Hopplösa hörn för växter: 3 lösningar

trollet

Inte så hopplöst som många tror

Alla har vi väl någon plats därhemma som känns mer eller mindre hopplösa för växter att trivas på men där vi så himla gärna vill ha en levande växt ändå…

Mörka hörn bredvid norrfönster, badrum utan fönster, ett trapphörn eller mitt på väggen i vardagsrummet dit inget ljus når. Här kommer lite tips och förslag på lösningar på märka problemhörn, som inte alls behöver vara så hopplösa som man kan tro. 🙂

Det går att övervintra pelargoner snyggt, om du erbjuder dem ett ljust och svalt läge (inte i närheten av element).

Tre smarta lösningar

1, Välj växter som verkligen tål skugga – Det finns många växter som tål halvskugga, desto färre som tål ordentlig skugga.

Garderobsblomma är en tålig tuffing som tål både sol och mörker. Men ju mindre ljus, ju mindre vatten.

De allra tuffaste skuggtåliga krukväxterna är garderobsblomma Zamioculcas zamiifolia och ungkarlsblomma, Aspidistra elatior. Ungkarlsblomma är lite småknepig att få tag på i handeln just nu, det är vanligare att man hittar den som snittblomma än som krukväxt men om du har turen att få tag på den så lever den väldigt länge och är väl värd sina pengar.

Garderobsblomman är lättare att få tag på, den finns att köpa nästan överallt och kan placeras både i gassande sol och i nästan totalt mörker. Kom bara ihåg att ju mer ljus ju mer vatten vill den ha (och tvärtom). En garderobsblomma som står mörkt ska vattnas extremt sparsamt. Skulle du mot förmodan lyckas ha ihjäl en garderobsblomma så beror det nästan alltid på övervattning eller omplantering i för stor kruka (som ju då håller kvar för mycket vatten).

Garderobsblomman är en sådan växt som gärna vill ha det trångt om rötterna, ofta är krukan nästan deformerad av alla rötter och det är helt i sin ordning. Plantera inte om den i en jättestor kruka för då trivs den helt enkelt inte, det blir för blött. Bättre att den får stå trångt, och att du successivt ökar storlek vid omplantering, ungefär som med barn och skor: det är ingen höjdare att gå från storlek 14 till storlek 48. Lite större undan för undan är bättre. 😉

2, Skaffa två likadana växter och byt plats på dem regelbundet – Köp två likadana växter och placera den ena på det mörka, taskiga stället och den andra på ett ljust, snällt ställe. Sedan får du byta plats på dem regelbundet. Ju mer solälskande växter du valt, desto oftare behöver du skifta. En växt som vill ha sol och står mörkt svälter, därför är det så viktigt att rotera plats på dem så att de får möjlighet att ”äta” via sin fotosyntes. Då kan du ha vad du vill, var du vill. Fiffifgt va? 😉

Ljuset från en lampa kan räcka till flera växter, du behöver alltså inte nödvändigtvis en lampa per växt. Ju högre upp ljuskällan är, ju större yta täcker den.

3, Använd tilläggsbelysning – Numera finns det många olika sorters växtlampor på marknaden som går finfint att ha i t ex vardagsrummet eftersom de har ett varmvitt ljus (t ex Vensos växtlampa Standard) och inte bara säljs med det blålila ljuset som många tycker är jobbigt för ögonen. Det finns också en hel del olika modeller att välja bland; allt från hängande armaturer till golvlampor eller lite mindre, nättare teleskoplampor som du helt enkelt sticker ner direkt i krukan och sedan kan förlänga allteftersom växten växer och blir högre. Jag är väldigt förtjust i teleskoplampan SunLite från Venso Ecosolutions just för att den är så löjligt lättplacerad.

Växtlampor

Många odlare använder T5lysrör till sina vintersådder inomhus och det går förstås också till krukväxter men det finns ju snyggare alternativ.
De flesta växglödlampor (ej lysrör) har en standardsockel E27 vilket innebär att du inte behöver köpa en särskild armatur till dem om du inte vill, det går lika bra att använda en befintlig gammal lamparmatur som du redan har hemma. Bäst resultat får du om lampan lyser ner på växten, för annars om den lyser från sidan så kommer växten att söka sig mot ljuset och börja växa snett… Inget vidare.
Det är klart att det går att ha det så också om du är beredd att vrida litegrann på växten varje dag, men ljus ovanifrån ger en jämnare, snyggare form på din växt.

Med tilläggsbelysning kan du ställa växter på ställen där de annars inte skulle trivas pga ljusbrist.

Olika skötsel beroende på årstid

De allra flesta upplever förr eller senare att krukväxterna därhemma blir lite hängiga och trista på vintern, trots att de sköts ”som vanligt”. Det har sin enkla förklaring: Ett norrfönster på sommaren och ett norrfönster på vintern erbjuder väldigt olika mängder ljus!
Vi svenskar älskar dessutom att vrida upp våra element till max under vintern, vilket ändrar levnadsförhållandena för våra krukväxter ännu mer. Därför kan du inte sköta och behandla dina krukväxter exakt likadant året runt, det gäller att du anpassar vattningen efter årstid (och om möjligt tar det lite lugnt med det där elementet…)

De allra flesta växter vill ha mer vatten sommartid, och mindre vatten vintertid. Problemet är att värmen från elementen gör växterna törstigare, men utan tillräckligt med ljus kan de inte dricka allt vatten de får.

Tilläggsbelysningen SunLite är en teleskoplampa som sticks ner i krukan. Lampan går att justera höjd på och ljuset är kallvitt.

Växtrotation efter årstid

En lösning på vinterhängiga växter är att byta plats på dem beroende på årstid, använda tilläggsbelysning, eller vrida ner elementen. Vid växtrotation är det perfekt att äga garderobsblomma, som ju funkar i alla lägen! 😉 Jag brukar offra ett söderfönster och vrida ner elementet där helt och hållet, där får mina känsligaste växter bo vintertid. Växtbelysningen brukar jag låta vandra runt mellan de mest behövande.

I vardagsrummet har jag en golvlampa med lång sladd och två lamphuvuden, i den ena armaturen har jag satt en växtlampa. Den flyttar jag runt och riktar på behövande växter. Ljuset är lilablått, alltså inte varmgult som våra vanliga lampor, därför brukar jag ha igång just den växtlampan när vi inte behöver det rummet.

 

Växtlampan har en stadnardsockel E27 och passar i en vanlig lamparmatur. Lite dyrare än en vanlig glödlampa men håller väldigt länge.
Garderobsblomma är perfekt att ha hemma vid växtrotation, den kan ju stå varsomhelst.
Den här växten skulle inte ha en chans utan tilläggsbelysning. Växterna äter och dricker ju med hjälp av ljuset, i konstant mörker skulle den svälta.
Läs också: Krukpyssel med seriemotiv

Annons

2 Comments

  1. Hej
    Vill gärna få till min garderobsblomma så att den blir lika hög, men den är för spretig redan nu som den är. Hur lyckas sj få de växa uppåt och inte så att de bara x. Hänger på sidorna?

    1. Klassiska odlingsråd till garderobsblomma är mycket ljus, sparsam vattning och att den SKA stå i en trång, liten kruka. Garderobsblomma tål och klarar att stå mörkt, men blir sällan supersnygg om den gör det någon längre tid. Tänk på att ju mörkare den står, ju mindre vatten vill den ha.

      Överdriven vattning ger långa, ”klena” grenar som gärna lägger sig ner, liknande problem kan du få om den har för stor kruka. Vid köp så har ofta garderobsblommorna en supertight, nästan deformerad kruka. Och det gillar de! Så när du väl planterar om, välj en kruka som bara är precis snäppet större, inte jättestor. Ett floristtrick för att få en spretig garderobsblomma att hålla formen lite bättre är att knyta ihop grenarna löst och luftigt med genomskinlig fiskelina. Lycka till. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.