En av de vanligaste frågorna jag får såhär års är om det går att sortbestämma äpple på bild. Det finns hundratals äppelsorter och det är ytterst få som går att sortbestämma säkert på bild, så generellt är svaret nej, eftersom det är svårt att smaka på en bild.😂 Pomologen behöver kunna smaka, lukta, lyssna och titta på äpplenas insida också. Och det räcker inte med en enda frukt…
Det är väldigt roligt att sortbestämma men det är också väldigt svårt… Det finns ju hundratals äppelsorter och att vara äppeldetektiv innebär att man gör en sannolikhetsgissning genom uteslutningsmetoden. Ofta får man fram 2-3 arbetsnamn (dvs sannolika kandidater) och sen får äppelägaren uppföljningstips att titta efter för att kunna komma ännu närmare svaret.
En pomolog kan sällan VETA men kan göra sannolika gissningar. Det är ju inte alltid pomologerna håller med varandra heller, då brukar det vara extra roligt att spetsa öronen och lyssna lite extra på hur de resonerar. 😄😄😄
Minst 5 frukter i papperspåse
Men för att kunna undersöka äpplet ordentligt så behövs mer än ett enda äpple, så om du ska gå till en sortbestämningsdag så ta med minst 5 välutvecklade äpplen (gärna fler) från samma träd i papperspåse till pomologerna på plats. Ta gärna ett mobilfoto på trädet också. Om du har med dig flera sorter lägg dem i separata påsar.
Om äpplena läggs i plastpåse så påverkar det doften och skalet, och då blir det lurigare att sortbestämma så därför papperspåse. Och om äpplena ligger i din ficka eller i en tygkasse så blir de ofta ”polerade”, dvs de ändrar skalutseende (blir blankare och får varmare färg) och då blir de också mycket svårare att sortbestämma… Så därför papperspåse. Det är viktigare än du tror.
Såhär går en sortbestämning till
Det går inte att säkert sortbestämma via ett foto, pomologerna behöver kunna:
LUKTA på äpplet
TITTA på äpplets utsida och undersöka insidan och snittytan
KÄNNA på skalet, känna på vikten och hårdheten
SMAKA på äpplet
LYSSNA hur det låter att bita i, hur tuggorna låter i munnen (eller om kärnorna låter på insidan när du skakar det)
Äpplet behöver kunna öppnas både lodrätt och vågrätt (därför behövs fler frukter än en enda), så att man kan undersöka kärnorna, pistillen, foderröret, kärnhusets form, kärlsträngarnas färg, se hur snabbt/långsamt köttet brunfärgas, om kniven droppar av saft osv. Även trädet är av intresse, pomologen vill gärna kunna ställa frågor till ägaren! Växer det i en trädgård eller hage/dike, verkar det vara planterat med flit av människor eller är det fåglar som spritt sorten, hur gammalt är trädet, sitter frukten fast bra vid blåst eller inte, i vilken zon växer trädet osv. En del namnsorter har specifika kännetecken inte bara på frukten, utan även på trädet; t ex en vriden stam eller extra stora blad.
Det finns hundratals äppelsorter och att vara äppeldetektiv innebär att man kör en sannolikhetsgissning genom uteslutningsmetoden. Ofta får man fram 2-3 arbetsnamn (dvs sannolika kandidater) och sen får äppelägaren uppföljningstips att titta efter för att kunna komma ännu närmare svaret (ex är har blommorna slät eller krusig kant, lagrar det till jul eller ännu längre osv).
Svårare än du tror
Pomologer brukar ha med sig ett helt gäng med pomologier (sortäppelböcker) som de bläddrar i… För att sortbestämma är svårare än du tror. Ofta protesterar äppelägaren när man håller fram boken och pekar på äppelsorten eftersom verklighetens frukt och den tecknade frukten i boken sällan ser likadana ut. Betyder det att boken är dålig? Nej! Böckerna är jättebra! Men pomologiböckernas bilder visar optimala, fullmogna, välskötta frukter som uppvisar alla de klassiska kännetecknen hos frukten samtidigt. En ”optimal ideal-bild”, kan man säga. Hur ofta tror du att det är just såna frukter som pomologerna ges vid en sortbestämning? Nästan aldrig. Oftast är det övermogna, omogna eller förkrympta frukter från försummade träd man får framför sig. Och nä, de ser verkligen inte ut som idealbilderna i äppelböckerna eller som de välskötta, kommersiella (ibland också besprutade frukterna) i matbutikerna.😂
Fruktens utseende påverkas av mycket: om du gallrat grenar så att solen kunnat lysa på frukten eller ej, om det är välgödslat och välvattnat eller ej, om du gallrat bort frukt i tidigt skede eller ej, i vilken zon det är odlat, hur det lagrats, hur länge det lagrats osv. Vissa år kan också frukten påverkas lite extra av vädret och då få ett annorlunda utseende… Iår 2024 är det t ex många sorter som mognar 2-3 veckor tidigare än vanligt. Och många sorter som är rödare än vanligt, tillochmed vissa Transparente Blanche har uppvisat en lite rosig kind på solsidan även om sorten i vanliga fall inte brukar ha det. Lurigt!😅
Därför teckningar i böckerna
En del äppelägare har själva först försökt ta reda på vad det är för äppelsort de har genom att bläddra i en äppelbok… Och en del beklagar att det är just teckningar i böckerna, de vill hellre ha foton. Varför är det just teckningar? Jo, därför att teckningarna avbildar just optimala, fullmogna, välskötta frukter som uppvisar alla de klassiska kännetecknen hos frukten samtidigt. Åkerö är t ex känt för att ofta ha en svulst vid skaftet, starkt luden pistill och ge stora frukter. Betyder det alla ALLA äpplen på ett Åkeröträd ALLTID har det…? Nej. Bara vissa äpplen på trädet har svulsten. Men det är ändå ett viktigt kännetecken, typiskt för sorten. Eller som Transparente Blanche, som ofta har en lodrät kant på frukten. Betyder det att ALLA TB äpplen ALLTID har den där kanten…? Nej. En del har det, andra inte. Vissa frukter kan ha flera kanter. Men det är fortfarande ett sorttypiskt utseende som är bra att känna till.
Även om inte alla frukter på trädet har exakt alla specifika egenskaper samtidigt så är det egenskaper som tillsammans, som helhet, definierar sorten. Så om du då bara kommer in med en eller två frukter så blir det svårt. Väldigt svårt. Och att lyckas fota en sån perfekt, ideal frukt som har alla egenskaper samtidigt blir nästan omöjligt. Därför behöver pomologerna flera frukter att undersöka, och därför har äppelböckerna ”sammanfattande idealteckningar” istället för foton.
Förvirrande foton
Att försöka sortbestämma sitt äpple via foton på internet är därför väldigt svårt… Ofta är det kommersiellt odlade frukter man ser på bilderna, och frukten från ditt eget hemmaträd blir sällan lika stor, frisk, färgglad och maffig. Du vet ju heller inget om i vilken zon frukten på fotot kommer ifrån, när det skördats eller fotats. Om man gör en bildsökning på t ex Ingrid Marie så får man upp väldigt olika bilder… Att fråga i forum på internet kan vara ännu mer förvirrande (de kan ju knappast smaka, lukta, lyssna, känna mm på ditt foto😆😆😆) så skippa att fråga främlingar i nätforum om du verkligen vill veta, och skippa att jämföra din egen ”hemmafrukt” med kommersiellt odlade köpeäpplen… Besök en sortbestämningsdag istället. Det finns fler än du tror på hösten.😃
Om du är nyfiken på vilka äppelsorter du har i din trädgård så ta med dig 5-10 frukter (eller fler) i en papperspåse till en sortbestämningsdag. De brukar ofta annonseras på Sveriges Pomologiska Sällskaps hemsida så kika där. Där finns ofta FLERA pomologer på plats samtidigt vilket är det allra bästa, för då kan de samarbeta. Och ingen enda pomolog har alla äppelsorter i sitt smakminnesbibliotek samtidigt, men tillsammans brukar de kunna lösa de flesta äppelmysterier. 😃😃😃
Planera för nästa år redan nu!
Många återkommande sortbestämningsdagar sker just i september: Äppelmarknaden i Kivik, Julita Gårds äppeldagar, sortbestämningen på Ekebyhov, Linnés Hammarby, äppeldagar på botaniska trädgårdar mfl.
Så boka gärna in det i kalendern redan nu, så är du redo nästa år.😉