Det vackra päronet Clapp’s Röda Favorit

trollet

Vackert rödlila utsida

Det gröna päronet Clapp’s Favorit är en klassiker som nog många redan känner till… Det är en gammal amerikansk sort som kom till Sverige på 1800-talet. Men att det också finns en vacker röd version av detta päron verkar inte lika många veta. När skalet är daggigt ser frukten nästan rödlila ut i färgen. Att få tag på ett sådant träd är verkligen inte helt lätt, men den finns i kommersiell odling i Sverige och själva frukten brukar vara lättare att få tag på även om namnen kan variera: Clapp’s Röda Favorit, Clapp’s Favorit Lila, Clapp’s rödlila mfl är bara några av de namn som brukar anges för ett och samma päron i matbutikerna (men i SKUD lyser den med sin frånvaro, där nämns Red Faworytka men den verkar mogna tidigare). Det mest minnesvärda synonyma namnet är Kalle. 🙂

Frukten är ganska stor, och jag tycker att det är mycket gott. Snäppet sötare än den gröna Clapp’s Favorit med lite grovt, fast vitt kött som smälter i munnen. Kanske är en tydligare sötma ren inbillning från min sida och en mental upplevelse av att äta just en röd frukt, man äter ju med ögonen också brukar det heta… Men mycket gott är det iallafall, och väldigt vackert! Det brukar ofta rekommenderas till ostbricka men jag äter det hellre rakt av precis som det är. 😉

Härligt mogna, mumsiga Röda Clapp’s Favorit vid gårdsbutiken på Orelunds fruktodling på Österlen..

Ursprung och flera namn

Enligt amerikansk källa så är Clapp’s Röda Favorit en mutation av den klassiska sorten Clapp’s Favorit och upptäcktes 1939 i Van Buren County, South Haven Michigan, USA. Ett synonymt namn för Clapp’s Röda Favorit är Kalle, som en hyllning till personen Adrian Kalle som upptäckte den. Adrian Kalle sålde rättigheterna 1952 till Stark Bros Nursery i Missouri USA, som senare släppte den kommersiellt som Starkcrimson 1956 (ibland stavat starkrimson, sannolikt en felstavning som kommer av att man försökt imitera/förenkla det lite krångliga uttalet av namnet).

Clapp’s Röda Favorit verkar ha samma egenskaper som den klassiska gröna, dvs lämplig växtzon är 1-2 (3 om mycket gynnsamt läge) och ger ganska stora träd med smal pyramidform. Frukten mognar i mitten-slutet av september (beroende på väder) och håller i några veckor. Den är väldigt populär i USA, Chile och Nya Zealand men i Sverige verkar det än så länge vara svårt att få tag på växtmaterial tyvärr… Klassikern Clapp’s Favorit finns att köpa nästan överallt som certifierad E-planta, men just den röda lyser med sin frånvaro både hos stora och små plantskolor. Ursprunget kring den klassiska Clapp’s Favorit vet man inte, men det har gissats att den skulle kunna vara resultatet av en korsning mellan Williams och Flemish Beauty (även känt som Flemish Beauty af Thadeus Clapp). Den dök upp i Sverige på 1880-talet.

Pollinering

Clapp’s är inte känd för att vara särskilt svårpollinerad, den pollineras av vanliga sorter som bl a Clara Frijs, Conference, Esperens Herre, och Williams (men också av lite mer ovanliga sorter som Bonne Louise, Seckel och Soldat Laboureur. Eftersom den ”vanliga” Clapp’s Favorit och den Röda Clapp’s Favorit /Kalle enligt labbtester har samma DNA (vilket inte är så förvånande, den röda är ju bara en mutant av den förra) så pollineras de alltså av samma sorter: de sorter som vi vet funkar att pollinera Clapp’s Favorit pollinerar alltså även den röda.

Källor i urval:

https://www.grandpasorchard.com/Tree/Pyrus-Kalle

https://specialtyproduce.com/produce/Kalle_Pears_13798.php

https://docplayer.se/37061261-Identifiering-av-paronsorter-med-hjalp-av-dna-markorer.html

Läs också Poddavsnitt 9: Om päron
Fler inlägg om frukt och bär

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.