Beskära persika

trollet
Hur ska persika beskäras? Det är en av de vanligaste frågorna jag fått genom åren på jobbet… Att beskära persika är inte så svårt som många tror.
Såhär gör jag, och frukt blir det.

När

Persika beskärs vanligen efter skörd eller i JAS, vilket är förkortning för månaderna Juli, Augusti och September. Då görs underhållsbeskärning och om du behöver ta bort en större gren så görs det då.

Därför JAS

Skälet till att den generella rekommendationen att beskära stenfrukter är i JAS beror på att rottrycket är så högt i trädet på våren, om du beskär då kan det sava mycket och i värsta fall kan trädet drabbas av en sjukdom som heter gummiflöde.

Därför vår

Men, det går att beskära persika på våren ändå: uppbyggnadsbeskärning av unga träd går bra att göra (annars skulle det ju inte gå att göra familjeträd/ta ympris av stenfrukt, och det går ju alldeles utmärkt). Eftersom grenarna på just unga träd fortfarande är så tunna så brukar gummiflöde sällan bli ett problem, att trädet savar litegrann är ingen fara. De stora snitten i tjockare grenar är däremot klokt att spara till sensommaren.

 

Hur

 • Ta bort döda grenar
 • Ta bort grenar som skaver mot varandra
 • Korta in långa årsskott med ca hälften
 • Ta bort grenar med skarpa grenvinklar, eller avlasta de grenarna genom att korta in dem ordentligt
Persika bär sin frukt på fjolårsskotten.

 

Beskär årsskott såhär

Korta in långa årsskott ovanför en utåtriktad vegetativ knopp, de knopparna är ganska platta och ser lite trekantiga ut.
Där fortsätter tillväxten efter att du klippt, den knoppen bildar en ny gren.

Väldigt korta årsskott behöver du inte beskära alls, väldigt långa årsskott kan ibland behöva beskäras ganska hårt. Det finns ingen anledning att låta årsskott bli för långa; visst blir det mer frukt men grenarna blir så tunga att de riskerar att knäckas. Dessutom blir det merarbete eftersom du kan behöva kartgallra mer.

Olika skott har olika färg

Årsskotten är lätta att känna igen, de är ljusgröna på försommaren och börjar skifta till rött på sensommar och höst.
Årsskotten sitter längst ut på grenen och är ganska böjliga och mjuka. De går att böja litegrann som en banan utan att de går av.

Fjolårsskotten där frukten sitter får en  mörkare grönröd färg, de generativa knopparna är rundare och lite bulliga.
De sitter längre in på grenen. De är styvare.

Äldre ved är brun och hård. Om du klipper i äldre, brun ved så avstannar tillväxten oftast.

 

Vegetativa knoppar ger nya grenar, de är platta och trekantiga och ligger liksom tryckta platt mot grenen. Knopparna närmast sekatören på bilden är vegetativa. Lägg snittet ovanför en utåtriktad vegetativ knopp när du beskär. Egentligen borde jag ha placerat sekatören liiite närmare den nedre knoppen.
Generativa knoppar ger frukt, de är runda, bulliga och knubbiga. Dubbelknoppar som på bilden är bra, men trippelknoppar som sitter ihop i en klunga är ännu bättre. De ger bra frukt.

Hur mycket är lagom?

Vid vanlig underhållsbeskärning är en vanlig rekommendation att man ska beskära bort max 1/3 av trädets krona.

Sluta noja

Kom ihåg: det lönar sig inte att noja och feglira. De träd jag beskurit ordentligt från start har blivit mycket finare, livskraftigare och gett bättre frukt än mitt stackars nybörjarträd som jag var alldeles för mesig mot i början… Då var jag så orolig för att göra fel, nojade och var onödigt försiktig. Nybörjarträdet har därför blivit vingligt och gängligt med långa kala grenar som mest har blad i topparna, varken snyggt eller praktiskt.

Det andra trädet, som jag inte alls var lika rädd om, som jag experimenterat med och ibland beskurit lite för hårt är däremot jättemycket snyggare, välbalanserat, och ger också bäst frukt.

Vänta inte för länge

Det är extra viktigt att beskära just persika regelbundet eftersom träden annars lätt får långa, kala grenpartier. Persika får av naturen också skarpa grenvinklar, om de inte åtgärdas i tid så resulterar det ofta i fula fläkskador längs med stammen när frukten blir så tung att grenarna knäcks, eller om det blir storm och grenarna utsätts för hårda vindar. Beskär varje år, ända från start.

Om du känner dig osäker så be om hjälp av nån som kan. Det är svårt att få ordning på ett träd som inte beskurits på länge, nån quick fix på sådana träd går inte att göra på ett bra sätt utan det gäller att beskära regelbundet från början. Bättre att kanske göra lite fel, än att inte göra nånting alls. Det händer att persikoträd som aldrig beskurits alls med tiden får så stora fläkskador att de nästan går av på mitten, bättre att avlasta dem i tid.

Kvalitet före kvantitet

Beskär ditt träd regelbundet så får du starka träd som orkar bära stora frukter av god kvalitet. Kvalitet före kvantitet.

Det är lätt att låta sig imponeras av bilder på persika i sociala medier som dignar av massvis med små frukter men kom ihåg att kvalitet går före kvantitet. Ett bra beskuret träd blir lättskött (mindre kartgallring) lever längre och ger färre frukter som blir större och godare. 🙂

Bra, trubbig grenvinkel. De grenarna blir starka och orkar bära fruktens tyngd.
Nästan övermogen frukt på fjolårsskott. Kvalitet före kvantitet. Den här lite vassa grenvinkeln på grenen som persikan sitter fast på kan bli ett problem på sikt.

Mersmak?

Följ min hashtag #persikaskola på Instagram om du vill lära dig mer om persika.

Om du vill lära dig mer om grundstammar för persika (och aprikos, mandel och plommon) så kan du gotta ner dig i det fantastiskt informativa inlägget Grundstammar del 3 på Skogsträdgårdsbloggen av Philipp Weiss. Rekommenderas varmt!  🙂

Källor

Texten i detta inlägg Beskära Persika är baserad på mina egna erfarenheter kombinerat med vad jag lärt mig under utbildningen Grönt Kort i fruktträdsbeskärning med Riksförbundet Svensk Trädgård.

Läs också: Sortguide – Persika

6 Comments

 1. Hej på er

  Martin här och sitter i Norrtälje 2 mil från Upplandskusten

  Min fråga är hur jag skall gallra frukten så att INTE grenar går av Har PERSIKOFRUKTER både på små
  och även kraftigare grenar. Mitt träd sattes förra året och heter FROST. Det sitter inte på Friland utan i en stor kruka på 60 x 60 x 60 cm på altanen. Jättekul att se frukterna men är orolig att frukten skall vara för tunga för dessa mycket SMÅ grenar ( 2-3 mm tjocka ) Vissa frukter har ramlat av och det är nog helt ok

  Fråga 2 skall Persikan ha det blött eller skall det vara tort om fötterna Ok jag vet att det INTE är en Rododendron
  men i allafall det kanske är skillnad på friland respektive stor kruka/låda

  Många tack från Roslagen via Martin Hjelm

  1. Hej Martin!

   Persika vill torka upp lätt mellan vattningarna, men trädet dricker mer när det blommar och sätter frukt. På sikt räcker det inte med att kartgallra, förr eller senare behöver du beskära grenar med skarpa grenvinklar för att undvika fläkskador. Frukt som sitter längre in på kraftigare grenar räcker det om du gallrar lätt, dvs så att frukterna inte ligger mot varandra. Klipp bort frukten med sax eller sekatör, eller försök att försiktigt vrida loss den. Frukt som sitter längre ut på väldigt tunna grenar med vass grenvinkel är bra att gallra hårt eftersom Frost är en ganska storfruktig sort som ger tunga frukter. Annars kan grenarna gå av. Spara bara enstaka frukter på sådana grenar, om du vågar. Det fina med att beskära regelbundet är att man törs slarva lite mer med kartgallring utan att man behöver riskera att grenarna knäcks av tung frukt. Lycka till. 🙂

 2. Hej
  Vilken bra sida!!!
  När jag fick mitt Frost sa de att man kunde lämna det orört! Men enl dig skulle jag ha beskurit det direkt. Nu är det 5-6 år och grenarna går nästan mer till backen. Då kan det inte räcka att beskära årsskotten. Hur gör jag då? Mycket tacksam för hjälp! Med vänlig hälsning, Lena

  1. Hej Lena!

   Tack snälla, vad roligt att du gillar sidan. 😀
   Jag skulle börja med att beskära bort döda grenar och grenar som skaver mot varandra. Sen ta bort de farligaste, vassa grenvinklarna. Problemet med persika är de ofta får ganska mycket skarpa/vassa grenvinklar av naturen, och det är såna grenar som lätt knäcks och ger fula fläkskador längs med stammen när det blir för mycket tung frukt på grenen. Nu är en perfekt tid att beskära ditt persikoträd: JAS (juli, aug, sept).
   Försök att inte ta bort för mycket bladmassa på en gång bara, helst ska persikoträd beskäras litegrann varje eller vartannat år. Det går liksom inte att ”beskära ikapp” 5-6 år vid ett tillfälle… Beskär bort max 1/3 av trädets totala bladmassa nu. Helst mindre. Så försök att eliminera/avlasta/korta in de farligaste grenarna nu och spara en del beskärning till nästa år. Det kommer nog ta några år innan du fått ordning på ditt träd, det bästa är att skynda långsamt. Lycka till! 🙂

 3. Hej! Tack för inspiration! Nu ska jag ta itu med mitt vildvuxna träd. Undrar vad du menar med skarp vinkel. Jämför 45 pch 90 grader. Är det 90 som är skarp?

  1. Hej, vad kul att du blir inspirerad. 😀
   45 graders vinkel är skarpare/vassare än 90 graders vinkel. Trubbiga grenvinklar, som tex 90 graders, ger starkare grenar.
   Vassa grenvinklar som 45 graders är inte så starka, med tiden riskerar de att orsaka fläkskador om de grenarna inte kortas in eller tas bort. Lycka till med beskärningen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.