Lucka 10: Tomaten ’Black Krim’

trollet

Gästbloggare: Lindha Lindvall @jordigatummen

Solanum lycopersicum ’Black Krim’

Varför blir det så roligt när det finns en historia bakom det man håller på med? Säkert finns det en psykologisk förklaring, men jag vet bara att om jag hör eller läser om något som går längre tillbaka i tiden eller på något vis har lyckats finnas kvar trots svårigheter och motgångar så vill jag gärna vara en del av att hjälpa till att bevara det även för framtiden.

Black Krim (Solanum lycopersicum Black Krim) betraktas som den Första Svarta Tomaten och när jag tänker på hur exotiskt det kändes när de gula tomaterna började dyka upp på 90-talet(?) och den gula ketchupen lanserades, och hur otroligt det kändes med en svart tomat! Kunde den ens vara god? Och hur vet man när den är mogen? Nu för tiden är man van med alla möjliga färger på tomater, ju fler nyanser desto godare och de där svarta visar sig också innehålla höga halter av antocyaniner (det blå färgämnet som även finns i blåbär, körsbär, svarta vinbär mfl) som också är oerhört bra för vår hälsa. Kanske är det en anledning till att vi människor tilltalas av färgstark mat? För att vi mår bra av olika färgämnen som finns naturligt i naturliga livsmedel?

Goda Black Krim. Foto: Lindha Lindvall
Black Krim Foto: Lindha Lindvall

Kärt barn har många namn?

Historien bakom just Black Krim/Black Crimea/Noire de Crimée – kärt barn har många namn? Eller så gissar jag att man velat hitta namn som vi i väst förstår lite lättare – är att tomatfröna spreds med soldater efter Krim-kriget på 1850-talet, och den är alltså från början en rysk sort. Under 1990-talet kom den till USA och för ett par år sen landade den hos mig. Jag som bor i ett köldhål (alltid 4º kallare än prognosen) odlar den i bäddar i växthus, men kommer förmodligen att testa den även på friland/vid vägg bara för att testa tåligheten vidare.

Själva tomaten klassas som en bifftomat men storleken varierar rätt mycket och hos mig där biffar blir mer av den normalstora varianten så har Black Krim hamnat på 350 g som mest. Variationen i form och storlek varierar mycket, från helt runda och kanske endast medelstora till stora bulliga biffar. Där man köper frö ser de oftast ut som den senare varianten – kanske visar de dessa just för att de är mer iögonfallande eller så är det bara hos mig den beter sig så.

Foto: Lindha Lindvall
Uppskuren Black Krim. Foto: Lindha Lindvall

Saftigt, söt smak med viss sälta

Plantan är högväxande och iår blev den ca 2 m, den känns som mer tålig än andra biffar och jobbar på med medelstora klasar, fortsätter blomma även sen den börjat sätta frukt vilket känsligare sorter kanske inte gör. För att frukterna ska bli riktigt mörka behöver den få rikligt med sol och värme. På vissa sidor skrivs det om en tröghet i att få fröna att gro men det har inte jag upplevt. Snabb groning och friska, tåliga plantor. Frukterna är oregelbundna i formen, spricker ej men kan få sånt sprickliknande utseende som inte påverkar hållbarheten. Lagrar bra och håller smak fram till advent (sen har de varit slut 😀 ) Black Krim har mycket smak är söt, saftig och har även en viss sälta. Perfekt på smörgås och hamburgare samt i bruschetta och sallad. 🙂 Jag är för snål om den för att använde den i grytor eller såser men det ska visst gå bra det med.

Vare sig biffar eller svarta sorter brukar vara särskilt snabba men den här hör ändå till den snabbare i båda kategorierna. Har den några negativa egenskaper? Inte enligt mig som anser att det är en roligt med variation i form och storlek på tomater och den verkar inte känslig för pistillröta eller mögel. En toppensort helt enkelt! 😀

Black Krim. Foto: Lindha Lindvall

Om Lindha Lindvall

Jag som står bakom bloggen denjordigatummen.com heter Lindha. Jag är hobbybloggare som odlat tomater i över trettio år. Bloggen föddes i nådens år 2018, ni vet, den historiskt torra, varma sommaren som aldrig tog slut. Det började som ett sätt att dokumentera odlandet, att hålla koll på planering, metoder och utfall och idag är foton och skriverier både vila och reflektion som kroppen behöver efter hårt trädgårdsarbete. Odlingsintresset växt till en mani enl de som står mig närmast och jag vill alltid testa saker jag inte provat förut, metoder eller sorter. Här finns också en pelargonsamling som jag ibland kan dela med mig av sticklingar från och i Tomatbiblioteket kan man beställa frön. På senare år har snittblommorna kommit in i trädgården – dahlior särskilt – på sommaren kan man beställa buketter om man bor i närheten, på hösten och våren kan det finnas knölar som blivit för många som kan behöva ett nytt hem.

Jag finns på en skogslycka i kanten av Tiveden, södra Närke, zon 3-4, jorden är fattig morän men med täckodlingsmetoden och ett gäng bajsnödiga höns går vi runt rätt hyfsat.

Lindha Lindvall driver bloggen Jordiga Tummen. Foto: Lindha Lindvall
Foto: Lindha Lindvall
Läs också Lucka 9: Flintmajsen ’Gaspé Flint’
Sortguide: Svarta tomater

Annons

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.