Imorgon är det Tulpanens Dag!

trollet

15 januari är Tulpanens Dag

Mums!
Själv har jag redan smygstartat med en rejäl bukett lila, krispiga tulpaner kombinerat med ljuvliga anemoner.

Just anemoner tycker jag ger så härlig vårkänsla, men det finns ju alla möjliga andra fina snittblommor som är fina att kombinera med. Vaxblomma doftar härligt, silvereukalyptus ger en frodig känsla och brudslöja både fyller ut och ger ett skirt, luftigt intryck. En annan klassiker är att kombinera tulpaner med vårblommande kvistar som t ex vide eller liten rosenkvitten. På tulpanguiden hittar du massa fina inspirerande bilder på hur du kan kombinera din bukett. 🙂

Instiftat av Blomsterfrämjandet

Tulpanens Dag infaller varje år den 15 januari och instiftades av Blomsterfrämjandet redan 1989 för att främja användandet av tulpaner och fira att våren är på väg.

Det finns mer än 6000 olika sorters tulpaner och för den som vill grotta ner sig i olika sorter och hur man delar in tulpaner i olika grupperingar så har Weibulls en fin guide till det! Själv faller jag alltid pladask för papegojtulpaner och de lite mer tufsiga, fransade busiga sorterna… P.A. de Groots hemsida är rena rama växtporren för en tulpanentusiast som jag! Spana in sorter som Gorilla och Curly Sue, helt oemotståndliga!

Jag tror att det här är snyggingen Curly Sue.

Odlingsprocessen

För den som helt enkelt inte kan få nog av krispiga tulpaner så kan det vara roligt att veta mer om hur processen går till. Och det är ett slitigt men härligt arbete att odla tulpaner! Svenska tulpanodlare brukar odla klimatsmart i relativt svala växthusodlingar som drivs med fossilfritt bränsle.
Tulpanerna odlas vanligen på två sätt, i torvblandad jord eller i vattenodling. Tulpanlökarna kommer till största delen från Holland. De placeras först svalt 16-20 veckor i kyllager, när de sedan plockas fram och drivs fram i värme är det ca 16 plusgrader som gäller med en luftfuktighet på max 75%. Det tar mellan tre till fyra veckor att driva fram en skördeklar tulpan, det kan variera lite beroende på sort.

Både i växthus och på friland

En av de största tulpanleverantörerna i Stockholm är Gustafslund i Eskilstuna, kika här om du vill se hur det går till i deras tulpanodling! De allra flesta tulpanodlare i Sverige driver sina tulpaner i växthus men det går även att odla på friland!
Odla med P1 gjorde 30 maj 2016 en intressant intervju med Carolina Visser som odlar tulpaner på friland i Ångermanland, lyssna och fascineras!

Skötselråd

Tulpaner som snittblomma brukar hålla i ca en vecka. Gör ett nytt snitt och ställ dem i vatten när du kommer hem men låt förpackningen vara kvar en stund så håller de formen lite bättre. Om du vill kan du knöla ihop lite cellofan (eller förpackningen de kom i, klipp bort eventuella loggor först) och lägga i botten på vasen, då blir blommorna lättare att arrangera om du inte vill binda en bukett. Det är också smart att ha cellofan i botten av en vas som egentligen är lite för stor eller lite för hög.
Ställ din bukett svalt så blommar den längre, men håll den borta från frukt och grönt för de avger en etylengas som gör att blommorna blommar över fort. Byt vattnet i vasen dagligen, just lökväxter som tulpaner brukar göra vattnet grumligt relativt snabbt.

Anemoner och tulpaner, en klassisk vårkombination som jag aldrig tröttnar på…

 

 

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.