Sätt vårlök i vinter!

trollet

Fynda på mellandagsrean!

Jag gillar kruka Milla, den är gjord av frigolit och isolerar bra.
Såhär i mellandagarna efter jul finns det fortfarande kvar vårlök att fynda i butikerna, ofta till löjligt låga priser. Passa på och fynda, det gör jag!

Att det är tjäle i backen gör inget om du har en tinad jordsäck eller två. Jag brukar försöka att stoppa in några säckar med planteringsjord i förrådet innan vintern kommer på allvar, det går ju alltid åt mer jord än man tror. Antingen låter du lökarna mellanlanda i en kruka som du ställer undan svalt och sedan tar fram i vår när den blommar, eller så lägger du lökarna direkt på bar mark och häller ut några tinade jordsäckar ovanpå. Planteringsdjupet för vårlök är generellt tre gånger så djupt som lökens egen storlek.

Handla smart

Vad gäller tulpaner och vårlök i allmänhet så är det helt klart more is more som gäller. Ju fler tulpaner desto bättre, men handla smart! Dutta inte, det ska vara rejäla mängder men av samma sort! Blanda inte tusen sorter hejvilt, utan max två eller tre sorter. Kom ihåg vilka sorter det är du redan har och köp fler av dem, för när krukan med vårlök blommat klart så ska ju de lökarna ut i trädgården nånstans, och då är det lätt att placera dem om du redan vet i vilken rabatt de passar. (Det finns bra trädgårdsappar om minnet sviktar, jag tycker att Gardenize är bra.)

Men skippa narcisser…

Tulpaner kan du sätta nästan hur sent som helst men narcisser är lite lurigare, de behöver sättas redan i oktober för att blomma så just dem kan du hoppa över… Kirgislök testar jag själv för första gången i år, de borde fungera att sätta även på vintern åtminstone i teorin. Kirgislök är ju en slags Allium och de brukar funka bra att sätta sent men vi får se om de orkar blomma. Allra enklast är att sätta lökarna i en vinterisolerad kruka av frigolit, men det går också att lägga dem direkt på marken där du vill ha dem och strö tinad jord ovanpå.
Det gör ingenting om lökarna inte ligger perfekt på marken med rötterna ner och toppen uppåt, de vrider sig rätt av sig själva i vår. En del anläggare brukar lägga hälften av lökarna ner eller uppochner med flit för att på så vis förlänga vårfloret; det tar ju lite extra tid för dem att vrida sig rätt och därför blommar de lite senare än de som var rättvända från början. Men den tekniken funkar ju bara första året, märk väl. 😉

Tulpanlök i stora lass…

Lasagne-plantering i kruka

Houngslök i lasagneplantering. Sätt glest så att lökarna i de undre skikten har en chans att titta upp!

Om du väljer att sätta lökarna i kruka så är det roligt att göra en lasagneplantering: dvs lägg lökarna i skikt. Olika sorters lök vill ju ha olika djup och då är det tacksamt att göra en lasagneplantering. Tänk på att inte sätta dem alldeles för tätt bara, de undre skikten måste ju ha en chans att kunna sticka upp sina stjälkar nånstans. Vattna krukan lätt så att jorden sätter sig och ställ sedan på skyddat läge.

Många lökar kräver lite tid i kyla för att vilja blomma, för att liksom förstå att det är vår. Allra bäst brukar vara att ställa krukan mörkt och svalt. Vissa tulpaner behöver 8-10 veckor av kyla för att vilja blomma. Jag brukar ställa krukan i vår icke-isolerade lada (jordkällare funkar också). Där blir det inte så kallt och den står ändå lite skyddat och under tak så att inte löken ruttnar bort i en vattenfylld kruka fylld av regnvatten. När du ser att det börjar titta upp lite grönt kan du ta fram krukan på vårkanten, ställ den 15-18 plusgrader för att driva fram floret men vattna sparsamt.

Ta fram krukan i vår och njut! Eller knipsa av tulpanerna i vår och använd som snittblommor inomhus. 🙂

Det finns en plan: först ut i kalla ladan, sen när de blommar vill jag njuta av dem på verandan. Sista hållplatsen blir ut i respektive rabatt för permanent plantering.
Sätt lökarna lite glesare om du gör en lasagne-plantering med flera skikt.
Helst ska ju lökarna inte nudda varandra i krukan men du kan sätta dem jättetätt om du har mycket lök, bara ska sätta ett skikt och ändå ska sätta ut lökarna i rabatten så småningom.
Läs också: Testar vintersådd

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.