ett persikoträd ska överleva?

    1. Hej Kristina!

      Hur högt cementröret kan vara är svårt att svara på, men ju högre upp ju kallare blir det. Hoppas att det är ett brett rör du har, annars blir det nog väldigt kallt. Cement är ett kallt material, att likna vid en kruka/krukodling… Allt som är ovan jord blir ju kallare än det som är under jord/nedgrävt så om jag var du så skulle jag välja en sort som är så härdig som möjligt (t ex Riga) och isolera röret på insidan med bubbelplast eller frigolit. Liggunderlag är ju gjorda av frigolitliknande material och de går att böja, några lager såna på insidan av ditt rör hjälper nog iaf litegrann. Jag kan inte lova att trädet överlever men då har du iallafall gett det en sportslig chans. 🙂 Jag tycker att frilandsodling är att föredra.

      Lycka till!

  10. Hej! Tack för intressant läsning. Jag har en fråga som jag hoppas att du kanske kan hjälpa mig med. Vi har ett persikoträd som är ca 15 år. Vet inte vad sorten heter. Vissa år ger det otroligt mycket goda persikor, vissa år har vi varit tvungna att beskära det hårt för att det ska få plats, med följden att nästa sommar bli utan frukt. Trädet står vid ett plank o på vänster sida nära ett hörn och det börjar bli för trångt. Grenarna är nu kala närmast stammen och tillväxten där persikorna kommer blir långt ut och upp. Är det möjligt att korta in grova grenar för att ”tighta in” trädet? Om det går, när gör vi det bäst? Eller finns det något annat vi kan göra? Bor i zon 1.

    1. Hej Åsa!

      Det är extra viktigt att beskära persika ”från början”, just för att undvika kala grenpartier… De kan också bli väldigt stora med tiden, som du ju har märkt. Hur hårt ett gammalt persikoträd egentligen kan beskäras är en komplicerad fråga som beror på olika faktorer; som sort, växtzon mm.

      Jag mailar dig ett svar, vad bra att du angav mail till din kommentar!:)

  11. Hej!
    Jag satte en persikokärna för ca ett år sedan och som nu är ca 20 cm hög med 12-13 blad högst upp. Hur ska jag sköta och beskära denna planta? Bör jag beskära den redan i sommar och hur mycket?

    1. Hej Joanna!

      Vad roligt att du fått en kärna att växa! 🙂 20 cm är inte särskilt mycket i trädsammanhang, jag hade inte beskurit den nu första året men det är en smaksak när man väljer att beskära egentligen… Vanligen beskär man där man vill ha första förgreningarna, dvs där du lägger snittet så ”börjar kronan”. Om du beskär nära marken så blir det snarare en buske än ett träd. Just prunusar (Prunus persica, plommon mfl) har en tendens att ”kvasta” sig lite vid toppning, så ofta resulterar den första beskärningen av toppen att den får väldigt många nya grenar som sitter på samma nivå. Då kan man glesa bort några om man tycker det blir snyggare.

      Placera den soligt, men jag törs inte svara på om du ska sätta den utomhus eller krukodla den och vinterförvara i skyddat läge eftersom jag inte vet vilken sort det är… Olika sorter är ju olika tåliga mot kyla. Men vattna regelbundet och gödsla med kväve på våren (t ex lite kogödsel) och med mineralrikt gödsel senare på säsongen (t ex Algomins röda säck). Vänta med beskärningen tills den blivit högre, om det är formen av ett träd du vill ha. (Unga persikoträd som säljs i handeln är ofta ca meterhöga spön och är sällan beskurna vid köp)

      Lycka till!

      1. Tack!! Tror det får bli ett inneträd vintertid som får lyftas ut sommartid. Beskäring avvaktas. Tack för tips och råd.

  12. Hej! Jag har sagt det förut men dina ”Sortguider” är enastående. Inte minst den om persikor. Nu är det panik här. Köpte en Riga i fjol, behöll den i krukan till ca augusti och sedan planterade den enl alla konstens regler. Kan säga när den kom från plantskolan, kom den komplett med en massa bladlös (någon hade hämtat den åt mig pga socialisoleringen). Jag fick bukt med lössen så den var frisk vid planteringen.
    Jag var inte så orolig när vi bara såg 1 möjligen 2 blommor högst upp nu i april. Det såg ut som om det var bladknoppar på gång men än har inte en enda slagit ut och nu är jag inte så säker ens att de är på g. Kanske mer på vissa gren än andra. Är trädet halvdöd?? Nästan mitten på maj och inga blad?? Å andra sidan har inte mina baltiska druvor slagit ut än men det är jag van vid. När jag söker på internet, verkar det bara vara sidorna från USA som tar upp detta problem – ”no greening”. Då relateras det till antalet kölddagar plantan behöver för att komma igång. Överkurs för mig.
    Ska man bara ha is i magen eller förberedda mig för ett reklamationsärende? …Hoppas verkligen inte. Bilder finns om det hjälper.
    Tacksam för dina synpunkter. Bor i zon 4. Strax utanför Uppsala.

    1. Hej Ramona!

      Tack snälla du, vad roligt att du har nytta av sortguiderna. Eftersom de är väldigt arbetskrävande att skriva (och egentligen aldrig blir klara) så blir jag så löjligt glad när de uppskattas av läsare. 🙂

      Du kan vara lugn, jag bor också i zon 4 och inget av mina persikoträd på friland har fått blad ännu. Persikor (och aprikoser) blommar ju på bar kvist, så att blommorna kommer före bladen är helt normalt. Mina persikoträd på friland (Frost och Riga) började blomma alldeles nyligen, inte alla knoppar har slagit ut än. Vi har ju haft en ovanligt kall och seg vår iår, så det är med tanke på omständigheterna, helt normalt. Om man vinterförvarar växter för varmt, dvs att de förvaras varmt hela vintern igenom, så kan de bli så pass förvirrade att de inte fattar att det varit vinter och därför inte blommar. (så funkar t ex de flesta av våra krukväxter) Men blomning kan också utebli pga för lite sol, eller för dåligt med mineralgödsel. Ofta gödslar privatpersoner främst med kväve, och då gödslar man bladmassa. Även mineralgödsel, t ex Algomins röda säck, behövs för att gödsla blommorna, frukt, fruktens smak och rot…

      Ha lite is imagen och avvakta. Du kan också prova att försiktigt skrapa med nageln i det yttersta lagret av barken för att se om veden därunder lever, men vänta med det tills i juni. Skrapa ett litet ytligt sår i barken (stort som en lillfingernagel ungefär) långt nere på stammen, på mitten av stammen, och högre upp, så ser du om det lever eller inte. Är det dött så reklamera.

      Varmt lycka till!

      1. Tack!! Det känns mycket bättre. Rackarna är de så sena med att komma igång? Jag var nog bortskämd med vår första persika – Frost- som bodde i växthuset under vintern. Alldeles översållad med blommor i mars/april. Då fick jag lajva som bi. Jag har många fina bilder från dessa år då den årligen dinglade av stora frukter. Vi kånkade ut krukan varje vår. Till slut blev den för stor för oss – och då vågade inte ha den på friland…vi har inga skyddade vrår. Nu skulle jag behållit den ändå. En kär vän fick den…. Kan säga att det var extremt dåligt med råd för svenska förhållanden då. Din guide skulle ha kommit väl till pass. Jag ville ha Frost igen men det blev Riga. Nu håller jag tummarna. 🙂

  13. Tusen tack för dina guider, som vanligt hamnar jag hos dig när jag googlar ”hur-göra”. Nu fick min man gå loss med sekatören på våra årsgamla persikor utan att jag fick skrämselhicka! Du är uppskattad

  14. Hej!

    Åh vilka bra guider!

    Jag har tänkt köpa ett persikoträd, Frost (bor i zon 3), för att spaljera mot garageväggen (söderläge). Väggen är ca 2 m bred och 2,5 m hög. Är ytan för liten? Eller blir det bra med en svagväxande stan, vilken i så fall? Om det är en dålig idé rakt igenom vad kan man då sätta där? (Björnbär har jag redan)

    Tack på förhand! 🙂
    Mikaela

    1. Hej Mikaela!

      Så länge du beskär din persika regelbundet så funkar det på den ytan. En och samma sort av persika kan säljas i handeln ympad på olika grundstammar (jämf med äpplen: ett Ingrid Marie på B9 blir mindre än ett Ingrid Marie på A2) och det är inte alltid så lätt att veta vilken grundstam man har på sitt köpeträd. Även om det ska stå på etiketten vilken grundstam träden har (i teorin, enligt regler) så är det inte alltid det gör det i praktiken med persikoträd… Men prova du, så länge du beskär varje år så borde det gå att hålla det i bra storlek. 🙂 Just dvärgversioner av persika kan du dock skippa, de brukar snarare bli små buskar än träd och täcker din vägg dåligt. Och tänk på att fixa en bra spaljé först av allt, det underlättar att få den på plats först så kan du plantera trädet sen.

      Ett alternativ är aprikos, det går att beskära lite hårdare/strängare än persika. Eller så kan du satsa på nåt helt annat, typ kiwi om du hellre vill det (det finns självfertila sorter där det räcker med en enda planta).

      Lycka till! 🙂

      1. Tusen tack för utförligt svar! 🙂 Jag kan ju beställa det persikoträdet som blir bäst, vad skulle det vara för stam i så fall?

        Kiwi var ju ett roligt förslag! (Jag har fler väggar…. ) Någon speciellt sort du kan rekommendera på friland i zon 3 (4)?

        Återigen, tack!

        1. Sen pandemin kom har trädgårdsintresset fullkomligen exploderat hos svenskarna (som ju stannat hemma och fixat med hus och trädgård istället för att åka utomlands på semestern) och det har märkts i trädgårdshandeln. Mycket har sålt slut i trädgårdsbutikerna, bokade volymer på fruktträd har sålt slut i rekordfart och det är brist på grundstammar… Det är heller inte alltid som grundstammen anges på just persika/aprikos i handeln, så att välja träd efter grundstam kanske inte ens är genomförbart. Att lyckas få tag på ett persiko/aprikosträd öht är bra jobbat. 😉

          Men, om du ändå vill försöka så undvik de minsta dvärggrundstammarna. Satsa på mer ”vanliga” grundstammar, som Myrobalana (medelstark) eller lite mer svagväxande (men fortf inte dvärg) som St Julien eller St Julien Wändenswil. Du kan läsa mer om dem på Ebeplants hemsida: https://www.ebeplant.se/ympris

          Kiwisorter finns det flera men om du vill ha självfertil (dvs att du inte behöver hane + hona utan bara en enda planta som klarar sig själv och ger frukt ändå) så är Jenny eller Issai vanligast, men de brukar rekommenderas upp till zon 3. Så i skyddat läge funkar det nog hos dig. Det finns härdigare sorter som tål mer kyla (t ex Anna) men då behöver den pollineras av en hane (t ex Oskar).

          Varmt lycka till i jakten på alla härliga plantor! 🙂

          1. Tusen tack för svar! Haha, ja, det är helt hysteriskt, vår lokala plantskola bara suckar. Vi har inte odlat ätbart innan, men någon gång är det ju dags att prova! Och är det något man lärt sig är det att det blir oftast bättre om man tänker efter före, åtminstone i vår zon!

  15. Hej. Jag har min persika i växthuset/orageri och skulle vilja ta bort de två nedersta grenarna. Dom är ungefär som ett finger tjockt.
    Persikan är ca 3år nu. Det är små frukter på dom i dettaläge.
    Kan persikan ta skada om jag gör det nu i början på Maj eller bör jag vänta til JAS?
    Mvh Helene i Västernorrland:)

    1. Eftersom stenfrukter savar (en del kallar det för att blöda) mycket om man beskär dem på våren så är råden för underhållsbeskärning att det görs i JAS (juli, aug, sept) istället. Om grenarna är tunna kan man klippa enstaka grenar ändå. Du kan ju testa att ta bort den ena grenen, och se hur trädet beter sig. Savar det mycket så väntar du med att ta den andra tills i JAS.

      Jag hade väntat med att ta båda grenarna, men om de sitter illa till, typ att de ändå riskerar att knäckas pga trång passage eller liknande, så är det förstås bättre att beskära grenarna än att de knäcks. Ibland ser man redan på våren att grenar inte kommer klara av att bära all frukt, att de kommer att knäckas under tyngden, och då kan man också korta in grenen som nödåtgärd så länge den är hyfsat tunn (om man inte vill gallra frukt förstås).

      Det hänger helt enkelt lite på hur pass tjocka grenarna egentligen är. Men jag hade väntat till i JAS.

      Lycka till!

  16. Hej, jag fick ett persikoträd, Frost, för 8 år sedan som jag har spaljerat. Jag har sökt information ända sedan dess kring beskärning och det är först nu med din blogg som jag blir lite klokare men det som jag fortfarande inte helt förstår är om jag beskär varje år så blir ju grenarna oavsett hela tiden längre och tillslut blir det långa och rangliga? För om jag beskär 1/3 av grenarna varje år så finns ju 2/3 kvar som hela tiden bygger på. Eller missförstår jag?

    Trädet var friskt första åren och fick därefter svamp som blir värre och värre. I år har jag börjat behandla med Cumulus. Har du några goda råd kring hur jag ska göra eller vet du om det finns gott resultat genom behandling av Cumulus?

    Hälsning Karin

    1. Hej Karin!

      Den beskärning som jag beskriver i inlägget Beskära persika är UNDERHÅLLSBESKÄRNING. Du har helt rätt i att då blir grenarna hela tiden (med tiden) längre och längre. Långa årsskott kortas ju in till hälften, och en vanlig rekommendation att man ska beskära bort max 1/3 av trädets krona. Därmed blir ca 2/3 kvar och ja, då blir ju trädet långsamt också större och större för varje år. Därför är det viktigt att verkligen beskära ordentligt från början, och korta in grenar som behöver kortas in så att de inte blir så långa så snabbt. Så att trädet får ett så långt liv som möjligt. Att ”göra”/”hålla” stora persikoträd på stark grundstam små är svårt, bättre då att välja en svagväxande grundstam från början… Men det är ju heller inte så lätt, eftersom återförsäljarna inte alltid ens anger vilken grundstam persikor har.

      Att komma tillrätta med ett gammalt träd som blivit ganska långt och rangligt i grenarna är en annan slags beskärning, så kallad FÖRYNGRINGSBESKÄRNING. Vissa menar att det inte går att föryngringsbeskära ett gammalt persikoträd, att man bara förkortar dess livslängd ännu snabbare om man försöker… Andra menar att det kan gå, iallafall i lägre växtzoner, om trädet inte är alldeles för gammalt…

      Ditt träd är ju inte så fasligt gammalt, så du kan ju testa om du vill MEN PÅ EGEN RISK, det är en chansning och jag tar inget ansvar för utfallet. Om det funkar eller inte vet jag inte, för jag har inte provat själv, och hur trädet svarar på beskärningen beror ju också på trädets kondition (dvs hur det ”mår) och hur det kommande årets väder blir (och jag kan inte spå i väder).

      Jag rekommenderar egentligen inte föryngringsbeskärning av persika, men om du ändå vill testa så gör ungefär som man gör med plommon:
      Försök att göra kronminskningen lite i taget, under 3-5 år, dvs såga bort de grövsta grenarna i JAS, men ta bara bort nån/några enstaka grövre grenar per år. Och så minskar du resten av kronan med sekatör, ca 30-50% per år (max 50%, absolut inte mer). Obs, under de här åren får du räkna med att få minimalt med skörd.

      Risken med detta är att snittytorna blir större för varje år och de blir svårare att valla över, så risken för gummiflöde och att sjukdomar ska få fäste ökar. De nya grenarna, om det kommer några, får liksom ett sämre fäste i trädet, och behöver verkligen hållas efter med beskärning för att inte bli för långa och tunga. Att varsamt försöka minska och sänka kronan över flera år stressar trädet iallafall lite mindre än brutalt dålig ”bråttom-beskärning” som ofta resulterar i gummiflöde… Men att föryngra persika på samma sätt som t ex äpple går inte, de beter sig så olika. Persikoträd i Sverige blir helt enkelt inte lika gamla som äppelträd kan bli. Föryngringsbeskärning av persika brukar inte rekommenderas men om alternativet med ett persikoträd som blivit för stort är att man helt sonika måste ta bort det helt ELLER försöka förminska det, ja då kan man ju iallafall ge det en chans.

      Kumulus är det enda medlet mot svamp som finns tillgängligt för hobbyodlare på den svenska marknaden (såvitt jag vet). Men det finns ju många olika sorters svamp, jag vet ju inte vad ditt träd drabbats av.. Mjöldagg eller nåt annat? En del fruktträdsnördar brukar tipsa om att man kan spraya/duscha trädet med EM (Effektiva Mikroorganismer), andra förordar ”kalkmjölk” (släckt kalk) mot svampsjukdomen fruktträdskräfta osv… Jag har själv ingen egen erfarenhet av det så där törs jag inte säga vad funkar bäst. Börja med Kumulus och se om du tycker att det funkar, så kan du prova dig vidare sen om det behövs.

      Varmt lycka till!

  17. Hej! Tack för mycket information och en finfina filmer som gör det lättare att förstå när man är helt nybörjare på persikor. Jag har ett Riga träd vars topp ruttnade/ torkade bort i fjol. Så trädet som jagh ar kvar är en knapp meter hög med mycket bra grenverk för övrigt. Men det kommr ju inte att bli högre och min önskan vart ju att spaljéa upp det. Nu blir det ju mest en kvast..
    Har du något tips?

    1. Om en topp går av på ett fruktträd, t ex äpple, så är det hyfsat lätt att välja ut och leda upp en ny topp av de nya skott som kommer (och korta in övriga, så att toppen blir just en topp, dvs högre än de andra). Men just med stenfrukter så är det lite svårare tycker jag, för de blir ju, precis som du skriver, ”kvastigare” vid beskärning. Men du kan prova ändå! Även om det är lite svårare och kanske tar längre tid med prunus än med malus så kan du testa:

      Försök att gallra bort 1/3 av de nya skotten och korta in resten men SPARA ETT skott, det högsta, rakaste, och försök att göra den till en ny topp. För att den ska växa bättre än de andra (sk apikal dominans) så behöver du se till att den hela tiden är lite högre än de andra (dvs att de andra är lite lägre). Gödsla med kväve på våren och vattna så borde tillväxten komma igång.

      Vi har haft en del problem med körsbärsträd iår (också prunus) där toppen torkat in och behövt klippas bort. Då försöker vi få till en ny topp på dessa träd, och det är inte lätt, men ändå värt att försöka. Vi försöker skapa en ny topp och binda upp den mot en stödkäpp så att den växer iallafall hyfsat rakt… Inte alls lika lätt som med äpple, men det går.

      Lycka till!

  18. Hej Jag har ett persikoträd som har nått en ålder av 43 år i söderläge zon 1. De stora översta grenarna i 2 m höjd har dött men toppen växer vidare långt upp på ladugårdstaket omöjliga att nå.
    Jag önskar att kapa trädet strax under de döda grenarna, men detta tar kanske kol på trädet!? Jag har endast varit bekant m detta annars vackra blommande och fruktgivande träd i de senaste 3 åren, så jag vet inte hur det har sköts. Hur gammalt kan et persikoträd ens bli? Om det går att kapa,”förnya”.. ska man måla på ngt på stämmen (såret) , eller dör det? Tacksam för återkoppling.

    1. Hej Pytte!

      Vad gäller alla fruktträd så ska man helst beskära i tid för att undvika stora snitt/sårytor, men eftersatta trädgårdar där tidigare ägaren kanske inte orkat på slutet är ju inte helt lätta att få ordning på alla gånger… Helst ska snittet vara mindre än en snusdosa. Stora grenar tas bort i JAS (dvs Juli, Augusti eller September) inte på våren. Risken finns att dina stora snitt på grova grenar tar kål på trädet, så är det. Men det kanske är en risk som du ändå behöver ta, om alternativet är att ta bort trädet helt…?

      Om det går så testa att beskära trädet lite i taget, t ex ett grovt snitt per år (inte många grova snitt vid samma tillfälle). Så ser du hur det svarar. Risken finns att det dör, men om du inte gör någonting alls så kommer det sannolikt dö ändå för persikoträd behöver en hel del skötsel. På våren brukar man gödsla med kväve (t ex kogödsel) och på hösten gödslar man med mineralgödsel UTAN kväve (t ex Algomins röda säck, höstgödsel). Kartgallring kan behövas på vissa sorter, och i JAS beskärs stenfrukter som persika genom att man kortar in årsskotten så att trädet lever längre och orkar bära frukt utan att grenarna knäcks.

      Mer utförlig beskrivning av beskärningen hittar du i detta blogginlägg, kika gärna på filmerna.

      Man brukar vanligen inte rekommendera att man smetar på produkter på sårytor numera (förr i tiden var det vanligare, modern forskning har visat att det är bättre att avstå) men OM du t ex måste göra ett så pass stort snitt att trädet själv inte kommer att kunna ”valla över”/stänga det, dvs större än en snusdosa, så kan man lägga på t ex Scanvital kambium. Många av de där ”smeta-på”produkterna gör mer skada än nytta men Scanvital kambium är rätt bra, tyvärr inte helt lätt att få tag på. Och att använda det är heller ingen garanti för att trädet kommer klara sig, men det kan köpa dig tid så att trädet lever några år extra iallafall…

      En del menar att man inte kan föryngringsbeskära stenfrukter (som persika, plommon mfl) alls, medan andra menar att det visst går OM man gör det varsamt och i god tid. Problemet med stenfrukter jämf med t ex äpple är att de ofta blir väldigt ”kvastiga” och fula vid hård beskärning… Om en topp går av på ett fruktträd, t ex äpple, så är det hyfsat lätt att välja ut och leda upp en ny topp av de nya skott som kommer (och korta in övriga, så att toppen blir just en topp, dvs högre än de andra). Men just med stenfrukter så är det lite svårare tycker jag, för nytillväxten blir spretigare vid snittet än vad t ex äpple brukar bli…

      Persika ger ju dessutom frukt på fjolårsskotten vilket innebär att en hård beskärning gör att du kanske inte får nån frukt nästa sommar (du får alltså vänta en sommar extra innan fruktsättningen kommer igång igen). Men testa. Det som är dött är ju dött och måste förr eller senare tas bort ändå. Men risken att trädet dör finns, var medeveten om det. Men om du inte gör nånting alls så kommer det sannolikt dö ändå…

      Jag vet inte hur gammalt ett persikoträd kan bli, jag skickar den frågan vidare till nån som vet och återkommer (förhoppningsvis) med svar om det.

      Varmt lycka till!

      1. Hej igen Pytte!

        Nu har jag fått ett ungefärligt svar på hur pass gammalt ett persikoträd kan bli: ca 60 år.
        Som friväxande träd är både persika och aprikos rätt nya företeelser i Sverige så man vet helt enkelt inte säkert än. Men sannolikt blir de (förutsatt att man då väljer en härdig sort som klarar vintern i den växtzon man bor och sköter och beskär det regelbundet) ungefär lika gamla som plommonträd, som ju också är Prunus. Dvs ca 60 år.

        1. Hej!
          Fin guide och kul att du svarar på frågor! Jag har en Persika Donut-träd som är 1,5 år gammalt. Bor i zon 5 så trädet står i garaget under okt-maj. Blommar rikligt i januari oavsett om jag har belysning eller inte. Då finns ju inga pollinerande insekter så vi testade med att pensla blommorna själva. Första sommaren 1 frukt, denna sommar ser det inte ut att bli några. En handfull av de späda grenarna högst upp och ytterst på trädet har sedan ett par månader blivit bladlösa och ser torra ut. Sjukdom? Trädet ser friskt och fint ut i övrigt.

          Vet du hur vi ska bära oss åt för att få lite frukt, och vad händer med de kala och torra grenarna? Ska jag klippa bort dem? Jag har inte beskurit trädet alls iom att det är en dvärgsort. Ska jag ändå ta bort de grenar i skarpaste vinkel?

          1. Hej Anne!

            Inte så bra att trädet börjar blomma redan i januari, har du det för varmt i garaget? Att det börjar torka in grenar som dör tyder på att trädet är stressat, sannolikt beroende på övervintringen i garaget. Döda grenar ska beskäras bort. Grenar med alltför vass vinkel ska också beskäras bort. Även dvärgsorter behöver beskäras, hur mkt beror på vilken grundstam den har men vassa grenvinklar kan leda till farliga fläkskador om de senare tyngs av tunga tunga frukter så det gäller att åtgärda det i tid. Är det enstaka tunna grenar som ska bort så kan du beskära dem på vårvintern, annars om det är många grenar/tjockare grenar så är det JAS som gäller.

            Att trädet inte är i fas med årstiderna utanför är synd, för annars får du ju hjälp av insekterna utanför och slipper att pollinera själv men det är lurigt med de där sorterna som inte är så härdiga… Varmt lycka till!

  19. Hej!
    Har just köpt ett litet Frost persikoträd.
    Bor i zon 3 och undrar i vilken jord jag ska plantera det?
    Ska jag vänta med beskärningen till våren?

    1. Persika har inga särskilda krav på jord men det är bra om du placerar det i soligt läge (för att frukten ska bli god) och i väldränerad jord (dvs inte i tung lerjord). Om du har tung lerjord hemma i backen så blanda den med barkmull och kompost från trädgården. Om du vill gödsla nu på hösten så välj kvävefritt gödsel, så kallat höstgödsel/PK gödsel. Till våren kan du ge kogödsel (som innehåller kväve).
      Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.