Tomaten Sweet Marmande

trollet
Den nya tomaten Sweet Marmande har fått tomatentusiaster
i hela Sverige att vallfärda till Lidl.

Med sin vackra, lätt veckade form och matta grönröda färg med distinkt grön nacke så är det lätt att förstå att många sparar fröna från sina köpetomater och drömmer om att kunna odla upp egna till sommaren.

Modern hybrid

Då kan det vara bra att känna till att Sweet Marmande är en F1 hybrid, vilket innebär att fröna du sätter från din köpetomat resulterar i en planta vars tomater inte blir konsekvent likadana som Sweet Marmande. Det kan såklart ändå vara roligt att prova, men var då medveten om att resultatet är något av ett lotteri.

Det har cirkulerat en hel del tyckanden och bestämda åsikter på sociala medier men nu får det vara slut på gissandet… Efter att jag kontaktat och frågat Manuel Ferrer Sanchez på företaget HM Clause
som tillverkat tomaten så behöver ingen undra längre: han bekräftar att Sweet Marmande är en F1 hybrid.

Köpa frö

Än så länge finns inte frö till Sweet Marmande att köpa i trädgårdsbutikerna. Från och med maj 2018 så släpptes frö till kommersiella odlare, när hobbyodlare får chansen har jag frågat företaget men ännu inte fått något svar på.

Vacker insida på Sweet Marmande, tomaten som mognar inifrån och ut.

En tomat med många namn

Sweet Marmande går också under namnet Sweet Marmande di verdita och har tidigare också haft Unico som arbetsnamn, innan dess kallade tillverkarna den för CLX37935.
Tomaten har tagits fram av internationella fröfirman HM Clause (ett dotterbolag till fröjätten Limagrain) i samarbete med spanska företag i bl a Almería och Granada. Den lanserades 2017 i Spanien och har sen oktober 2018 äntligen hittat hela vägen till Sverige.

Jag köpte en förpackning som innehöll tre tomater för ca 25 kr på Lidl där den verkligen sticker ut ur sortimentet med sin ovanliga färg och lätt veckade form.

Det är en liten nätt bifftomat med fast fruktkött, färgglatt inre och god hållbarhet. Inte så stor för att vara bifftomat, men större och vackrare än de vanliga tomaterna i matbutiken. Den väger ca 180 gram och förtjänas att ätas färsk, i en sallad eller som lyxig förrätt med lite färsk basilika, olivolja och flingsalt. Aldrig i livet att jag kokar tomatsås på den här raringen…

Sweet Marmande och Adora

Som många noterat så är Sweet Marmande förvillande lik tomaten Adora. Efter att ha frågat runt litegrann så fick jag äntligen svar av Paula León på Frutasmora som förklarar att ”Adora is the brand and Sweet Marmande is the tomato´s variety”.

Adora är alltså själva varumärket och Sweet Marmande är tomatsorten. I skrivande stund har jag inte hittat någon som säljer varumärket Adora i Sverige, det är bara Sweet Marmande som nått den svenska marknaden.

Inte bara söt

Att Sweet Marmande verkligen är en tomat som faktiskt smakar gott trots årstiden märks på brixmätningar, där den hamnar ganska högt men för att få säljas och marknadsföras under varumärket Adora så måste den komma över värdet 7 i brix. Att den inte enbart är söt utan också har en fin balans mellan sötma och syra beror enligt tillverkaren på att den växer i naturområden med höga halter av saltmineraler, vilket påverkar smaken positivt. Den säljs också bara mellan november tillochmed maj månad men tål lagring rätt bra eftersom den mognar inifrån och ut.

Så låt dig inte luras av den gröna färgen; det är lätt att tro att det innebär att den inte är mogen, men visst är den det. Mogen, smakrik, och riktigt riktigt god för att vara en tomat som säljs den här årstiden. Jag tycker personligen inte att den kan mäta sig rent smakmässigt med t ex en egenodlad Purple Calabash som plockas på sensommaren men för att vara en köpetomat så är den imponerande god.

Bra början

Det är synd att vi svenskar generellt har så dålig koll på tomater… Men tomatentusiaster brukar vara väl medvetna om att tomater kan ha långt många fler färger och former (och smaker!) än bara den klassiskt röda och runda som finns i matbutiken.

Förhoppningsvis kan hybriden Sweet Marmande bli en ögonöppnare för många, och en fin start på att börja upptäcka den sortskatt av tomater som faktiskt finns bortom matbutikernas ofta sorgligt namnlösa standardsortiment.

Till sist…

…Vill jag vara väldigt tydlig med att detta inte är ett sponsrat inlägg. Jag har alltså inte mottagit pengar eller produkter från vare sig Lidl eller Limagrain (eller någon annan) för att skriva det här inlägget. Bloggar gör jag, än så länge, för mitt höga nöjes skull. De produkter som eventuellt syns i inlägg har jag själv köpt och det är sådant som jag själv använder.

Tack

Tack Manuel Ferrer Sanchez på HM Clause

Tack Manuel Ruiz Ayala på HM Clause

Tack Paula León på Frutasmora

Läs också: Tomater: Är sorten en hybrid eller inte?

Länkar

Tomaten Adoras hemsida (med underhållande reklamfilm) som för tankarna litegrann till restaurangscenen
i filmen När Harry mötte Sally… 😉

https://hmclause.com/?s=Unico

https://www.freshplaza.com/article/2172610/spain-new-marmande-tomato-variety/

http://www.frutasmora.es/actualidad/tomate-adora-variedad-sweetmarmande

http://www.seedquest.com/news.php?type=news&id_article=95213&id_region=&id_category=&id_crop

https://www.hortidaily.com/article/9028020/spain-joint-venture-for-adora-tomatoes/

http://www.fruitnet.com/eurofruit/article/176933/new-adora-tomato-alliance-formed

https://www.hortidaily.com/article/38140/HM-Clause-to-introduce-new-Adora-tomato-in-Madrid/

https://en.wikipedia.org/wiki/Raf_tomato

Artikel i FruitToday Euromagazine

Artikel i fhalmería

9 Comments

  1. Innehållet kanske varierar beroende på tomaternaas storlek, men när jag köpte mina förpackningar så var det tre tomater i varje förpackning. 🙂

  1. Det framgår av inlägget att det mycket riktigt är en F1hybrid. ”vilket innebär att fröna du sätter från din köpetomat resulterar i en planta vars tomater inte blir konsekvent likadana som Sweet Marmande. Det kan såklart ändå vara roligt att prova, men var då medveten om att resultatet är något av ett lotteri.”

 1. Tack för informationen! Bra att veta att det är en F1! När jag letade efter just den informationen såg jag annonser på tradera där frön från Sweet marmande såldes utan att det informerades om att det är en F1, trist tycker jag. Man får hoppas att de som köpte fröna inte blir alltför besvikna…

 2. Mycket informativ artikel! Jag har provodlat upp en planta från Frön jag tog från en Lidl-tomat. Den blev rödare och ganska smaklös jämfört med originalet. Den fick också små och förvridna frökapslar jämför med originalet!

  Vore fantastiskt kul med fröer!

  1. Vad roligt att du gillade att läsa och hade nytta av inlägget. 🙂 Och tack för att du skriver och delar med dig om dina erfarenheter av att odla frö taget av F1hybriden… Vissa F1 hybrider är ganska stabila (dvs man får ändå nåt som är hyfsat likt det man tänkt sig) men många är det ju inte och resulterar i tomater som blir radikalt annorlunda. Testa kan man alltid men ett lotteri är det ju sannerligen.

   Vi får hoppas att det kommer frö av Sweet Marmande F1 till den svenska marknaden snart för det är många fritidsodlare som testat som du och blivit besvikna över resultatet. Om du brukar beställa frö från utlandet så kolla gärna efter frö hos belgiska och holländska fröfirmor, de är ofta lite snabbare än de svenska på att ta in nyheter. 🙂

 3. Hej! Jag torkade några frön från tomat från Lidl i januari o satte i såjord i mars. Har sedan planerat om plantan o i maj satt ut i växthus. Idag var jag tvungen att skörda de tre tomaterna jag fått på plantan då de var för tunga för plantan att bära. Den största väger 3,8 hg o den andra 3,6 hg. Den tredje 1,8 hg. Helt otroligt stora o vackra. Jag har gödslat dem på samma sätt som övriga tomater i växthuset. Alla står i hinkar. Känner mig väldigt nöjd med att jag provade att torka frön.

  1. Prova kan man alltid. 🙂 De flesta som testat har fått helröda tomater som inte liknar Sweet Marmande, hur ser dina tomater ut? 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.