Krukpyssel med seriemotiv

trollet
Alla dessa udda krukor…

När jag gick igenom mitt lilla krukförråd i förra veckan så insåg jag till min förfäran att det inte alls var så litet… Massvis med udda, risiga och mer eller mindre jättefula krukor har smugit sig in där genom åren och sitter nu och tar upp onödig plats. Ni vet, såna där enstaka krukor man får när man köper julgrupp eller får i present som sedan är hopplösa att försöka kombinera med de krukor som redan finns hemma.

Där och då behövde jag en vit kruka, eller en svart. Eller en svartvit kruka. Men icke. Hyllvis med krukor men ingen som passade… Då passar det ju bra med lite krukpyssel! Med lite decoupagelim kan man göra underverk med trista krukor! Det fungerar som en kombination av lack och lim och är nog en av de allra enklaste sätten att ge en trist kruka första hjälpen. Enkelt och kul!

Du behöver:

Det går bra att använda både glatta och matta krukor, men undvik räfflade och knottriga.

1 trist kruka eller fler Viktigt att den är slät, undvik räfflade krukor eller krukor som har ett knottrigt mönster. Du kan köpa en vanlig terracottakruka om du inte har nån hemma redan.

1 mellanbred pensel

Decoupagelim Finns att köpa billigt på Panduro Hobby. Välj blank eller matt beroende på vad du tycker blir snyggast.

Sax

Serietidning med motiv du gillar Kopiera några sidor om du inte vill riva sönder din favorittidning, annars finns det ofta väldigt billiga serietidningar att köpa second hand.

Tidningspapper (eller vaxduk du inte är rädd om) för att skydda bordet där du sitter och pysslar

Pysseldags! Det här kommer du långt med, och vem har inte en trist kruka eller två hemma?!

 

Gör såhär:

Att göra en decoupagekruka är lätt, principen är lite som att tapetsera en kruka. Se till att krukan är ren och torr.
Klipp ut några seriestrippar, klipp till gör några längre remsor och klipp till några singelrutor.
Ofta är krukor smalare nertill och bredare upptill, att linda långa serieremsor längs med basen blir därför svårt utan att det blir fula veck. En lång seriestripp ringlar sig uppåt som de röda ränderna på en polkagris, bättre då att använda flera små singelrutor omlott nertill på krukan (eller så sätter man bara på sina motiv huller om buller, det finns en charm i det också).

1, Smeta på decoupagelim med pensel på den yta på krukan där du vill fästa din serieruta.

2, Smeta på mer decoupagelim på baksidan av serierutan, tryck fast den på krukan.

3, Måla sen mer decoupagelim på framsidan av serien också. Stryk ut limmet ordentligt med penseln för att minimera luftbubblor. Sen är det bara att gå bananas! Upprepa tills hela krukans yta är täckt. Fortsätt på övre delen av krukans insida också, ibland är ju innerkrukan som växten är planterad i så liten att den sjunker ner i ytterkrukan.

Jag brukar börja med basen och toppen på krukan, och spara mina favoritserierutor till sist att fästa på krukans mitt så att de verkligen syns i det översta lagret. Limma hörnen på serierna extra noga så de inte rullar upp sig i luften, och snåla inte med limmet! Lägg serierna omlott så att ingenting av krukans orginalfärg syns.

Kopiera några sidor om du inte vill klippa sönder din favorittidning, annars kan det vara värt att köpa några billiga serietidningar på second hand och använda för det gamla seriepappret har en snygg gulvit färg som är svårt att få i en kopiator.
Klipp remsor av serierutorna, några singelrutor är bra att ha till krukans botten. Klipp olika storlekar så du har lite att välja på.

 

Snurrigt och snett = helt rätt

Det är roligt om serierna blir lite sneda, omlott, lösryckta och snurriga i placeringen på krukan tycker jag, det är ju inte meningen att du ska sitta och läsa hela serien på krukan sen utan det är mer som en hyllning till din favoritserie, ett kul motiv att titta på fönstret. Låt det hela torka över natten (eller iallafall i två-tre timmar om du har bråttom) sedan kan du lägga på ett lager decoupagelim till för säkerhets skull.
Ofta upptäcker man lite fula skarvar och annat trist nästa dag när man tittar på sitt projekt med pigga ögon och då är det bara att klippa till lite mer serier och lägga över det fula du hittar med mer lim.

Andra motiv

Jag gjorde krukor med Mumin- och Fantomenmotiv eftersom jag ville ha svartvita krukor, det går lika bra att att använda färgglada serier som Bamse, utrivna akvarellmönster ur Gudrun Sjödénkataloger eller fina Marimekkoservetter eller liknande om du vill ha mer färg. Just riktiga tapeter kan bli knepigt att använda, de är ofta lite för tjocka för att det ska bli snyggt upptill på krukan, bättre att använda lite tunnare papper eller billiga tapeter av dålig kvalitet. 🙂

 

Före…

Före… Trista krukor som inte gick att kombinera med nånting här hemma.

 

Och efter!

Före och efter! Hann börja med nästa kruka innan jag kom på att jag ju måste hinna fota också… 😉
…och efter! Den stora silverkrukan fick Fantomenmotiv och den lilla grå blev mumin.

 

Snygg helhet

Tadaah! Klara krukor på fönsterbrädan. Så nöjd!

Nuförtiden har det blivit trendigt igen att mixa och matcha olika krukor med varandra, och det kan ju förstås vara jättefint och ge lite liv i ett nyrenoverat hem med annars enbart vita sterila väggar. Men hemma hos oss ser det inte ut så…
När vi flyttade ihop blev det en salig blandning av möbler och stilar, så ännu mer mix av olika krukor i olika färger och material i fönstret skulle bara bli rörigt och oroligt för ögat. Har man dessutom en hel massa olika växter så är det bättre att ”knyta ihop säcken” genom att ha enhetliga krukor, dvs bara ha svarta krukor i ett rum (så kan man ha de vita krukorna eller terracottakrukorna i ett annat rum).
Men, regler är ju som bekant till för att brytas! Om man som jag ändå vill ha svarta och vita krukor tillsammans i samma fönster så är ju en svartvit seriekruka ett smart sätt att få till en snygg övergång! 😉

 

Jag försökte hitta seriebilder med växtmotiv, tyckte det var kul med ett tydligt tema. 😉
Den Vandrande Vålnaden spanar ut ur krukväxtdjungeln…
Läs också #thinkoutsidethepallkrage

Annons

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.