Sveriges landskapsäpplen

trollet
Ljusa äpplet Transparente Blanche (och Discovery). TB är Västerbottens landskapsäpple.
-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor
Här kommer det, finalinlägget i bloggjulkalendern 2024! Landskapsäpplen är det fortfarande många som inte ens vet om att de finns, men det ändrar vi på nu hoppas jag.😃

Vilken äppelsort är just din landskapssort? Och skulle du känna igen den vid en sortbestämning…? 😃

Sen 2005 har alla Sveriges landskap egen äppelsort, urvalet gjordes av en jury med representanter från Sveriges Pomologiska Sällskap, Riksförbundet Svensk Trädgård, Koloniträdgårdsförbundet och Sveriges Hembygdsförbund. Det är en härlig blandning av både vanliga och mer ovanliga sorter, sommaräpplen, höstäpplen och vinteräpplen.

Många (men inte alla) av sorterna har sitt ursprung i sitt landskap, eller så har de sitt ursprung i andra länder men har valts för att de är så pass härdiga och har odlats länge i just det landskapet.

Sen 2005 har alla Sveriges landskap egen äppelsort.

”Men, sådär ser ju inte mitt äpple ut.”

Så fort jag publicerar foto av namnsort av äpple så är det alltid någon som kommenterar nåt i stil med att ”sådär ser inte mina XXX ut”. Och visst är det så; utseendet på frukten kan verkligen se olika ut, även om det är samma namnsort. Fruktens utseende hos en namnsort beror på många olika faktorer, bl a:

🍎Växtzon.
🍎Mognadsgrad.
🍎Hur länge det lagrats (om det lagrats).
🍎Om frukten gallrats i tid på trädet.
🍎Om kronans grenar gallrats, dvs om trädet är välskött eller ej; om frukten fått solljus eller vuxit i skugga.
🍎Om trädet vattnats och gödslats eller ej.
🍎Ev sjukdomar och skadedjur.
🍎Om frukten odlats kommersiellt eller i hobbyträdgård.
🍎Väder: kraftiga temperaturväxlingar kan vissa år ge skönhetsfel (t ex frostslips) eller mer intensiv röd färg än vanligt.

Teckningar och foton

Det är därför pomologier vanligen har teckningar av frukten istället för foton. De teckningarna visar optimala, fullmogna, välskötta frukter som uppvisar alla de klassiska kännetecknen hos frukten samtidigt. En ”optimal ideal-bild”, kan man säga. I verkligheten är det sällan frukten i hobbyträdgårdar är lika välskött och optimal som på böckernas bilder… Fruktens utseende påverkas av väder, vind och skötsel. Därför kan utseendet variera väldigt även inom en och samma namnsort.

En av mina stora favoritböcker är pomologin Svenska äpplen av Görel Kristina Näslund och Ingrid af Sandeberg. Den är en av mina återkommande källor när jag skriver om äpplen på bloggen. (Alice-äpplen till höger)

Viktigt att veta

Åkerö är t ex känt för att ofta ha en svulst vid skaftet, starkt luden pistill och ge stora frukter. Betyder det att exakt ALLA äpplen på ett Åkeröträd ALLTID har det…? Nej. Bara vissa äpplen på trädet har svulsten. Men det är ändå ett viktigt kännetecken, typiskt för sorten. Eller som Transparente Blanche, som ofta har en lodrät kant på frukten. Betyder det att ALLA TB äpplen ALLTID har den där kanten…? Nej. En del äpplen på trädet har det, en del äpplen på samma träd har det inte. Vissa frukter kan ha flera kanter. Andra inga alls. Men det är fortfarande ett sorttypiskt utseende för namnsorten TB som är bra att känna till.

Så även om inte alla frukter på trädet alltid har exakt alla specifika visuella karaktärsdrag samtidigt så är det ändå egenskaper som tillsammans, som helhet, definierar sorten. Så stirra dig inte blind på enstaka frukter, det är helheten som är intressant. Det är också därför pomologer vill ha minst 5 st frukter (gärna fler) från samma träd vid sortbestämning, en enda frukt blir svårt.

Transparente Blanche och Discovery. Båda är sommaräpplen (men bara det ena är landskapsäpple).

Sveriges landskapsäpplen (alfabetisk ordning)

Med reservation för eventuella felskrivningar. Jag har inte foton på alla sorter än men jag kompletterar med fler foton allteftersom.

Blekinge – Melon (Kallas även för Melonäpple, Melona, Citronäpple, Klockäpple och Långäpple.) Zon I-III. Melon är ett höst-vinteräpple som kan börja plockas i början av oktober ungefär, det mognar i november och håller till dec-jan eller längre vid goda lagringsmöjligheter. Det verkar komma från norra delen av Tyskland och har odlats länge i Blekinge. Det är ett ganska avlångt, fast äpple med gulvit grundfärg och rödare solsida med korta, röda stänk. Smaken är mycket god men lite speciell, det är en ganska kärv och torrsyrlig arom. Typiska kännetecken för Melon är att det har få utvecklade kärnor, brett foderrör, ganska korta färgstrimmor i skalet, det har ofta roststrålar i foderhålan och ibland mögel i kärnhuset vid lagring. Det finns också rödare mutanter av Melon. (Förväxlas ibland på sortbestämningar med Åkerö. Andra förväxlingsäpplen är Melonkalvill och Prinsessäpple.) Köp Melon hos Cramers Blommor

Melonäpple, Blekinges landskapsäpple. Fotat på sortbestämningsdagen på Linnés Hammarby 2021.

Bohuslän – Veseäpple (Kallas även för Vese Glasäpple och Braheäpple.) Zon I-II. Sötsyrligt sommaräppple som mognar i andra halvan av augusti och håller ca tre veckor-en månad. Gammal sort med anor från 1700-talet, döpt efter Vese utanför Lysekil. Veseäpple är ganska stort med lite kantig omkrets, har gröngul grundfärg och ljust rödstrimmig täckfärg med mörkröda strimmor. Typiska kännetecken är stort foderrör, djup foderhåla, litet kärnhus och små liksom lite rundade kärnor. Det är mycket att äta på ett Veseäpple eftersom kärnhuset är litet.

Veseäpple. Fotat på sortbestämningsdagen på Ekebyhovs Slott 2024.

Dalarna – Tunaäpple Zon IV-V. Höstäpple som plockas i slutet av september och håller till början av november ungefär. Sorten upptäcktes på 1930-talet i Borlänge, moderträdet står i Issingby. Ett mellanstort, plattrunt äpple med gröngul grundfärg och rödstrimmig solsida med röda stänk. Typiska kännetecken för Tunaäpple är djup skafthåla med gröna skiftningar och rostrosett, kort och koniskt foderrör med till hälften kluven pistill, som är luden. Kärnorna är stora, långa med spetsar. Blommorna har kortskaftade vita kronblad med blekt rosa utsida. Förväxlingsäpplen: Hampus och Hösthampus.

Tunaäpple fotat på sortbestämningsdagen på Ekebyhovs Slott 2024.

Dalsland – Oranie (Kallas även för Kaniker vilket är synd för det finns en annan äppelsort som heter just Kaniker. Kallas också för Sommarkaniker, Sommarkalvill, Nejdel och Nejdels Astrakan.) Zon II-V. Mellanstort höstäpple med plattrund form och grönvit grundfärg, ibland med tegelröds-rodnande solsida. En god delikatess som mognar i mitten av september och håller ungefär en månad. Bra sort för dig som vill göra äppelhäck och spaljéra, trevlig mycket odlingsvärd sort. Gammal sort från 1700-talet med oklart ursprung, kanske resultatet av en kärnsådd av Kaniker. Typiska kännetecken är brett foderrör, nätmönster av strimmig rost vid skafthålan och skalpunkter med ljus halo i grundfärgen. Frukten kan bli glasig. Förväxlingsäpplen: Cludius Höstäpple, Trogsta, Granatäpple och Kaniker. Köp Oranie hos Cramers Blommor

Oranie fotat på sortbestämningsdagen på Ekebyhovs Slott 2024.

Gotland – Stenkyrke (Kallas även Stenkyrka.) Zon I-II. Mellanstort-stort höstäpple med plattrund form med breda åsar. Har gröngul grundfärg, karmosin-orangeröd täckfärg med tydliga, nedsänkta skalpunkter som är gröna i grundfärgen och ljusgrå-rödringlade i täckfärgen. Frukten kan bli glasig, köttet brunfärgas fort. Gammal sort, har anor från 1700-1800-talet på Gotland. Kanske har den uppkommit som kärnsådd vid Stenkyrka prästgård. Mognar i början av oktober och håller till november ungefär. Typiska kännetecken är rödringlade skalpunkter och mörkbruna kärnor. Förväxlingsäpple: Golden Noble.

Stenkyrke, Gotlands lanskapsäpple fotat på sortbestämningsdagen på Ekebyhovs Slott 2024.

Gästrikland – Malmbergs Gylling Zon I-IV. Stort lite avlångt äpple med halmgul grundfärg och rosa täckfärg med röda strimmor och smultronsmak. Mognar i slutet av september och har bra hållbarhet, ibland ända till januari. Gammal sort med anor från slutet av 1700-talet eller början av 1800-talet. Typiska kännetecken för Malmbergs Gylling är kort skaft, tydlig svulst vid stjälken, brett koniskt foderrör och ofta outvecklade kärnor eller kärnor av olika storlek. Äpplet har också god, stark doft. Förväxlingsäpplen: Rent visuellt är Malmbergs Gylling väldigt lik Åkerö men smakar annorlunda. Åkerö har dessutom fastare kött, slätare och mattare skal och ett längre skaft.

Malmbergs Gylling, Gästriklands landskapsäpple fotat på sortbestämningsdagen på Ekebyhovs Slott 2024.

Halland – Brunnsäpple (Kallas även Fröllingeäpple.) Zon I-IV. Ett mellanstort-stort vinteräpple med gröngul grundfärg och tegelröd täckfärg. Skalet är prickigt av skalpunkter som är gröna i grundfärgen och rödringlade eller röd-gråbruna i täckfärgen. Brunnsäpplet mognar i mitten av oktober och håller till nyår ungefär. Smaken är sötsyrlig med svag, god arom. Brunnsäpple brukar vara stora, gulröda åsiga äpplen med fast kött. Andra typiska kännetecken är skrovligt skal, små trinda kärnor och ett ganska djupt foderrör. Förväxlingsäpplen: Cox Pomona, Mälsåker, Norrstack, Rossvik mfl. Köp Brunnsäpple hos Cramers Blommor

Brunnsäpple, Hallands landskapsäpple. Fotat på sortbestämningsdagen på Ekebyhovs Slott 2024.

Hälsingland – Bergvik (Kallas också Bergviksäpple.) Zon I-IV. Ett mellanstort-stort femkantigt vinteräpple som lagrar bra med halmgul grundfärg med karmosinröd täckfärg och grå skalpunkter i täckfärgen. Mognar i slutet av september och håller till januari ungefär. Sorten har oklart ursprung men sannolikt är det en kärnsådd från Bergsvikstrakten, kanske från 1800-talet. Typiska kännetecken för Bergvik är att det är ett stort, femkantigt äpple med stympat konisk form, djup skafthåla och små knubbiga kärnor. Och så är det jättegott enligt vissa (inte alls gott, med återkommande svag smak enligt andra). Både sött och syrligt, fast kött som brunfärgas långsamt. Blommar rikligt men kan vara kinkig med pollineringen. Förväxlingsäpple: Alexander (men Bergvik är godare, har liksom större smak och bättre arom). Köp Bergvik hos Cramers Blommor

Bergvik,Hälsinglands landskapsäpple. Fotat på sortbestämningsdagen på Ekebyhovs Slott 2024.

Härjedalen – Rött Kaneläpple /Kaneläpple /Röd Kanel /Rött Höstäpple /Koritschnevoje /Punakaneli Zon I-VI. Härdigt höstäpple som plockas i september och håller till november ungefär. Sorten har ryskt ursprung och har odlats sen 1896 i Finland där den fortfarande är mycket vanlig. Ett mellanstort plattrunt äpple med halmgul grundfärg men är nästan heltäckande rött, ofta med röda korta strimmor i täckfärgen. Typiska kännetecken för Rött Kaneläpple är stort foderrör, fem små knölar runt fodret och trädet har en ganska gles krona med spretigt växtsätt. Och så förstås; en kraftig smak av kanel. Köp Rött Kaneläpple hos Cramers Blommor

Jämtland – Rödluvan Zon V-VI (VII). Klarrött höstäpple som går att lagra fram till jul men som är godast att äta direkt från trädet. Äpplena mognar i skiftet mellan september och oktober. Frukten är medelstor (ibland ännu större), saftig med daggigt jämnrött skal och fast vitt sött fruktkött med god smak. Rödluvan är en ganska ny sort som släpptes på marknaden 1994 och är resultatet av en korsning av den ryska äppelsorten Barhatnoe och kanadensiska äpplet Lobo. Typiska kännetecken för Rödluvan är vitt kött, daggigt skal med en varmröd färg, ofta med en ljusare fläck som nästan gör att det ser upplyst ut inifrån. Mognar ca en månad före Lobo och har mindre kärnor. Förväxlingsäpplen: Lobo (brukar ha skorvfläckar, mognar senare och  har ett mer blårödaktigt skal som ser plommonrött ut om du gnider/polerar det mot byxan), Eva-Lotta och Ringstad. Köp Rödluvan hos Cramers Blommor

Rödluvan, Jämtlands landskapsäpple. Ett sött, rött äpple med vitt kött som känns rätt ”amerikanskt” (dvs rätt stort, sött och snyggt) men är en svensk förädling.

Lappland – Rescue (Kallas också för Barnäpple, sannolikt eftersom frukten är så liten att den portionsmässigt passar ett barn, ca 4 cm i diameter när den odlas långt norrut, kan bli lite större i lägre zoner.) Zon I-VI. Härdigt sommaräpple som mognar i mitten av augusti och håller ett par veckor. Ger små, avlångt äggformade nästan helröda äpplen med små, ljusa skalpunkter. Från Saskatoon i Kanada, sorten kom till Finland 1952 och sedan även till Sverige. Rescue har sitt ursprung i en frösådd av sorten Blushed Calville. Typiska kännetecken är att det är ett litet, rött äpple som växer långt norrut med ett långt, smalt skaft.

Rescue, Lapplands landskapsäpple. Fotat på sortbestämningsdagen på Ekebyhovs Slott 2024.

Medelpad – Sundsäpple Zon I-V. Ett mellanstort, strimmigt äpple med rundad form, ofta är den ena sidan högre än den andra. Grundfärgen är gröngulvit och täckfärgen är ljusröd med mörkare röda strimmor som ofta går ihop vid den djuptrånga skafthålan. Ibland är köttet rosigt. Det mognar i september och håller ungefär till slutet av oktober. Sorten sägs komma från Sundsbruk norr om Sundsvall, nån gång i första halvan av 1900-talet. Särskilda kännetecken för Sundsäpplet är att det är tydligt strimmigt, ända upp vid skafthålan, ger ofta äpplen med lite olika form med vitt, fast kött och syrlig smak med viss sötma.

Norrbotten – Silva Zon III-VI. Sommaräpple, plockas i slutet av augusti och håller ett par veckor framåt. Gammal sort från 1945, framtagen av Emil Johansson genom en korsning av sorterna Melba och Stenbock (Värmlands landskapsäpple). Ger mellanstora-stora äpplen med gröngulvit grundfärg, ofta med strimmig täckfärg på solsidan med rödringlade skalpunkter i täckfärgen. Frukten är saftig med vitt kött och sötsyrlig förfinad angenäm smak, enligt vissa ännu godare än Transparente Blanche. Typiska kännetecken för Silva är ett blont äpple med konisk form och litet foderrör med lång pistill. Har ofta små kärnrum. Köp Silva hos Cramers Blommor

Silva, Norrbottens landskapsäpple. Fotat på sortbestämningsdagen på Ekebyhovs Slott 2024.

Närke – Sickelsjö Vinäpple Zon I-IV. Sommaräpple som ger mellanstora, kantiga frukter med vaniljkrämsgul grundfärg med enstaka korta, röda strimmor och stänk på solsidan. Frukterna kan glasa och då får skalet en mörkare gul ton. Mognar i slutet av augusti, har kort hållbarhet. Gammal sort med oklart ursprung, finns dokumenterat från 1850-talet iallafall. Typiska kännetecken är att det är ett kantigt blekgult äpple med tydliga knölar runt foderhålan, frukten glasar ofta och har härlig vinsyrlig smak. Mycket gott ätäpple! Men under kort tid.

Skåne – Aroma Zon I-IV. En av de vanligaste, kommersiellt odlade äppelsorterna i Sverige. Ett mellanstort, välformat äpple med gulgrön grundfärg och rödstrimmig täckfärg. Mognar i slutet av september, kan lagras till december eller längre. Är resultatet av en korsning av Ingrid Marie och Filippa som gjordes på Balsgård 1947, sorten släpptes senare i handeln 1973. Aroma är ett vackert äpple, så vanligt förekommande att när man föreställer sig ett ”neutralt klassiskt” äpple så är det ofta Aroma man föreställer sig. Några superspecifika typiska kännetecken är inte helt lätt att komma på men sorten har djup skafthåla, är välsvarvat och vitprickigt med ljusa skalpunkter. Påminner mycket om Ingrid Marie i utseendet men är liksom glattare och glansigare i skalet. Det mest typiska för Aroma är faktiskt smaken; fast men saftigt kött med söt smak med lite syra. Smaken påminner vagt om Filippa (och trädet kan få kala grenpartier med frukt långt ut på grenen, också som Filippa). Verkligen ett mycket gott äpple. Förväxlingsäpplen: Frida, Fredrik, Birgit Bonnier. (Aroma finns även som en röd mutant; Amorosa. I Norge finns också röda mutanter av Aroma; Hamre och Ylvisåker.) Köp Aroma hos Cramers Blommor

Aroma, Skånes landskapsäpple. Ett välsvarvat, rödstrimmigt äpple med vita prickar och djup skafthåla. Och väldigt speciell, god smak.

Småland – Hornsberg Zon I-VI. Ett mellanstort-litet, åsigt sommaräpple med gröngulvit grundfärg och ljusröd täckfärg med mörkare röda strimmor. Sorten har tydliga knölar vid foderhålan som liksom har ett lite åtsnörpt utseende. Mognar i mitten av augusti ungefär och har kort hållbarhet. Gammal sort, från 1860-talet eller ännu äldre. Har fått sitt namn efter gården Hornsberg i Tjust. Typiska kännetecken är att det är ett ganska litet, åsigt äpple med söt smak, finludet skal, koniskt foderrör och breda kärnrum. Frukten kan glasa och har ofta ett åtsnörpt utseende vid fodret. Förväxlingsäpplen: Hampus.

Södermanland/ Sörmland – Åkerö (Kallas även för Åkerö Glas.) Zon II-IV. Avlångt, ganska hårt äpple med saftigt fast kött och ett liksom spraymålat utseende. Mognar i slutet av september och håller till november eller längre. Gammal sort, från 1600-1700-talet och har hunnit ge upphov till många mutanter genom århundradena… Döpt efter växtplatsen Åkerö säteri. Trädet får tyvärr ofta kräfta, det är sällan man stöter på kräftfria Åkeröträd. Typiska kännetecken är den avlånga formen med varmt spraymålad täckfärg, en liten svulst vid skaftet, ofta grund skafthåla och få utvecklade kärnor. Sorten har också en väldigt speciell smak, verkligen ett mycket gott ätäpple som nog många skulle känna igen vid ett blindsmaktest. Visuella förväxlingsäpplen: Melon, Melonkalvill, Prinsessäpple, Malmbergs Gylling mfl. Köp Åkerö hos Cramers Blommor

Åkerö, Sörmlands landskapsäpple.

Uppland – PJ Bergius (Kallas också Röd Sävstaholm och Bergius.) Zon II-VI. Mellanstort lite utdraget äpple med ojämn form, ofta nästan heltäckande rött med små ljusa skalpunkter. Ofta är ena sidan högre än den andra, och formen kan variera… Från äggrund till mjukt kantig, ibland ser det lite tillplattat ut på två sidor, eller trekantigt eller femkantigt.  Sommarsort som mognar i slutet av augusti, håller några veckor i södra Sverige men har bättre hållbarhet (några månader) i högre zoner. Smaken är sötsyrligt god, köttet är ofta lite rosigt. Dessertfrukt, en av de godaste sommarsorterna. Gammal sort från början av 1900-talet, en röd mutation av Sävstaholm som döptes efter Peter Jonas Bergius som donerade mark till det som senare blev Bergianska trädgården i Stockholm. Typiska kännetecken för PJ Bergius är att ena sidan är högre än den andra, att det ofta har ett stort, saftfyllt kärnhus och runda kärnor med korta spetsar. Kärnorna har ofta olika storlek, en del är förkrympta. Rent visuellt är den extremt lik Sävstaholm, men rödare. Förväxlingsäpplen: Fagerö, Ringstad, Summerred och Gladstone. Köp PJ Bergius/Röd Sävstaholm hos Cramers Blommor

PJ Bergius, Upplands landskapsäpple. Fotat på sortbestämningsdagen på Ekebyhovs Slott 2024, detta år blev sorten ovanligt röd.
PJ Bergius, Upplands landskapsäpple. Här syns strimmorna tydligare. Fotat på sortbestämningsdagen på Linne´s Hammarby 2021.

Värmland – Stenbock Zon I-VI. Ett härdigt sommaräpple med kort hållbarhet; plockas i mitten av augusti ungefär och håller bara några veckor. Det är en gammal sort som kan spåras bakåt till 1700-talet ungefär, verkar ha sitt ursprung i Norge, kom till Sverige via vallpojken Olof Påtfelt som vallat getter i Norge över sommaren. Stenbock är ett vackert, mellanstort elfenbensvitt äpple med lite fett skal, ilsket rosa rodnande solsida och saftigt kött. Typiskt för Stenbock är en tunn rosett av gulbrun rost vid skafthålan som ibland är kantat i rosa och ett kort, ljust skaft. Ofta finns nån enstaka svart skorvfläck. Har ofta en fin smak av kanel, köttet blir ofta glasigt. Köp Stenbock hos Cramers Blommor

Stenbock, Värmlands landskapsäpple.

Västerbotten – Transparente Blanche Zon I-VI. En mycket vanlig sommarsort, ett av de vanligaste sommaräpplena i svenska trädgårdar. Ger mellanstora-stora blonda äpplen, ofta med lite utdragen form i mängder… Har ibland (men inte alltid) en liiiiten rostrosett vid skaftet, ofta ingen rostrosett alls. Frukten mognar i mitten av augusti och har kort hållbarhet, håller en vecka ungefär. Smaken är härligt sötsyrlig, mycket gott äpple blir snabbt övermogen. Gammal sort som spreds till Sverige i slutet av 1800-talet. Typiska kännetecken för Transparente Blanche är att det är ett ljust, blont lite avlångt äpple som ofta har en tydlig lodrät kant och har öppet, stort kärnhus. Foderbladen sitter tätt, är långa och pekar inåt men med utböjda spetsar (lite som en oordnad narrmössa). Trädet har ofta ganska stora blad och får ofta kräfta. En sort som många äppelallergiker ofta kan tåla. Förväxlingsäpplen: Tistads Vaxgylling. Köp Transparente Blanche hos Cramers Blommor

Transparente Blanche, med tydlig lodrät söm.Västerbottens landskapsäpple.
Transparente Blanche är vanligen ett blont, helljust äpple men 2024 var det många sorter som var rödare än vanligt… Tillochmed TB kunde uppvisa en lätt rodnande solsida (vilket den den i vanliga fall saknar). Fotat på sortbestämningsdagen på Ekebyhovs Slott 2024.

Västergötland – Kavlås Zon I-V enligt vissa källor, enligt andra är zon II-III att föredra. (Kallas också för Portäpple, Kaflås Portapel och Kavlås Portäpple.) Rejält stort koniskt oregelbundet äpple med gulvit grundfärg och piggt klarröda strimmor. Mognar i slutet av september och håller till början av november ungefär. Köttet är saftigt, sött och lite grynigt med vag syra. Gammal sort från början av 1800-talet, spreds från Kavlås gård där ägaren FU Essen upptäckte ett äppelträd nära trädgårdsporten, därav dess synonyma namn. Typiska kännetecken för Kavlås är att det låter lite bullrigt när du skakar äpplet. Frukten är stor med klara färger, mycket djupt, trattlikt foderrör med smal pip och stora kärnor med böjd spets. Ofta finns en svulst vid skaftet. Förväxlingsäpple: Menigasker från Närke (lokalsort med längre hållbarhet.)

Kavlås, Västergötlands landskapsäpple. Fotat på sortbestämningsdagen på Ekebyhovs Slott 2024.

Västmanland – Fagerö (Kallas också för Rödgylling och Röd Vinterpostof.) Zon II-IV. Ganska stort, ofta nästan helrött höstäpple med mörkare röda strimmor i täckfärgen och ljusa skalpunkter som gör att den nästan ser lite prickig ut. Sötsyrlig, god sort med rosigt kött. Gammal sort från 1880-talet med omtvistat ursprung. Typiska kännetecken för Fagerö är stort, djupt foderrör med luden pistill, brunflammiga kärnor med vassa krokiga spetsar och kort, ludet glest foder som brukar peka inåtuppåt. Det är ett stort äpple, med stort kärnhus och stort foder. När man hajar till och tänker oj, vilket stort, rött småprickigt äpple så är det ofta Fagerö man har framför sig. Förväxlingsäpplen: Drakenberg, Tersmeden mfl.

Fagerö,Västmanlands landskapsäpple. Fotat på sortbestämningsdagen på Ekebyhovs Slott 2024.

Ångermanland – Kramfors Zon II-V. Mellanstort äpple med konisk form, gulvit grundfärg och ljusröd täckfärg med röda strimmor och stänk med skalpunkter. Mognar i slutet av september och håller en månad ungefär. Kan spåras tillbaka till 1920-talet i Kramfors, är resultatet av en kärnsådd av ett okänt äpple från en amerikabåt. Typiska kännetecken är att det är ett koniskt äpple med fem tydliga knölar vid foderhålan, långa grönludna foderblad, mörkt bruna kärnor och ofta ett långt skaft. Pistillen är så lång att den ofta sticker ut mellan foderbladen. Ena sidan är ofta högre än den andra.

Öland – Ölands Kungsäpple (Kallas också för Kungsäpple, Karl Johans äpple, Scharlakansparmän och Ölandsäpple.) Zon I-III. Toppigt koniskt, nästan helrött äpple som mognar i mitten av september och håller fram till julafton ungefär. Grundfärgen är gul, täckfärgen mörktrött strimmig med små ljusa skalpunkter. Frukten kan glasa, gott äpple med toner av bär. Gammal sort med okänd ursprung. Typiska kännetecken är den röda, koniska formen och många ljusa skalpunkter som ger frukten ett prickigt utseende. Den har också ett stort kärnhus med toppig form. Förväxlingsäpplen: Eldrött Duväpple, Katja, Rött Ananasäpple, Spartan och Worcester Parmän.

Östergötland – Gyllenkroks Astrakan (Kallas också för Gyllenkrok och Smultronastrakan mm.) Zon II-IV. Mycket gott sommaräpple med fin doft men kort hållbarhet. God även som halvmogen. Mognar i mitten av augusti och håller i ett par veckor. Har rundat konisk form med gulvit grundfärg och ungefär halva äpplet brukar vara täckt av mörkt röda, smala strimmor. Gammal sort från slutet av 1700-talet, namnet kommer sannolikt från den adliga ätten Gyllenkrok som ägde Regnaholms gård där ett gammalt träd av sorten stod (dåtida ägaren var major JG Gyllenkrok). Typiska kännetecken för Gyllenkroks Astrakan är att foderbladen sitter tätt och är olika långa, att kärnhuset ofta är saftfyllt, skaftet är ofta kort och tjockt med rostrosett i skafthålan och att fodret är omgivet av fem tydliga knölar. Frukten kan glasa. Är känd som en sort som äppelallgeriker ofta kan tåla bra om det äts utan skal. Förväxlingsäpplen: Arvidsäpple och Vit Astrakan. Köp Gyllenkroks Astrakan hos Cramers Blommor

Gyllenkroks Astrakan, Östergötlands landskapsäpple. Fotat på sortbestämningsdagen på Ekebyhovs Slott 2024.

Hitta ovanliga sorter

Vissa namnsorter är lättare att få tag på, vissa är svårare… En del sorter säljs tyvärr inte hos de storskaliga återförsäljarna, då får du leta hos mindre, lokala plantskolor som hos Plasgård på Öland, eller hos Fryksdalens Musteri eller skaffa ympris från Sveriges Pomologiska Sällskap eller på trädgårdsmässa och göra ditt eget träd. Ibland kan man också få tag på ympris till ovanliga lokalsorter hos klonarkiv.

Grundstammar brukar ofta finnas att köpa på trädgårdsmässor, annars får du beställa/boka grundstammar redan hösten innan hos specifik plantskola som sedan skickar till dig med post.

Grundstammar finns inte att köpa i vanliga trädgårdsbutiker, men de finns ofta att köpa på trädgårdsmässor. Annars kan du boka i god tid från en välsorterad plantskola, vid hösten (skickas sen till dig med post inför vårens ympning). Det finns många olika sorters grundstammar, A2 (starkväxande) och B9 (svagväxande) är två vanligt förekommande.
Varmt lycka till i äppeljakten.

Källor i urval:

bok: Svenska Äpplen av Görel Kristina Näslund & Ingrid af Sandeberg (2010)

bok: Våra fruktsorter – Leif Blomqvist (2010)

bok: Våra äpplesorter – Anton Nilsson (1986)

Svepom – landskapsäpplen

Det finns många bra äppelböcker… Det här är några av mina favoriter. De flesta har teckningar istället för foton.
Läs också: Hitta din lokalsort
Fler inlägg om äpplen

Annons

2 Comments

  1. Stort TACK för Kalendern och allt jobb du lägger ner.
    Du är en stor anledning att en 50 åring blivit Frukt och Bärgalen 🙂

    Tack för både Blog och Pod och god Fortsättning

    1. Tack snälla, vad roligt att du har nytta av bloggen och podden. ❤️ När jag började blogga så gjorde jag det mest för min egen skull, för att jag inte iddes googla samma sak om och om igen… Praktiskt att samla det på ett ställe. Kanske kan nån annan också ha nytta av det, tänkte jag… Härligt att du blivit frukt- bärgalen tycker jag. Det är ju ändå den bästa sortens galenskap. 😉 God fortsättning och Gott Nytt Odlingsår! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.