Formex januari 2017 – trender och färger

trollet
Det som syns på Formexmässan i januari brukar finnas i butikernas sortiment till våren.

Formexmässan är en mässa för branschfolk som jobbar med design, inredning, mode mm och anordnas två gånger per år, en gång på våren i januari och en gång på hösten i augusti.

Svart, grönt och rosa

Svärmorstunga och Peperomia Raindrop

Tre tydliga trender för 2017:

  • Svart – Svarta möbler och krukor. Supersnyggt med svarta möbler och krukor som matchar, bryt gärna av med mörkgrön kruka eller vas. Vinnare av Formex designpris Formex Formidable 2016 blev Stelton som hade just svart tema på sin kollektion Collar.
  • Rosa – Tapet och textilier i milda, brända rosa toner. Satsa på mjukt rosa kuddar, filtar eller rosa detaljer som värmeljushållare.
  • Grönt – Både som färg, i glasdetaljer och vad gäller växter. Välj en fondtapet med bara bladverk och kombinera med gröna krukväxter som man har för sitt läckert mönstrade bladverk snarare än för sina blommor.

Från Santa Fe till Nordic Space

Utöver detta så har förra årets ”Santa Fe”-stil (den som flirtade lite med vilda västern och Texas/Mexico, med kaktusar och terracotta) nu utvecklats till vad många trendkännare kallar för ”etniska mönster” på kuddar, filtar, korgar mm. Jag gillar inte det postkoloniala uttrycket, eftersom ju all design egentligen är etnisk, så även den strikt avskalade skandinaviska, den jämtländska eller vad som helst… Det blir lite klumpigt och otydligt att kalla en stil detta, bättre att definiera den som inspirerade av Amerikas urinnevånare med influenser från både sydamerika och nordamerika… Det pratas också om milda, pastellfärgade toner som  ”Nordic Space” i en nedtonad, gråblå skala med honungsfärgade influenser.

Växter växter växter

Sällan har det väl varit så trendigt att ha en frodig djungel hemma som nu! Att inte bara förpassa krukväxterna till fönsterkarmen utan att verkligen inreda med växter är en fortsatt växande trend som bara blir större och större för varje år. Rejäla växter på golvet, hängande växter i amplar eller makramé i fönstret och särskilda växtmöbler som skåp, växtbord och växtlampor fortsätter att invadera våra hem. Tänk på att inte dutta för mycket, bättre att köpa ett fåtal rejält stora växter än att ha ett plottrigt fönster med en miljon små udda krukor som trängs. Stora växter planterade i stora krukor blir dessutom mer lättskötta än små växter i små krukor som snabbt torkar ut.

Form och funktion

Funktionella växter som renar luften är det som gäller 2017! Fredskalla, ampellilja, ormbunke och svärmorstunga är några av de krukväxter som gör detta bäst. Växterna har vi numera för bladens skull, inte för blommornas. Stora, mönstrade blad som hos kalatea eller formstarka växter som fjädersparris eller aralia blir hett, hett hett! Olika sorters nya snygga växtmöbler som piedestaler och odlingsbord för inomhusbruk finns redan i både Plantagens och Ikeas vårsortiment vilket gör det fortsatta trendiga hemmaodlandet av ätbart ännu lättare. Ekotrenden fortsätter alltså, och är glädjande nog  så livskraftig att jag undrar om den ens kan kallas trend längre.

För fler fina tips, spana in Maria Forsbloms fina reportage från Formex som sändes i TV4 Nyhetsmorgon igår. 🙂

Läs också Sortguide: Konsten att välja rätt jordgubbe

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.