Växtförslag för vinterfägring

trollet

Vackra vinterträdgård…

Echinacea purpurea ’Magnus’ med frostmössan på
När iskristallerna glittrar som bäst i trädgården brukar jag ta med mig kameran och sekatören ut en sväng.

Plötsligt är allt så förändrat, de gamla vanliga växterna har plötsligt fått ett helt nytt skulpturalt uttryck. En frostkall värdighet och ett tyst lugn härskar. Jag tycker man tänker så bra när kylan kommer, tankarna blir tydliga och klara, nu ser jag nya lösningar och möjligheter som jag inte tänkt på förut.

När grönsakslandet sover tungt är det lättare att se hur jag kan förbättra det till nästa år.
Strukturer och linjer syns på ett annat sätt. Utan en massa löv så framträder buskarnas och trädens former och beskärningsbehov bättre.

Kallt och klart

Entrérabatten i sin djupa vinterdvala bjuder fortfarande på lite frusen underhållning. Några vissnade solhattar blir riktiga primadonnor i rabatten och frostnupna gräsvippor blir ett vackert blickfång.

Miscanthus sinensis ’Ferner Osten’ i vinterskrud. Täckta av nyfrost ser vipporna nästan ut som vinterblommor!

Spår i snön

Trots att det är kallt och det mesta ligger i vila i väntan på vårens värme så kan jag ändå konstatera att det sjuder av aktivitet. Fåglarna mumsar vidare vid fågelbordet, djurspår i trädgården avslöjar vilka vägar eventuella marodörer brukar ta och uppgivet kan jag konstatera att tjäle inte hindrat hunden från att gräva upp både mina vintertäckta fikon och två av vindruvsplantorna… Suck. Den tidigare så lovande ätbara rabatten runt verandan får jag tydligen ha lite mer tålamod med…

Klipp inte ner alla dina perenner på hösten, lämna kvar några formstarka kompisar så håller de ställningarna i rabatten även under vintern.

Vackra vinterväxter

Den optimala trädgården erbjuder alltid något att titta på och njuta av, oavsett årstid. Det är lite ledsamt att kliva in i en trädgård på försommaren när precis ALLT står i blom. Samtidigt. För då vet man att det mest är grönt resten av året… De flesta fleråriga växter blommar ju inte hela säsongen ut, så tricket är att vara lite strategisk. Välj och plantera växter som avlöser varandra i blomning.

Vår och sommar verkar de flesta redan ha koll på vilka härligheter som finns att välja på, men vintertid ser det rätt tomt och trist ut hos många. Jag gillar vintergröna växter eftersom de bildar en fin stomme i trädgården. Visst finns det vintergröna växter med barr i olika färger, men också vintergröna växter med blad. Ett alternativ är att ändå välja växter som tappar sina blad, men som ändå har lite ögongodis att bjuda på för att de har så vacker färg på sina grenar.

Växtförslag för vinterfägring:

  • Vintergröna barrväxter (med gröna barr, silvriga barr, blå barr eller gula barr om du vill ha lite färg) som cypresser, tuja, idegran, blågran mm
  • Vintergröna bladväxter som lagerhägg, buxbom, mahonia, rhododendron och järnek
  • Träd och buskar med vackra grenar som näverhäggens läckra kopparglansiga stam, ormhassel med sina busiga snurriga grenar, kornellernas klarröda eller klargröna grenverk
  • Träd och buskar med vackra nypon/bär rosor som äppelros Rosa rubuginosa, nyponrosen Rosa canina, Rosa rugosa ’Hansa’  och förstås klassisk vresros Rosa rugosa  Det finns roliga rönnar med andra färger på sina bär än röda! Det finns också orange rönnbär, rosa rönnbär, vita rönnbär… Snöbär är en annan klassiker!
  • Prydnadsgräs med vippor det finns många fina sorter med olika höjd och olika färg på vipporna. Miscathus sinensis ’Ferner Osten’, Molinia caerulea ’Edith Dudzus, Calamagrostis x auctiflora ’Karl Foerster’ och Pennisetum alopecuroides ’Hameln’ är några av mina favoriter.
  • Julros tänk vad det finns många olika sorters julrosor, den vita blommar faktiskt i snön! Helleborus niger blommar från november och framåt våren med vintergrön bladrosett. (den turkiska julrosen Helleborus orientalis och andra mer färgglada sorter blommar senare på våren i februari och framåt)
  • Vintergäck är egentligen en vårblomma men kommer igång redan i februari med sina gula blommor. Lyser upp fint i trädgården när det mesta annat är grått och brunt.

  • Vintergröna perenner (eller delvis vintergröna) som murgröna, vintergröna, revsuga, waldsteinia och lavendel.
Till och med en törstig stackars mahonia ger lite grönska mitt i vintern. Bättre med lite grönska än ingen grönska alls.
Underbar julros, Hellborus ’Gold Collection’.
Julros Charmer om du vill ha mer färg.
Julros Danas Dulcet.
Julros Pink Frost
Spara några höga perenner i rabatten, här står gullris som täckt med frost nästan ser ut som blommor trots att de vissnat sedan länge. Roligare än en platt rabatt vintertid. 😉

Fåglar och belysning

Ett fint komplement till alla vintervänliga växter är såklart belysning! Sätt en liten lampa under ditt favoritträd, riktad uppåt i kronan så får du genast ett mer levande uttryck. Lyktor på trappen eller verandan och ett fågelbord utanför köksfönstret så känns plötsligt årstiden inte alls så trist och tung längre. Har du inte lust eller plats med fågelbord så häng upp lite talgbollar i en sömnig syren eller nån annanstans där du vill skapa ett blickfång och få in lite liv.

Och du, klipp inte ner alla dina perenner i höstrabatten när de blommat färdigt! Låt några formstarka snyggingar stå kvar och fröa av sig så får du fler plantor till nästa år, och lite mer att titta på i vinter också!

Äntligen lyckades jag fånga den ettrigt supersnabba nötväckan på bild!
En nötväcka kaxar man inte med i onödan, särskilt inte om man är en liten blåmes. Sekunden efter att bilden var tagen yrde fjädrarna…
…och medan nötväckan är upptagen med att jaga blåmes passar talgoxarna på att festa loss. Sluga små rackare det där!
Läs också: Testar vintersådd
Fler inlägg med vintertema

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.