Inred med porslinsblomma

trollet
Hoya macgillivrayi ’Pandanus Creek’ med läckert mörkröda stjärnformade blommor.

Tidlös klassiker av en anledning och så lättskött att den ofta går i arv från generation till generation.

En av de mest lättskötta, tacksamma och långlivade krukväxterna jag vet är porslinsblomma. Så enkel att sköta, lätt att ta sticklingar av och tänk så många olika sätt det går att använda den på hemma!
Porslinsblomma kan inte få för mycket ljus, för maximal blomning ge den 12 h om dagen, men det fina med den här raringen är att den tål att stå både ljust och lite längre in i rummet i halvskugga.
Står den för mörkt uteblir blomningen, så tänk på det om det är blommorna du vill åt. De doftar underbart gott på natten!

Inred på höjden, på bredden och på båge

 • Istället för gardin – spänn upp fiskelina mellan små spikar och låt porslinsblomman klättra längs med fönstret. Porslinsblomma på en tornformad spaljé ger lite försprång! Låt den fortsätta klättra uppåt på fiskelinan.

  Ampel i olika nivåer.
 • Båge med båge – placera två små bågar tillsammans, med den ena placerad på en uppochnedvänd kruka för att skapa höjdskillnad. Se bild nedan.
 • Stor båge med liten båge – porslinsblomma på båge är en klassiker. Ställ en mindre båge framför en större (istället för det gamla vanliga två likadana bredvid varandra) så känns det genast mer modernt
 • I ampel – hängandes i en ampelkruka eller placerad på en piedestal fyller porslinsblomman effektivt upp tomma ytor och ger en frodig, hemtrevlig känsla
 • I samplantering – om du har en rund kruka med en hög blomma i mitten är det snyggt att låta porslinsblomman ringla runt kanten längs med krukan. Om du föredrar den lite stramare looken så böj bara bågens två fästen och lägg den ner runt krukkanten, så får du en krans av porslinsblomma på metallbåge runt din kruka istället. Tänk på att välja en blomma som trivs tillsammans med porslinsblomma och vill ha lika lite vatten, t ex rosenkalla. Väljer du en törstig växt att samplantera med så kommer alltid endera växten må risigt och snabbt se ful och trist ut, bättre att välja växter som är goda grannar så håller sig planteringen snygg längre.
 • Ringlande rankor – låt rankorna ringla sig fram mellan krukorna på fönsterbrädan eller välla fram från bokhyllan
 • Temafönster – stället för att dutta med massa olika växter, välj ut ett fönster och kör bara porslinsblomma där, more is more! Alltid är det någon som blommar och då får den plantan spela huvudroll i fönstret.
Två små bågar funkar också fint ihop. Ställ en tom kruka uppochner för att skapa höjdskillnad. Både enkelt och snyggt! Finns på Plantagen.

 

Skillnad på Hoya och Hoya

Hoya ’Mathilde’ i knopp (serpens x carnosa). Ser nästan ut som små karameller!

Det finns hundratals olika arter av porslinsblomma, de vanligaste som finns att köpa i de flesta växtbutiker är Hoya australis och Hoya carnosa. Och det finns så många olika utseenden att välja bland! Förutom att storleken på bladen kan variera från stort till smått till formade som små hjärtan, så finns det också vridna blad och blad med vita inslag. Eller som den busiga Hoya carnosa Tricolor, en porslinsblomma med vitgröna blad som blir rosa med tiden!

Färgen och storleken på blommorna finns det också massvis av olika sorter att gotta sig åt, allt från olika toner av rosa och rött till gult och det mer vanliga vita. En del blommor ser gosigt mjuka och sammetslena ut, nästan som om de vore lite luddiga. Andra är släta och ser faktiskt nästan ut att vara gjorda av porslin.

Bäst på Hoya

Om du vill nörda ner dig i lite speciella sorter så är Svenska Hoyasällskapet en fantastisk resurs och kunskapsbank… De är helt enkelt bäst på Hoya! Och de delar gärna med sig av både kunskap och ovanligt växtmaterial. Deras monter på Nordiska Trädgårdar är fullproppad med sticklingar av alla möjliga sroters Hoya till ett väldigt överkomligt pris.
Plantanica har också ett väldigt fint hoyasortiment för dig som fått smak för lite finare sorter av porslinsblomma som kan vara svåra att hitta i vanliga växtbutiker.

Porslinsblommans dag

Den 10:e juli varje år infaller Porslinsblommans Dag, ett utmärkt tillfälle att fynda fina sorter i handeln och lära sig mer om de här underbara växterna!

 

Det finns alla möjliga sorters porslinsblommor, här en småbladig sort Hoya ’Mathilde’ (serpens x carnosa)
Hoya subcalva. Mums för ögat…
Hoya lockii. En kritvit skönhet.

 

Tuff och tålig

Det är svårt att misslyckas med porslinsblommor, om du trots allt ändå skulle lyckas ta död på den så beror det troligen på att du gett den för lite ljus, eller  för mycket av antingen vatten, jord eller näring.

En variant av Hoya variegata (men vilken?) med vackert grönvita blad.

Porslinsblommor har inte så höga krav på omvårdnad, det är bättre att vattna för lite än för mycket, låt den torka upp lite mellan vattningarna. Allrabäst brukar de må i öst- eller västfönster. De klarar sig också förvånansvärt bra i små krukor med liten jordvolym. Jag brukar klippa av lite rankor när jag tycker bågarna blir för tjocka och ta sticklingar, då brukar blomningen komma igång där saxen varit framme. Annars hjälper alltid mer ljus om du vill ha mer blommor.
Om du ökar vattningen lite när den blommar så orkar den blomma liiite längre. 🙂 Vid frodig blomning kan det tillochmed droppa lite nektar så välj plats åt din porslinsblomma med omsorg så den inte klibbar ner finaste broderade duken du ärvt av gammelfarmor…

Nya skott på porslinsblommor med ljusa partier på sitt bladverk är ofta helt vita i början, de blir skiftar ofta färg med tiden.

 

Temafönster! Porslinsblommor på parad i mitt kök.

 

 

Stor båge med liten båge. En modern klassiker.

Lätt att föröka

Det är extremt lätt att föröka porslinsblommor och ta sticklingar… Se själv på den här pedagogiska filmen som OdlingsTV gjort med Emanuel! FInns många fler fina filmer av OdlingsTV på youtube, rekommenderas varmt! 🙂


Vanliga problem

Gula blad – Beror oftast på för mycket vatten eller för lite ljus. Låt porslinsblomman torka upp lätt mellan vattningarna (det är ingen kaktus, gudbevars) och ställ den ljusare. Gödsla med kväve. Vattna mer vid blomning.

Skrynkliga/ bruna torra blad – För lite vatten! Smådutta inte med vattnet, bättre att vattna igenom rotklumpen ordentligt regelbundet. Häll bort överflödigt vatten efteråt (eller vattna den i diskhon), låt den inte stå med i vatten i krukan. Smalbladiga sorter är mer känsliga för uttorkning.

 

 

 

Inga blommor – Mer ljus! Gärna 12 timmar om dagen, komplettera med växtlampa vintertid om du vill ha riklig blomning. Svenska Hoyasällskapet rekommenderar gödsling med 1-2 ml Blomstra per liter vatten på sommarhalvåret, under vinterhalvåret halva dosen vilket främjar blomning.

Vilken jord? –  Jag brukar använda Hasselfors P-jord och den funkar hur bra som helst. Svenska Hoyasällskapet rekommenderar en blandning av 50% blomjord med 25% vermiculit (vermiculite) och 25% perlit (perlite) eller små lecakulor, 2-6mm. Det viktigaste är att jorden inte är för blöt eller fuktighetshållande.

Vita luddiga tussar på bladen – Ullöss! Isolera genast din växt så att eländet inte sprider sig och använd någon form av pyretriner, eller jordtabletter/”pinnar” som Provado. Försök att rengöra bladen från det värsta lusangreppet för att minimera att de sprider sig. Provado fungerar även mot sköldlöss. För den som inte vill använda gift i sitt hem så är biologisk bekämpning ett alternativ, dvs levande rovdjur som äter upp lössen. Ull-lusnyckelpigan kan beställas från nyttodjur.se, ganska dyrt men helt giftfritt.

Läs också: Krukpyssel med seriemotiv

Annons

7 Comments

 1. Bra tips och intressant läsning! Tack! Var har du hittat metallbågarna som hänger i krokar i varandra?
  Tack på förhand!

  1. Hej Cissi!

   Jag köpte dem på Plantagen för ett bra tag sen, men jag tror att de fortfarande säljs. Modellen heter Nike och fanns i olika färger och former då. 🙂

  1. Den följer linan, inga problem. 🙂

   Det finns ju alla möjliga ställningar till porslinsblommor i handeln; de kan köpas på båge, på torn osv… Plantorna söker sig till ljuset och växer mot ljuset, det är det viktigaste för dem. Formen på ställningen/snöret/linan är sekundär, så länge den är placerad i ljust läge. 🙂

 2. Jag har en hoya som blommar med små röda klasar, doftar smörkola? Har ingen aning om viöken sort detta är, kan någon hjälpa mig? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.