Drömmer om vår…

trollet

När snödrivorna växer sig höga men ljuset sakta börjar återvända är det svårt att inte börja drömma lite om våren.

 

När hyacinterna blir så långa att de lägger sig i julgruppen så brukar jag klippa av dem och göra en bukett istället. Lökarna sparar jag i förrådet till våren.

Funderar och planerar

I väntan på värmen med trädgården slumrande under ett tjockt täcke snö så njuter jag inomhus av det tillfälliga lugn som kylan erbjuder. Nu pysslar jag om mina krukväxter och julblommorna lite extra, läser alla de där härliga trädgårdstidningarna som inte hanns med under högsäsongen på jobbet och bläddrar i de mest förföriska frökataloger…

Jag dricker också en hel del te, bläddrar i trädgårdsböcker och sorterar glatt mina fröpåsar i olika mappar som jag märkt med månad, så att jag vet vad jag ska börja så och när. De fröpåsar jag inte hinner så eller använda upp helt under t ex april månad flyttar jag helt enkelt fram till nästa månadsmapp och använder dem då. De slattar som blir kvar på slutet kan man ofta blanda och så inomhus att ha som smågrönt på mackan, eller grodda under vintern och äta i sallad. Det är lätt att skena iväg i önskedrömmarna inför odlingssäsongen när alla frökataloger dimper ner i brevlådan med alla spännande nyheter… Ett av mina vinterprojekt är vintersådd, mer om det i kommande inlägg.

 

Poddar och projekt

Lite vinterlektyr!

Blir trädgårdsabstinensen alldeles för svår så kan man alltid lyssna på alla de poddar och radioprogram som finns om trädgård! En av mina favoriter är den ständiga långköraren Odla med P1 med Maj-Lis Pettersson som bl a skrivit den oumbärliga boken Trädgårdens Växtskydd med Ingrid Åkesson (en omarbetad version av Växtskydd i trädgård, en klassiker som alltid finns med på på trädgårdsmästarutbildningens litteraturlista). På Sveriges Radios hemsida finns massvis med gamla avsnitt att lyssna på för den som är intresserad av praktisk trädgårdsskötsel och växtskydd. Perfekt för långa bilresor till och från jobbet. 😉

 

En nyhet för oss odlingsintresserade är podden Två Odlare Emellan av Sara Bäckmo (Skillnadens Trädgård) och Johannes Wätterbäck (Farbror Grön). Deras podd har fokus på grönsaksodling och den ätliga trädgården, fullmatad med praktiska tips och förslag. Jag tycker att det är extra roligt att de både delar med sig av sina triumfer och sina misslyckanden, då vet man både vad som funkar och vad som inte gör det när det är dags att prova själv. Experimentlustan vaknar till liv av att lyssna på deras erfarenheter, och deras entusiasm är smittande! 🙂

För den TVsugne så börjar torsdag den 12 januari en ny trädgårdsrelaterad serie på TV4, Mandelmanns Gård. Den verkar lovande!

Läs också: Praktisk fröpärm

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.