300 dagar av omställning

trollet

Sent i tisdags insåg jag att det ju var 300 dagar sedan jag slutade på vanliga vardagsjobbet. Tiden flyger verkligen… Symboliskt nog så var jag så upptagen av poddredigering att jag inte hann blogga om det just då men idag är det lugnare.

Så mycket har hänt, och ändå så lite. Det blir väldigt tydligt nu när jag sitter och fixar det sista med exjobbet till pomologutbildningen. Den påbörjade jag 2019 (när jag fortfarande jobbade och pluggade parallellt), sen kom covid och utbildningen avbröts och blev uppskjuten ett år. När den började igen fick vi ha första träffen på distans. Konstigt, men samtidigt det nya normala. Mycket av det jag gjort under pandemitiden har ju varit just digitalt på distans.

Nya rutiner

De första 200 dagarna satsade jag mycket på att landa mentalt och att få in bra rutiner för företaget, och de rutinerna sitter. Men det personliga välbefinnandet är ju egentligen lika viktigt, så det har jag prioriterat nu med fokus på vardagskvalitet.

Två nya rutiner som jag är så glad över att äntligen ha fått fart på är brödbak och biblioteket: Jag bakar regelbundet eget bröd (oftast Spenat i stans-superenkla recept där degen får jäsa över natten, fast jag har piffat receptet lite och lägger till en skvätt olivolja och 2 tsk persillade/hackad färsk rosmarin) och jag åker regelbundet till biblioteket med sonen och lånar barnböcker. Det har blivit vår grej, en kul utflykt vi gör tillsammans. Vi väljer nya böcker, köper nåt gott och sen fikar vi i skateparken. Det kanske låter lite töntigt, men det är just sån livskvalitet jag längtat efter som aldrig hanns med förut i ekorrhjulet… Men det hinner vi nu. 🙂

Nästa steg är att få till regelbundna gympass på utegymmen i närområdet, kanske med min bror träningsgalningen (så att det verkligen blir tempo). 😉

Nya bekantskaper

Andra saker jag verkligen saknat tidigare var vidareutbildning och att knyta kontakter, så det har jag också valt att fokusera på. Inte helt enkelt i en pandemi när social distansering är viktigt, men det går. Via podcasten har jag fått träffa och prata med många nya bekantskaper, och jag har försökt att engagera mig mer i både Sesam och Sveriges Pomologiska Sällskap genom att skriva artiklar till medlemstidningarna, delta i fröodlingskurs och i Stenfruktsgruppen.

Jag har också deltagit i smakprovning på provodling av frukt och bär i Gävle. Allt sånt här hade varit svårt/omöjligt att genomföra om jag fortfarande jobbat och pendlat som jag gjorde tidigare, tiden och orken hade inte räckt till. Men det gör den nu. 😀

Bygga verksamhet

Det låter kanske inte så sexigt och spännande att bygga upp en verksamhet, men det är just vad jag har gjort: Bloggar regelbundet, skickar nyhetsbrev, håller föreläsningar, skriver artiklar, spelar in podcastavsnitt, jagar gäster (vilket tar bisarrt mycket mer tid än vad man skulle kunna tro) och lär mig sakta nya program: Canva, LearnDash, Audacity, HitFilm, MailerLite mfl… Rom byggdes sannerligen inte på en dag.

Fast egentligen är jag ju fortfarande ”bara” student (med företag), och pomologutbildningen är inne på upploppet. 😉

Bygga lönsamhet

Att ha en verksamhet räcker inte, den ska ju vara lönsam också. Och det hoppas jag att mina projekt ska kunna bli på sikt. Det som orsakat mest frustration hittills har varit Google Adsense. Jag börjar få koll på SEO och är bra på att hitta lösningar på det mesta, men felmeddelandet [OR-BAIH-01] satte verkligen käppar i hjulet. Att ha google-annonser på bloggar maknadsförs ofta som lättförtjänta pengar men det har jag helt andra erfarenheter av… Vad spelar det för roll hur mycket (eller lite) pengar bloggen drar in på annonser om inget kan betalas ut liksom?! Att lyckas få direktkontakt med en fysisk människa på Google (och inte bara med robotar i chatprogram) var verkligen inte det lättaste… Men till slut löste sig även det. Att ha en hemsida är inte gratis, och det räcker inte längre att den finansierar sig själv… Jag drömmer fortfarande om att kunna ge ut mina bokmanus men det får jag nog dessvärre finansiera själv, kanske via crowdfunding eller Patreon eller liknande.(Flera av mina poddgäster har ju gett ut sina egna böcker, och kan de så kan nog jag också.)

Med lite tur kan jag snart finansiera podden med reklam, det går inte att göra en gratispodd hur länge som helst utan annonsörer. Många mindre poddar verkar dock ha fått vänta ganska länge innan företagen hoppat på tåget, typ 100 avsnitt senare så har det blivit något konkret samarbete. Och SÅ länge vete sjutton om jag har tålamod att vänta. 😉

Läs också: 200 dagar av omställning
Fler inlägg om omställning

Annons

2 Comments

  1. Kul! Bra jobbat. Finns verkligen mycket intressant att läsa här. Gillar sortguiderna mycket. Har precis börjat lyssna på podden med Hasselavsnittet och det var givande, ska komplettera våra Jättenöt från Halle och Röd Zellernöt med några storfruktiga till. Fortsätt i god stil och hoppas du får lagom snurr på det 🙂

    1. Tack snälla! 🙂 Vad roligt att du gillar sortguiderna och hade nytta av hasselnötspodden, hoppas att nötodlandet går bra! Med tiden kommer det säkert ännu fler sorter och återförsäljare, men än så länge är utbudet ganska begränsat. Håller tummarna för att fler börjar både sälja och odla nötter så småningom. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.