Hiss & Diss i grönsakslandet 2018

trollet

Allt det där som gick bra.
Och allt det där som gick mindre bra….

Vattentunnan närmast tomaterna har varit värd varenda krona…
Hiss 😀 😀 😀

1, Chili, det blev tillräckligt för både färskkonsumtion, frys och chlisalt på bara tre plantor. Vilka mängder!
2, Paprika, massor massor…
3, Tomater, inte en enda sort strejkade.
4, Persika, de blev oväntat stora!
5, Äpplen, mer än vi klarade av att ta hand om.
6, Squash, tur att jag mest odlade små i portionsstorlek annars hade vi nog tröttnat,
7, Aubergine älskade verkligen värmen.
8, Vitlök, det räcker garanterat genom hela vintern till nästa skörd.
9, Basilika hann vi tröttna på.
10, Sockerärtor åts till mellanmål, lunch och middag…

Och dillen!!! Den får inte glömmas bort, Även om den snabbt gick i blom (som så mycket annat) så blev den riktigt fin. Och jordgubbar och smultron åt vi massor.
Annars var det framförallt klassiskt värmeälskande växter som gick riktigt kalasbra, och då särskilt de som stod närmast vattentunnorna…

Annars är det särskilt de plantor som stått i ”dubbelhinkar” (dvs en hink med hål i botten som stått i en hink utan hål som hållit kvar vattnet) har levererat mest och bäst. Inte så konstigt, med tanke på sommarens extrema hetta. 😉 Täckodling har också varit en riktig räddare i nöden.

Persika Frost. 2018 blev ett riktigt persikoår!
Sockerärt De Grace. De åt vi både på längden och på tvären…
Tomater och squash i drivor… Röd tomat Merlot, orange är Caro Rich, den lilla gula Gelbe Dattelwein och så några Aztek Negro.
Diss… 🙁 🙁 🙁

1, Bönor. Wtf liksom, tre bladpar sen tog det stopp…
2, Tomater, en del fick pistillröta. Särskilt de plantor som stod i singelhinkar. Ett problem jag sluppit tidigare, men extremt mycket vattning spolar ju ut näringen så kanske inte så konstigt. Får stödgödsla mer med kalk och algomin om det blir lika hett nästa år.
3, Solrosor, de höga sorterna blev inte särskilt höga…
4, Sommarblommor. Nästan alla torkade bort…
5, Ärtorna torkade också bort.
6, Melonerna. Först när temperaturen sjunkit lite nattetid har de spurtat, men nån frukt hann aldrig  mogna.
7, Spenat gick i blom direkt. Bättre för höstsådd!
8, Mangold gick också i blom, men åts ändå.
9, Sallat torkade bort. Bara sparrissallaten och romansallaten orkade stå emot hettan.
10, Vitlök. Vissa sorter gick toppen, andra blev konstigt små och fjuttiga trots samma behandling. Germidour verkar helt enkelt vara lite bättre än Morado.

Heta tropiska nätter är helt enkelt inte optimalt för grönsaksodling. Värme är kalas, men inte hela tiden. När temperaturen sjunker litegrann nattetid drar ju tillväxt och mognad igång på allvar. Utmaningen innan dess är att hinna med att både vattna OCH gödsla lite extra, eftersom överdriven vattning kräver mer och jämnare gödsling. Då är dubbelhinkar extratoppen, de håller ju kvar näringen i vattnet i ytterhinken, på samma sätt som en självvattnande kruka.

Täckodling har varit en vinnande strategi. Utan gräsklipp? Använd kirskål.
Dubbelhinkar har fungerat som en hemmagjord budgetvariant av självvattnande kruka till tomaterna.

Strategier för 2019

Dvärgbusktomater dricker mindre än högväxande.
  • Dubbelhinkar! Lika bra att ge alla tomater dubbelhinkar, och om det blir lika vidrigt varmt (eller ännu värre) så gäller det att stödgödsla med kalk och Algomins röda säck. Kanske tillochmed börja plocka bort onödig bladmassa så att de dricker lite mindre.
  • Mer låga sorter! Högväxande indeterminata tomatsorter verkar dricka allra mest, ska försöka odla mer lågväxande tomatsorter och dvärgbusktomater istället.
  • Mer täckodling med kirskål! Överallt: på friland, i pallkragar och i krukor.

Nya favoriter

Functional food-tomater, alltså tomatsorter som har extra höga halter av nyttigheter som betakaroten eller lykopen, blir det garanterat fler av nästa år. Och låga grönsaksplantor dricker ju mindre än högväxande så mer fokus på sådana blir det nog också. Nackdelen är förstås att det då krävs fler plantor för att få stor skörd, så kanske går det ändå på ett ut vilket man odlar…  Men jag har blivit väldigt förtjust i små portionsstora grönsaker, som den vita auberginen Ivory Egg, lilla tomatpaprikan Topepo Rosso och runda squashen Tondo di Piacenza. De är så praktiska att hantera i köket! Så smidigt att kunna använda upp hela grönsaken på en gång och slippa ha en halv grönsaksstump i kylen som glöms bort och ändå oftast slutar som bokashi istället för i grytan…

Synd bara att så många av de små nätta grönsakerna är F1 hybrider.
Tips på portionsstora grönsaker som inte är F1or mottages tacksamt!

Läs också: Täckodla med kirskål

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.