Eget rotningshormon

trollet

Rotningshormon går att köpa på nätet, men jag gör hellre mitt eget, inspirerad av Nils Åkerstedt.
Enkelt, billigt och praktiskt om du som jag har tillgång till salix.

Kärt barn har många namn

På svenska har salix många namn, det kallas bl a för sälg, pil och vide. Det är ett stort släkte med många sorter som alla rotar sig extremt lätt: klipp av en gren på våren och stick ner i marken så rotar den sig mycket snabbare än andra växter.

Det ämnet som gör att den rotar sig så bra kan du frigöra med hett vatten och använda till dina sticklingar eller grönsaksplantor, då får de fina rotsystem.

Du behöver:

 • Några färska kvistar sälg, tjocka som en blyertspenna
  (Eller pil, eller vide. Olika namn för samma sak)
 • Sekatör
 • Hink
 • Hett vatten

Gör såhär:

Klipp sönder kvistarna i mindre bitar, ca 5-10 cm långa, lägg i hinken

Häll på hett vatten

Låt stå och dra i ca ett dygn.

Använd såhär:

Plocka bort kvistbitarna och vattna dina sticklingar och grönsaksplantor med vattnet. Det behöver inte spädas ut. Jag brukar använda salixvattnet till mina plantor som precis skolats om i egen, större kruka. De får fina rötter snabbare än med vanligt vatten. Då brukar jag passa på att gödsla salixvattnet också, med lite flytande näring eller en skvätt lakvatten från bokashin.

Du kan också använda det till tomatsticklingar: nyp av en tjuv i bladvecket på en högväxande planta och sätt i ett glas med salixvatten. Jag inbillar mig att den får rötter jättemycket fortare än i vanligt vatten, men det går med helt vanligt vatten också förstås.

Spara vatten

En läsare på instagram frågade hur länge det gick att spara vattnet. Salixvatten har en rykande åtgång hemma hos oss så det vet jag faktiskt inte, som längst har jag sparat det i ca två veckor. Jag upplever att det fortfarande fungerar lika bra som färskt, men det kan börja lukta lite unket och otrevligt. Om du vill spara ditt vatten så häll upp det på flaska, i öppen hink får det en hinna och kan lukta lite. Ha lite koll på flaskan bara så att innehållet inte börjar jäsa och exploderar, det kan hända med gödselvatten ibland (samma gäller säkert för salixvatten, ta det säkra före det osäkra och vrid upp korken regelbundet).

Läs också: Täckodla med kirskål

Annons

9 Comments

 1. Jättebra att du sprider sådan här information. Hur gör du med kvistarna? Jag har lärt mig att vårliga kvistar (av sälg) som är typ 2-4 cm långa sticks ner i jorden på nyplanterade skott. Undrar om kraft finns kvar till det efter vattenurlakningen?

  1. Vad roligt att du gillade att läsa. 🙂
   Hur menar du? Om du vill ta sticklingar av sälg så kan du göra som du beskriver, men det funkar sannolikt inte om du först använder kvistarna till att göra rotningshormon-vatten och SEN vill göra sticklingar också… Detär ju kokande vatten som hälls på kvistarna, sen är de förbrukade. Fast sälg växer ju som ogräs så det brukar inte vara något problem att hitta material till såväl sticklingar som rotningshormon. Men använd inte samma kvistar. 😉

 2. Hej!

  Tack för ett bra inlägg.
  Jag undrar om du har tips på andra växter som man kan ha som näringsvatten?

  Mvh Carl

  1. Hej Carl!

   Just salixvatten används inte som näringsvatten, det används för att få sticklingar att sätta rötter snabbare/ för att främja rotbildning hos växter.
   Om du vill gödsla växter med näringsvatten så är det bättre att använda nässlor (innehåller mycket kväve, som främjar bladmassa) eller vallört (innehåller bl a kalium, som gödslar smak). Gödselvatten/näringsvatten görs genom att man lägger växten i en tunna eller hink, täcker med vatten (gärna lock också) och låter det stå och dra i ca 3 veckor (luktar skunk när det är klart). När du sedan ska använda ditt näringsvatten så behöver du spä ut det, ca 1 dl näringsvatten till 9 dl vanligt vatten. Lycka till. 🙂

 3. Inspirerande läsning, tack!
  En fundering, kan man göra detta nu också trots att vi kommit lite längre fram på våren?
  Mvh Sussi

  1. Tack, vad roligt att du gillade att läsa! 🙂 Jadå, så länge kvistarna är levande, färska och spänstiga så funkar det bra. 🙂

 4. Tackar för ett inspirerande tips.
  Precis gjort detta, ska bli spännande att se om detta fungerar.
  Tog pil, det växer runt knuten.
  Men det borde ju gå lika bra.

 5. Vill dela med mig av mitt bananskalsvatten. Näring till orkideer, Calandivor, pelagoner och i trädgården. 1 bananskal i en 7 dl gurkburk. Fyll helt m vatten. På m lock. Låt stå 3 dagar. Kompostera skalet. Vattna. Om vattnet blir tjockt, späd m vatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.