Full fart i trädgårdslandet: Potatom, Goji och Moneymaker.

trollet

Tomaten Moneymaker

Omogna moneymaker.

Puh vilken dag! Med fokus på ätbart har jag idag planterat om mina egenhändigt sådda tomater (Solanum lycopersicum Moneymaker).

Hela 21 plantor blev det, plus några klena stackare som får vänta ett tag till. Herregud vad mycket tomater!!! Vad har jag gett mig in på?! Hela påsen grodde, vem hade trott det?! Förhoppningsvis är väl risken för nattfrost över vid det här laget men för säkerhets skull står de fortfarande i krukor som går att flytta in vid behov. Tierp är Tierp och juni en nyckfull månad. Har redan fått börja tjuva några skott så det verkar lovande!

Goji = bocktörne på svenska

Gojibäret (Lycium barbarum) och också fått komma i jorden! Solig plats, lerjord blandat med barkmylla borde göra susen. Fast den har fått vänta alldeles för länge stackarn, bladen skriker näringsbrist och rötterna vill ut ur krukan.
Ska bli spännande att se hur lång tid/år det tar innan bären dyker upp. Har fått väldigt olika feedback från kunderna på jobbet; en del väntar och väntar medan andra är VÄLDIGT nöjda och drunknar i bär.
Hoppas såklart på det senare. 😉

IMG_1667

Tomat + potatis = sant

Säsongens busigaste experiment heter Potatom från nederländska företaget Pick & Joy. En lustig kombination av tomat som ympats på en potatisplanta. Plantan ger alltså tomater sommartid och till hösten kan man skörda potatisen nertill. Potatissorten är Allians men vilken tomatsorten är anges tyvärr inte på etiketten…
På hemsidan finns noll information om just Potatom och företaget har hittills (2 veckor sedan) inte svarat på mina frågor via mail. Skötselråden får man gissa sig till! Om du själv har provat Potatom så hör gärna av dig och berätta! Tips mottages tacksamt. Ska bli spännande det här!

IMG_1665

 

IMG_1666

Läs också: Rosa lök och rosa potatis
Fler inlägg om tomater

Annons

3 Comments

    1. Det gick både bra och mindre bra… 😉 Just potatom var lite av en besvikelse. Tomaterna var helt ok, potatisen också men inga superskördar av någondera. Gojibärsplantan fick knappt nåt vatten under den här rekordtorra sommaren så den får jag nog dessvärre vänta ett tag till på för skörd. Tomaten Moneymaker var däremot en riktig höjdare som ger skäl för sitt namn! Rekommenderas! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.