Storblommiga rosen Nostalgie

trollet
Jag är ingen större rosfantast, det ska erkännas. Åratal av häckklippning av taggiga vresrosor har liksom vaccinerat mig mot att vilja ha egna rosor hemma i trädgården… Men just Nostalgie är lätt att älska.

Storblommig tehybrid

Det är svårt att ignorera en Nostalgie i blom eftersom den har så läckert tvåfärgade blommor: cremevit mitt och körsbärsröd/karminröd kant. Riktigt uppseendeväckande sort. Dundersnygg faktiskt! Den blommar rätt länge och kontinuerligt, från slutet av juni ända till oktober om vädret tillåter. Blommorna passar bra till snitt och kan bli imponerande 8-12 cm i diameter.

Och jodå, visst doftar den. 😉 Enligt vissa svagt, enligt andra medelstarkt. Doften var iallafall påtaglig när jag stötte på den i påvens privata trädgård i Vatikanen på guidad tur med jobbet 2013. Enligt guiden var det en av påvens favoritrosor och det kan jag gott förstå.

Tehybridrosen Nostalgie i blom. Tehybrider är resultatet av att man korsat Rosa Odorata-gruppen med remontantrosor, dvs man har fått fram doftande rosor som blommar länge.

Själva plantan då

Nostalgie definieras som en rabattros, en storblommig tehybrid som klarar zon 1-4(5). En frisk snygging som är motståndskraftig mot flera trista svampsjukdomar. Plantan blir ca 80-120 cm hög med glänsande, lite läderaktiga blad och grenarna har en del taggar. Rekommenderat planteringsavstånd är ca 60 cm.

Det där med höjd och breddangivelser varierar lite hos olika källor, sannolikt för att den blir större och frodigare i tyskt klimat än i svenskt.

Nästan överblommad Nostalgie.

Historia

Nostalgie är ett registrerat varumärke (den är även känd som TANeiglat och La Garconne) och är framtagen av Hans Jürgen Evers (1940-2007) och lanserades av företaget Rosen Tantau, i Uetersen, norra Tyskland. Nostalgie släpptes ungefär 1995-96 och betraktas av många som en klassiker redan trots att den egentligen fortfarande är att betrakta som en ganska ny/ung sort.

Hans Jürgen Evers började på Rosen Tantau 1963 och hann ta fram mååånga många fina rosor, bl a Romanze, Hansestadt Rostock, Lavender Ice, Maxim och Sahara. Namnet Nostalgie syftar kanske på själva blommans form, som har en nostalgiskt rund blomform som gamla sorter ofta har.

Nostalgie i profil.

Goda grannar

Att kombinera Nostalgies karminröda och cremevita färger med andra rosor är inte helt lätt… Att försöka matcha just det karminröda med en annan helröd ros är svårt, då är det lättare att satsa på en vitare (mycket svagt rosa) floribundaros som Aspirin (som har samma upphovsman). Kanske ihop med polkagrisrandiga Hanky Panky om du vill ha en lite annorlunda, visuellt spännande rosrabatt. 😉

Om du hellre vill ha många plantor av Nostalgie att kombinera med enstaka perenner så är småblommiga vävarväxter som blodtopp eller brudslöja tacksamma. Vill du plantera Nostalgie med MYCKET perenner så är lavendel eller stäppsalvia klassiker, de finns ju även i vitt och blått om du tröttnat på klassikern lila. Eller tänk vad snyggt att kombinera Nostalgie med en riktigt mörkt röd borstnejlika, som Sooty!

Vad skulle du kombinera den med?
Tipsa mig gärna! 😀 😀 😀

Jag fastnade för Nostalgie när jag såg den i påvens trädgård i Vatikanen, på resa med jobbet.
Gassande sol och riktigt hett var det, knepigt att lyckas fota den i så starkt solljus.
Emblemet i blommor, en bedrift att lyckas hålla alla de blommorna vid liv i sådan hetta.
Det fanns gott om religiösa inslag invävda i trädgården. Framför grinden (ej i bild) stod en grupp nunnor och bad.
Tyvärr minns jag inte namnen på den religiösa konsten i trädgården…
Men jag minns den mäktiga känslan som de höga barrträden gav. Man kände sig verkligen rätt fjuttig och ynklig som människa under dem.
Nåt annat som fascinerade mig var hur många trädgårdsmästare påven hade! De var lätta att känna igen på håll berättade guiden för bara trädgårdsmästarna hade en T-formad metallkäpp i handen, dvs en vattennyckel. Det var inte vem som helst som fick vrida på det värdefulla vattnet, minsann.

Källor i urval:

https://www.havlis.cz/karta_en.php?kytkaid=3606

https://www.rosen-tantau.com/en/rose-nostalgie/

Trädgårn i Söderfors

https://commons.wikimedia.org/wiki/Roses_by_Hans_J%C3%BCrgen_Evers

https://floralinnea.se/nostalgie.html

Läs också: Odla egen nyponsoppa
Poddavsnitt 2: Om rosor i Lappland
Fler inlägg om blommor

Annons

3 Comments

  1. Har ett exemplar sedan hösten 2017 i zon1. På våren har jag Nostalgies roströda bladknoppar tillsammans med vita narcissen Thalia och Itoh roströda bladknoppar. Bladverket är snyggt under säsong och har lite roströd ton även mellan blomningarna. Ifjol så stack ett skott iväg till 1,5m men halverade det i år iom jag inte gillar förväxta tehybrider. Själva blommorna har jag inte kombinerat mer än med paradisblomster förra sommaren ( bjärt rosa & röda). Har inte använt den i buketter precis som var min tanke när jag köpte den eftersom skotten är ganska taggiga för vara en tehybrid. Jag har något minne av att jag haft bukett med malörten ’Valerie Finnis’ som silvergrå i bladverket så de borde ju kunna samplanteras (obs sprider sig m utlöpare) Blommorna blir lite regnskadade i svenskt klimat som annan vit ros jag har så efter regn får man deadheada om det ska se fräscht ut på bild.

    1. Oj vad snyggt att kombinera den ihop med thalia och itoh, tack snälla för tipsen! Ja det där med deadheading efter regn stämmer verkligen, men det gäller ju många rosor tyvärr… I trädgårdsbutik hade vi ofta just de vita rosorna under tak eller på cc-vagn så att vi kunde dra in dem före regnet, just för att spara arbetstimmar. Nackdelen med helvita rosor är just att de ser risiga ut snabbare, både av regn och torka eller vid överblomning, de ser liksom lite solkiga ut på ett sätt som syns mer än rosor med färg. Nostalgie blir ful av regn men solkigheten vid överblomning tycker jag den klarar sig bra ifrån. 🙂

  2. Vilket underbart nördigt och lärorikt inlägg om Nostalgie! Jag håller med dig, rosen är lätt att älska så vacker som den är. Tack för den här blominspirationen. Nu ska jag kika vidare på din blogg. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.