Lucka 13: Krusbär Dagmar

trollet

Gästbloggare: Malin Wedrén

Ribes (Grossularia-Gruppen) ’Dagmar’

Krusbär är ett av våra absoluta favoritbär! Därför samlar vi hela tiden på oss flera och fler sorter som vi provodlar (och provsmakar). Gärna odlingsvärda äldra kulturarvssorter men också nya spännande sorter. Dagens förädlingsarbetet fokuserar ofta på friskhet och bärstorlek vilket inte är dumma kvalitéer hos ett krusbär.

En ny sort vi odlat de senaste åren är det gula krusbäret ‘Dagmar’, en tjeckisk sort som utmärker sig för att vara både mycket frisk och få väldigt stora bär. Dessutom är den mycket god och ger stora skördar. Busken får också relativt lite taggar… För att vara krusbär. 🙂

Själva bäret har medeltjockt skal med få hår. Kan odlas i vart fall upp till vår Uppländska zon 4 (men då det är en ny och oprovad sort så jag skulle vilja uppmana er till att prova längre norr ut också). Som alla andra krusbär är den självfertil.

Krusbär Dagmar. Foto: Malin Wedrén

Hur smakar ‘Dagmar’ då?

Ja men i ärlighetens namn så är olika krusbärssorter ganska lika varandra i smak… Det har inte en så utpräglad skillnad i smak som t ex olika vindruvor eller äpplen. Största är kanske skillnaden mellan de olika färgerna (röda och gula). Det roliga med krusbärens smak är att experimentera med skördestadier och de olikheter bäret då kan erbjuda.

Från de riktigt syyyrliga bären i början av juli som tränger igenom fet mat och av vissa anses kunna ersätta citron. Till det halvmogna bären i slutet av juni med både syra och sötma och höga pektininnehåll, perfekt till t ex kräm och sylt.

Men vill man ha det fulla aromen så får man försöka hålla sig till i början eller mitten av augusti innan man dyker in i busken med hinken i högsta hugg.

Vad gör vi med våra ‘Dagmar’ då?

Flertalet äts direkt från busken. Därutöver gör vi gärna sylt av bären (som de stora gröt- och pannkaksätare vi är här på Svartbäcken). Vi njuter också av krusbärskräm. Och krusbärskaka. Här i vinter ska vi också prova oss på att göra krusbärscurd av bären vi slängde in i frysen i somras.

En spännande sak med krusbär är att de, liksom lingon, går att konservera i bara vatten (alltså utan socker, konserveringsmedel eller annat skruffs). Så kallade vattkrusbär. Man gör helt enkelt så att man lägger krusbären i ett rent kärl och häller på kallt vatten och stänger till. Då håller de typ i ett år. I självhushållartider som dessa kanske detta kan öka krusbärets popularitet?

Blandade krusbär. Foto: Malin Wedrén

Att odla krusbär

Vill vill verkligen slå ett slag för krusbär då de är lättodlat, supernyttigt och kanongott bär! Det blir en nätt buske (omkring 1 hög beroende på sort) som därför så lätt att placera i trädgården. Så det borde inte saknas någon en eller tre buskar (och man kan alltid få plats med en till).

Krusbär växer relativt bra även i halvskugga så har vi planterat de flesta av våra buskar mellan päronträden i vår fruktodling. Dock får man fler och sötare bär i full sol.

Går bra att spaljéra

Buskens nätta storlek har också gjort att vi planterat de lite här och var i våra planteringar där vi kunnat få in en till mindre buske. Det går även att köpa krusbärsbuskar på högstam men det är inget vi rekommenderar. Skulle du ha ont om plats är det nog bättre att du spaljérar en buske istället. Det går hur bra som helst. Krusbär går också utmärkt att odla i kruka på en balkong.

Busken kan odlas på de flesta jordar men att jordförbättra med kompost innan plantering är aldrig en dum idé. Och glöm inte att vattna! Speciellt under buskens första två år på växtplatsen men även senare år för bärens storlek och buskens övergripande vigör. Busken kommer även tacka er om ni håller ogräset stånget kring dess bas, glesar ut den lite på vårvintern och ger lite kompost på våren.

Visste ni förresten att man kan plocka krusbär med bärplockare? Det funkar hyfsat bra då bären snällt dinglar under grenen som man lyfter med en hand och repar med bärplockaren i den andra.

Krusbärsblomma. Foto: Malin Wedrén

Uppskattad av humlor och bin

Blommorna är oansenliga och går nog de flesta förbi då de slår ut i månadskiftet april/maj. Desto mer uppskattade är de dock av våra humlor och vildbin då blommorna utsöndrar rikligt med nektar.

Mer info…

Jag tror jag nöjer mig här även fast jag inte ens har gått in på krusbärets spännande historia än.. Men vill man fördjupa sig mer i krusbärets värld kan jag rekommendera:

God jul!

Foto: Malin Wedrén

Om Malin Wedrén och Svartbäckens trädgård

Tillsammans med sin sambo Kalle driver Malin Svartbäckens trädgård på deras gård i Uppland. Det är en småskalig plantskola med inriktning på ätbara växter med stor andel egen förökning och egen gårdsbutiken som är öppen maj-sept.

Där finner man, förutom ett 15 talet krusbärssorter, även kulturarvssorter av äpple, vanliga och ovanliga bärbuskar, valnötsträd, hasselbuskar, vinrankor, minikiwi, blåbärstry, mullbär, persikor, örter, perenna grönsaker mm.

Ett mindre urval av deras sortiment hittas i webbutiken som är öppen jan-mars. På gården odlas även frukt, bär, blommor och grönsaker till försäljning.

Hemsida: www.svartbackens.com

Instagram: @svartbackens.tradgard

Facebook: https://www.facebook.com/svartbackenstradgard

Läs också Lucka: 12 Äpplet Grågylling
Lucka: 11 Havtorn Romeo & Julia

Annons

2 Comments

  1. Ett tips att använda krusbär till, som jag stulit av Jens Linder. Eller: Han publicerade det i Dagens Nyheter, så stölden är väl inte så allvarlig.
    Tipset är att använda (färska, frysta eller vattkonserverade) krusbär till en krusbärssås att servera till stekt, färsk makrill.
    Krusbärssmaken passar SÅ bra till makrillen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.