Favoritsquashen Tondo di Piacenza

trollet

– Inlägget innehåller reklam för Wexthuset och annonslänkar

Jag har hunnit prova mig igenom rätt många olika sorters squash (eller zucchini, om du föredrar det italienska ordet) och Tondo di Piacenza är en av mina troget återkommande favoriter.

Tondo di Piacenza är en rund, grön squash med vita miniprickar och buskigt växtsätt som har en utvecklingstid på ca 55-60 dagar, den är alltså hyfsat tidig för att vara icke-hybrid. Och mycket god! Mjäll, lite nötig och smakrik! 😀 Allra godast tycker jag att de är när jag skördar dem som ganska små, ungefär  som en tennisboll, typ 10 cm i diameter. Även om fruktvikten ofta anges som 400-800 g så blir den godare om du tar den som lite lättare än så. Prova så får du se!

En riktigt bra egenskap hos den här sorten är också att den går att spara ett tag även om den inte är en vintersquash. Jättebra ju! För mycket squash blir det… 😉 Särskilt lite större frukter som hunnit utveckla hårdare skal går att spara ett par månader om man vill.

Lite större, försentskördade Tondo di Piacenza dyker ofta upp på hösten i grönsakslandet hos mig. De har då fått hårdare skal men det är bara att skala bort, och sen riva innehållet i matberedare och ha i lasagne eller grönsaksbiffar.

Gillar inte tung lerjord

Alla gurkväxter växer ju rätt fort men eftersom det här är en sort med rätt kort utvecklingstid som snabbt blir en stor buskig planta så gäller det att ha is i magen och förså den inomhus så sent som du bara kan. För den växer snabbt och får inte plats på fönsterbrädan särskilt länge! Jag brukar försöka hålla mig tills nån gång i maj här i zon 4. I maj åker fröna i jorden (inomhus) och så fort det blir frostfritt åker plantan ut till pallkragsodlingen utomhus. Ibland har jag fått täcka med dubbel fiberduk enstaka kalla nätter.

Jag har provat att odla den både på friland och i dubbel pallkrage och det har alltid gått bäst i pallkrage, förmodligen har vi helt enkelt för tung lerjord här i Uppland. Som mest har jag odlat 3 plantor i en dubbel pallkrage men det var egentligen för mycket eftersom de är så pass produktiva. Två plantor är helt lagom så länge man skördar frukterna när de är små. Förvuxen squash är helt enkelt inte lika god så det gäller att skörda i tid.

Ser du vad jag ser…? Japp! Tondo di Piacenza har klarat regnskurarna galant och levererar mat minsann!

Fröodla squash?

Tondo di Piacenza går fint att fröodla (dvs att skörda och lagra eget frö till nästa år) för eget bruk om man skulle vilja eftersom den inte är F1-hybrid (den är iaf registrerad som icke-hybrid på EUs sortlista) men då behöver du odla upp betydligt fler plantor än två för att undvika inavelsdepression och kunna göra en vettig selektion… Och gurkväxter (som squash, pumpa, gurka) korspollinerar sig gärna så odla bara en enda sort om du vill vara helt säker på att få sortäkta frö till nästa år. Mer om fröodling av squash och många andra grönsaker hittar du i boken Frö för framtiden (ISBN 9789163770043).

Jag fröodlar en hel del grönsaker för att kunna spara eget frö men just squash, gurka och pumpa tar ganska mycket plats så därför brukar jag faktiskt föredra att köpa eller byta till mig frön av just såna… Och sen vill jag ju  gärna odla flera olika sorter samma sommar i min trädgård, och då blir det svårt att undvika korspollinering.

Och många blommor på gång, så ännu fler blir det…
Tondo di Piacenza i sällskap av den stora sockerärten Lokförare Bergfälts Jätteärt.

Återkommande favorit

Tondo di Piacenza är en av mina återkommande favoritsorter. Lättodlad, produktiv och mycket god. Om du inte redan har testat den så gör det nästa år. Så god att man gärna vill odla den igen. Och igen och igen. 😀 😀 😀

Godast när de inte hunnit bli så stora.

Pssst!

Just nu får du 15% rabatt hos Wexthuset med koden WEXTJULI23

Angr du koden WEXTJULI23 i kassan så får du 15% rabatt på din beställning hos Wexthuset.com Gäller tillochmed 2023-07-31 och kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Köp Tondo di Piacenza hos Wexthuset

Förvuxna Tondo di Piacenza skördade sent på hösten (i sällskap av Yellow Crookneck, betor och lök). Men godast är de när de skördas som betydligt mindre, helst som snäppet större än tennisbollar.
Läs också Preppergrönsaker: När more is more
Fler inlägg om grönsaker

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.