Sortguide: Svarthallon

trollet
-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor-
Svarthallon Bristol.
Svarthallon kommer från USA och där är de rätt vanliga bär som tillochmed odlas och säljs kommersiellt men i Sverige är de tyvärr inte lika vanliga… Än! Det är goda bär med en väldigt speciell arom som jag hoppas att fler upptäcker så småningom.

Goda men inte så lätta att få tag på…

Svarthallon Rubus occidentalis är släkt med hallon och björnbär men smakar väldigt annorlunda med en mer komplex smak, det är verkligen fantastiskt goda bär! (Ska ej förväxlas med lila hallon, Glencoe Purple eller blåhallon/salmbär, Rubus caesius.) Svarthallonplantan ser ut ungefär som en hallonplanta, men skotten är lila och väldigt långa… Och taggiga! Enklast är att odla svarthallon som björnbär, dvs att man spaljerar upp plantan eller binder upp den mot en portal eller liknande. Grenarna är taggiga, bären är mörka och ser verkligen ut som just runda, svarta hallon så namnet passar bra.

Bären är goda att äta färska men man kan också göra sylt eller använda dem för att smaksätta likör. Svarthallon kan bli otroligt goda (om du skördar dem vid rätt tidpunkt) med kryddig hallonsmak med toner av mullbär, björnbär och ibland viol. Jättegott! Men eftersom bären är mjuka och inte tål transport så säljs de inte i vanliga mataffärer, så vill du njuta av svarthallon så är det bara att odla dem själv.

Svarthallon Black Jewel i olika mognadsstadier, fotad hemma hos Malin och Kristian.
Mogen Black Jewel, mogna bär är riktigt mörka och har liksom en blåskimrande yta.

Beskära och föröka svarthallon

Svarthallon ger skörd på tvåårsskotten, brukar ofta klippas ner efter skörd ända nere vid marknivån (jag brukar lämna ca 20 cm så att de förgrenar sig). De nya skotten brukar vara vackert ljuslila, de gamla är bruna och grova så det är lätt att se skillnad. Svarthallon odlas ungefär som björnbär: ge dem nåt att klättra på och beskär på samma sätt. Kom ihåg att vattna bara, svarthallon behöver vattnas (mer än björnbär) för att bli goda och för att plantan ska trivas och ge vettig skörd.

Svarthallon verkar inte sätta rotskott och sprida sig som vanliga hallon, så om du vill föröka din planta så låt bli att binda upp den: när grenen böjer sig och toppen uddar marken så rotar den sig av sig självt så småningom. Då kan du knipsa av grenen och sätta i kruka med näringsrik jord, så småningom har du en större planta att sätta ut på solig plats.

Sortguide: Svarthallon

De sorter som är lite lättare att få tag på är markerade med ***. Alla sorter är odlingsvärda så alla är markerade i fetstil. Med reservation för eventuella felskrivningar. Svarthallon säljer ofta slut tidigt på säsongen i handeln så passa på att köpa redan på våren, då brukar de vara lättare att få tag på.

Black Jewel*** /Jewel*** – Zon 1-3 (4). Taggig sort som blir ca 3-4 m hög och ger skörd i juli, snäppet tidigare än Munger. Bären är söta och ganska stora (ger också lite större bär än Munger). Köp Black Jewel hos Cramers Blommor

Black Jewel har en fin balans mellan sötma och syra, jättegod!

Bristol – Zon okänd, men enligt amerikansk återförsäljare ska den tåla ca 30 minusgrader och ge skörd i juli men det verkar inte som att den går att få tag på i Sverige längre (men är populär i USA). Smaken beskrivs som väldigt söt och grenarna kan bli upp till 4 m långa. Jag köpte min Bristol via finsk plantskola men de verkar inte sälja den längre, tyvärr. Jag odlar Bristol i soligt läge, i dubbel pallkrage i lä av en häck i zon 4 och det har funkat fint hittills. Jag har också blivit tipsad av läsare att den verkar funka upp till zon 6.

Bristol har en trevlig, aromatisk smak med violtoner.

Munger*** – Zon 1-3 (4). Taggig sort som blir ca 3-4 m hög och ger fasta, medelstora bär i slutet av juli-början av augusti (snäppet senare än Jewel). Smaken är rätt kryddig och söt. Plantan blir ca 2 m hög, grenarna är långa och om den spaljéras kan grenarna bli ännu längre/högre, 2-4 m. Ibland finns Munger att köpa som E-planta, vilket är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat. Köp Munger hos Cramers Blommor

Och så ännu fler… Även gul!

Jag har hittat ännu fler sortnamn men tyvärr inte mer information om dem än så: Gregg, Ohio och Older. Och så verkar det fascinerande nog även finnas gula svarthallon, Rubus occidentalis ’Flava’ och Rubus occidentalis var. Pallida. 😀

Har du odlat nån av dem? Kommentera gärna inlägget och berätta!
All information om dem som höjd, zon, smak mm är av intresse. 😀 😀 😀

Black Jewel.

Källor i urval:

https://shop.svartbackens.com/shop/search?s=svarthallon

https://bergavaxter.se/blogs/planteringsrad/planteringsrad-for-bjornbar-taybar-och-svarthallon

Rabarber Trädgård – Svarthallon, nyttigt och smakrikt

Läs också: Lång bärsäsong
Fler inlägg om frukt & bär
Fler sortguider

Annons

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.