Fågelmatartips

trollet

Tänk vilka underbara småfåglar det finns!

Morgonkaffe och fågelskådning är en riktig morgonlyx
Den här boken rekommenderar jag varmt! När man både kan se bilder på fåglarna och få höra hur de låter så blir det så himla mycket roligare.

Hos oss har vi turen att ha flera fågelfamiljer som återvänder år efter år, och troget bosätter sig i samma träd i trädgården. De är inte bara trevliga att titta på utan även praktiska grannar eftersom de är fantastiska på att hålla efter skadedjur som bladlöss! Var rädd om dina fåglar vintertid så stannar de kvar och hjälper dig med skadedjuren under sommartiden.

Hittills har jag med hjälp av boken Fågelsång av Jan Pedersen och Lars Svensson kunnat känna igen både svala, nötväcka, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, hackspett och talltita (eller entita, de är så lika att jag inte kan se skillnad).

Särskilt den kaxiga nötväckan är en riktigt taskig terrorist vid fågelbordet som är lätt att identifiera med sin vassa näbb och burdusa sätt, den kan lätt jaga bort mycket större fåglar utan större ansträngning. Ursöt men elak! Både jag och katterna följer intresserat intrigerna vid fågelbordet genom fönstret.

Olika sorters fågelmat

Går man in på de stora kedjornas hemsidor så finns det långa listor med vilka sorts fåglar som gillar vilken sorts mat… Men vem orkar memorera sånt?! Om du vill locka till dig många olika sorters fåglar så får du helt enkelt blanda olika sorters mat. Min erfarenhet är att kombinationen av frön, nötter, talg/fett och frukt/bär ger bäst resultat. Särskilt jordnötter brukar fåglarna hamstra! Äppelbitar, rönnbär, solrosfrön, jordnötter och talgbollar är en pålitlig kombination.

Väljer du oskalade frön så räcker de längre, men det blir å andra sidan också mer skräp runt fågelbordet att ta rätt på senare…

Nötväckan kilar upp och nedför trädsammarna som om den vore en ekorre.

Lugn plats är bra plats

Tänk på att placera fågelbordet på en lugn plats, och att inte fylla upp med för mycket mat på en gång. Bättre att lägga ut lite i taget så att maten inte blir förstörd av väder och vind eller förorenad av fågelbajs. Har du katter så sätt fågelbordet på en hög stör som är gjort av ett halt material så att katterna inte kan klättra upp. Det hindrar också råttor och möss från att sno åt sig av maten.

Om du vill främja ett rikt djurliv i din trädgård sommartid så är ett fågelbad eller en liten damm ett bra sätt att fortsätta locka fåglar eftersom det lockar till sig deras favoritmat insekter och, om man har tur, söta vattensalamandrar. 🙂

Nötväckan rör sig alldeles för snabbt och ryckigt för att jag ska hinna fota den, men hackspetten var lättare!
Stammis hos oss.
Den lilla talltitan är rysligt snabb.

 

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.