
Gästbloggare: Henrik Norbeck @henriknorbeck
Zea mays var. indurata ’Gaspé Flint’ – Världens snabbaste majssort!
När jag 2020 först läste om denna extremt tidiga och lågväxta majssort så blev jag helt fascinerad och kände jag att jag bara måste prova den. Denna kulturarvssort av flintmajs kommer ursprungligen från Mi’kmaq-folket, urbefolkningen på Gaspé-halvön i Québec i Kanada. Redan 1534 när upptäcksresanden Jacques Cartier var där noterade han att majs odlades i Gaspé – sannolikt någon föregångare till denna sort.
Gaspé-halvön är den nordostligaste platsen i Amerika där majs har odlats och på grund av det bistra klimatet med korta somrar måste det till en extremt tidig majssort. Gaspé Flint har en gen som gör att plantan hoppar över flera tillväxtstadier och går direkt från ungdomsstadiet till blomningsstadiet och därmed inte heller blir så hög.

Flintmajs kan sås redan vid en jordtemperatur av 10 grader
Plantorna blir bara 50-100 cm höga med 7-10 blad. De sätter 1-3 stycken 5-11 cm långa kolvar med 8 rader av gula korn. Kolvarna sitter lågt – bara någon decimeter över marken. Plantorna bildar ofta flera sidoskott med småkolvar på. Här i Sverige behöver denna majssort bara 90-100 dagar från sådd till skörd. Sår man i mitten av maj kan man alltså skörda under andra halvan av augusti.
Flintmajs kan sås redan vid en jordtemperatur av 10 grader, vilket hos mig i zon 3 i södra Östergötland brukar inträffa runt 10 maj. Detta till skillnad från sockermajs som behöver högre jordtemperatur. Därför brukar jag direktså min majs och inte trassla med förodling. För att snabba på den initiala tillväxten kan man dock ha fiberduk på under våren.
I och med att plantorna av Gaspé Flint Corn är små så kan de odlas tätt. Jag har odlat dem med rad- och plantavstånd 22-24 cm. Eftersom man då får plats med runt 20 plantor per kvadratmeter så behöver man inte så stor yta för en fröodling där man lyckas undvika inavel. Gaspé Flint Corn går också bra att odla i stora krukor, där det kan vara lämpligt med med minst 2,5 liter per planta.

Mycket hårda korn
Flintmajs har till skillnad från mjölmajs mycket hårda korn, nästan som opoppade popcorn. De fullmogna kornen ser ofta glasartade ut. De används till att mala mjöl, men man får ett ganska annorlunda mjöl, som dock lämpar sig väl till att laga exempelvis polenta, cornbread eller johnny cakes. Till polenta är flintmajs överlägset tack vare sin fina smak och konsistens. Även många andra maträtter får en fin smak av flintmajs. Jag har exempelvis provat att göra corn flakes.
Det är inte alla hemmakvarnar som klarar att mala flintmajs på grund av att kornen är ganska stora och framförallt hårda. Om du planerar att odla den bör du alltså kolla att din kvarn klarar av det.
Cornbread – majskaka
175 g majsmjöl (cirka 3 dl)
125 g vetemjöl (cirka 2,5 dl)
45 g socker (½ dl)
½ tsk salt
1 msk bakpulver
2,5 dl mjölk
1 ägg
50 g smör
fett för att smörja formen
Värm upp ugnen till 200 °C. Smörj en kakform med cirka 22 cm diameter. Vispa ihop de torra ingredienserna i en skål. Smält smöret och tag från värmen. Vispa i mjölken och sen ägget. Häll sedan ner de våta i de torra ingredienserna. Blanda väl till en klumpfri smet. Ballongvisp eller elvisp funkar bäst. Bred ut smeten i kakformen och baka i mitten av ugnen i 25 minuter tills kakan blivit gyllenbrun. Låt den vila minst 10 minuter innan den serveras.

Lång historia
I Kanada och norra USA odlade urbefolkningen traditionellt mestadels flintmajs, oftast sorter med åtta rader på kolvarna. De flesta europeiska lantsorter av majs är också flintmajs och härstammar från majs som fördes hit på 1500- och 1600-talen från nordöstra Nordamerika. Flintmajsens vetenskapliga namn på latin är Zea mays var. indurata.
I modern tid är den förste som nämner Gaspé Flint Corn majsforskaren och -förädlaren Dr. Robert I. (Bob) Brawn vid Macdonald College i Québec på 1920-talet. Den nämns även av forskare i USA på 1920-talet. Gaspé har använts i olika forskningssammanhang just på grund av sin snabbhet och litenhet.
Jag har själv fått tag på Gaspé Flint från Great Lakes Staple Seeds i Michigan, som i sin tur har fått sin stam från John Sherck i Indiana. Sherck har i sin tur fått sin stam från fyra olika källor i USA och Kanada.
Stor variation
Variationen inom denna stam är mycket stor vad gäller de flesta egenskaper hos plantorna. Även om de flesta plantor blir 50-100 cm höga så har jag sett plantor som bara är 25 cm höga och även de som är uppåt 120 cm höga. Antalet blad är normalt 7-10, men kan vara så få som 6 och så många som 12. Även plantornas tidighet varierar. Genom urval skulle man sannolikt kunna ta fram olika stammar där man fokuserar på olika egenskaper såsom tidighet eller största plantorna. (Stora plantor innebär i Gaspé-världen över en meter höga.)
En kuriositet är att Gaspé Flint erbjöds i Sesams allra första årsbok från 1983. Den har dock inte odlats kontinuerligt här sedan dess, utan jag återinförde sorten för några år sedan.

Om Henrik Norbeck
Henrik Norbeck är sedan hösten 2024 ålderman för majsskrået i Föreningen Sesam. Jag har genom åren provodlat över 60 olika majssorter. Förutom majs odlar jag en hel del annan spannmål samt ärter och bönor. Det blir förstås också en del grönsaker.
Hemsida om växter och odlingsblogg: https://norbeck.nu/plants/
Instagram: @henriknorbeck