Fyndar och fixar nyårsfint!

trollet

Bort med rött och fram med silver…

Såhär efter jul när jag börjat tröttna på alla röda och guldiga toner så är det skönt att byta till ett ljusare och lättare färgtema som lila, eller vitt och silver.
Det blir en fin övergång till det nya året men känns fortfarande härligt vintrigt!

Även om de flesta växtbutiker redan börjat få in klassiska vårväxter som primula, småblommiga påskliljor och andra vårlökar som iris och pärlhyacint så tycker jag ändå att det känns liiiite för tidigt för dem när vintermörkret fortfarande ligger tungt.

Mina julväxter hemma är fortfarande jättefina och att blanda julväxter med vårtema blir lite för rörigt för min smak. Däremot så är mellandagarna ett utmärkt tillfälle att fynda fina växter till nedsatt pris! Vita och lila hyacinter passar utmärkt i nyårsgruppen och amaryllis finns ju i så många fler färger än klassiskt rött.

 

Huvudvärk och hyacinter

För den som tycker att hyacinter är vackra men inte står ut med doften eller är allergiska så rekommenderar jag att plantera dem under en glaskupa/odlingsklocka. Eller varför inte under en tårtkupa på ett serveringsfat? En hög uppochnervänd cylinderformad glasvas fungerar också bra. Vackert och doftfritt! Lyft på kupan och torka bort eventuell kondens med tidningspapper så putsar du glaset samtidigt.

Du kan också välja att köpa sorter med mindre doft, det står oftast på krukan om de doftar starkt eller milt. Om de är omärkta så brukar de vita dofta minst och de blå dofta mest. Spara gärna hyacintlökarna efter att de blommat över och plantera ut dem i trädgården så återkommer de år efter år. Och kom ihåg: Ju mer vatten och värme du ger dina hyacinter ju snabbare blommar de över. Placera dem svalt och snåla lite med vattnet så håller de sig längre.

Under en glaskupa/odlingsklocka så slipper du doften från hyacinterna!

 

Och orkidéer!

En annan klassiker såhär års är orkidéer! Samplantera tre stycken eller fler i en låg bred kruka i silver eller glas med lite mossa och silverdekorationer så är gå-bort-presenten till nyårsfesten fixad! Vill du pimpa din plantering lite till så stick ner en batteridriven ljusslinga också, väldigt effektfullt att komma med en lysande present i vintermörkret.

Ta bort stödpinnarna som kommer med orkidén när de kommit fram så får de ett mer levande uttryck, pinnarna är främst till för transportens skull. Men kom ihåg att täcka orkidéerna mot kyla! Kallare temperatur än 15 plusgrader gillar de inte, då tappar de sina blommor eller dör inom några dagar. Kraftiga temperaturskillnader som drag från fönster och den lilla promenaden från växtbutiken till din bil på parkeringen räcker för att det ska hända så snåla inte med köldskyddet! Välj pigga exemplar med gröna, saftspända rötter och gott om knoppar i toppen så får du njuta av dem länge. Gott Nytt År!!!

Ta bort stödpinnarna som kommer med orkidén så känns planteringen mer levande.

 

Annorlunda amaryllis

Den randiga sorten Tango brukar jag alltid spana efter på mellandagsrean, den är en favorit som är tacksam att göra nyårsplantering av, men det finns ju alla möjliga andra färger på amaryllis: rosa, milt gul, fylld vit, den rosavita Tosca mfl. Den gula amaryllisen är jättefin att samplantera med primula längre fram! Placera den svalt  så fördröjer du blomningen så att du kan använda den i vårgruppen längre fram.

Tango i närbild!

 

Så enkelt och så snyggt…
Läs också: Muminfönster till advent

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.