Gör en frökalender!

trollet

Ordning och reda på fröpåsarna!

Vem har väl inte haft lite dåligt samvete över alla fröpåsar som liksom har en tendens att invadera hemmets alla vrår? Gör en frökalender/såkalender och få ordning på fröpåsarna en gång för alla. Löjligt lätt och snabbt gjort. Använd en arkivbox och avsätt en månad för varje flik/mapp. En för januari, en för februari osv. Sätt fröpåsarna i den mapp som du tidigast kan så dem.

Aktuella månaden längst fram

Om du har en stor papperskasse med eget frö, en kasse lök eller annat skrymmande som inte får plats i arkivboxen så förvara de på annan plats men lägg en liten minneslapp i frökalendern ändå så du inte glömmer bort dem. De fröpåsar du inte hinner så flyttar du antingen över till nästa månad när det är dags eller så sparar du dem i samma flik till nästa år.
Jag brukar i samband med månadsskiftet också flytta på hela mappen så att jag alltid har den aktuella månadsmappen längst fram. Smidigt, enkelt och oerhört praktiskt! 😀

Andra sätt

Det går att göra frökalender av en gammal diskettbox också, men då passar ju bara standardstorleken av fröpåsar (Den modellen är annars smidig för kylskåpsförvaring av frö,) Det fina med att använda just en arkivbox är att alla sorters storlekar av fröpåsar, även Big Size får plats under samma månadsflik.

Den som har extremt mycket frö kan ju kombinera fröpärmar och frökalender: använd fröpärm som ett bibliotek och frökalendern som ett såschema.

Ett annat sätt är att hänga upp kassar fyllda med fröpåsar på spikar i taket märkta med månadernas namn, praktiskt om du förvarar fröpåsarna nånstans där det finns möss (som ju annars gärna kalasar på fröpåsarnas innehåll) men inte alls lika snyggt. Egentligen är det förvånande att inte de stora fröfirmorna själva säljer ett eget organiseringssystem under eget märke för sina fröpåsar. Ingen dum affärsidé! 🙂

Jag har använt arkivboxar från Granit.
De fröpåsar du inte hinner så i mars flyttar du bara över till nästa månad april, eller så låter du dem ligga kvar i samma mapp till nästa år.
Tapeten heter Snail Trail från Team Hawaii. Trots den eviga kampen mot mördarsniglarna i trädgården så gillar jag den skarpt, trots sitt namn… 😉

Optimal förvaring av frö

Det allra ALLRA bästa sättet att förvara fröer är svalt, mörkt och torrt. Frö i plastpåsar riskerar att bli förstörda, papper är bättre, jag brukar använda kaffefilter till mina egeninsamlade fröer.
De riktiga frönördarna har ofta en egen kyl enbart för sina fröer. De möjligheterna har inte jag, jag har mina fröer i tvättstugan istället där det är svalare än inomhus vintertid. Men om du har en egen kyl för dina fröer så ställ frökalendern där. 🙂

Läs också: Praktisk fröpärm

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.