Gästbloggare: Marja & David Bennett
Rosenbönan ’Prizewinner’ – Köksträdgårdens mest oproblematiska växt
Det här är verkligen en av våra mest pålitliga skafferifyllare. Förutsatt att man har lyckats med klätterstödet! Den kan, verkar det som, bli i princip hur hög som helst (det står tre meter, men jag tror högre!) och har man då lite för rangliga stöd, som vi hade i somras, så blir den ett fantastiskt vindfång en blåsig sommar.
Prizewinner, Phaseolus coccineus, är en kulturarvssort introducerad 1892 och har fått sitt prisvinnande namn just för att det är en av de bästa sorterna. Snabbväxande med vackra röda blommor som ger stor skörd av långa, matiga baljor. Man kan även torka och använda fröna som kokbönor.

Rosenbönor – en bra försäkring
Egentligen började vi odla rosenbönor mest som en slags försäkring för att vi alltid skulle ha bönor i frysen under vinterhalvåret. Det har alltid varit lite hit and miss med brytbönorna och vaxbönorna beroende på väderlek, snigelantal etc etc. Då har rosenbönorna varit de där pålitliga buffertbönorna som alltid ger god skörd, om än lite sent på våra breddgrader (odlingszon 5) i Ångermanland.
Med åren har vi börjat älska dem mer och mer och det är alltid lika roligt att hitta på rosenböninstallationer i köksträdgården! I somras försökte med med krocketliknande portaler som tyvärr blev för veka. Året före det (se bild) gjorde vi en tipi-liknande konstruktion som höll hela säsongen! Och nästa år fnular vi på armeringsnätsportaler över två bäddar.


Exceptionellt vackra bönor
Vi är nybörjare med fröodling, men i vår lilla fröbytesgrupp i Härnösand blev det många “oh”och “ah” när jag tog fram prizewinner-fröerna. De är verkligen exceptionellt vackra, och min tanke nästa år är att ta mer frö för torkning och förvara i glasburkar för att det är så snyggt, och för att tillaga förstås!
Att äta rosenbönor lärde jag mig när jag bodde i England där man skär dem på diagonalen och kokar dem i saltat vatten. Serveras till en klassisk sunday roast. Det finns till och med speciella knivar för att skära “runner beans” i England. Annars tycker vi att det är väldigt gott att äta dem i en ljummen sallad. Alltså kokta och skurna i en vinägrett, kanske med riven vitlök, dijonsenap och färska basilikablad. Också jättegott att lägga till tomater. Jag tänker också att man skulle kunna syra dem, precis som man gör med brytbönor, men det har vi inte testat än.

Om Marja och David Bennett – Sörnäsets Småbruk
Sedan 2018 har Marja och David levt på ett litet småbruk utanför Härnösand. De odlar till hushållet och samförsörjning genom grönsaker, potatis och kött från flera djurarter inklusive får, kalkoner och grisar. Marja arbetar med Alexanderteknik i Stockholm och Härnösand och David arbetar på Hola folkhögskola med kurserna Ekobruk och Vägar till välmående. De var nyligen med i organisationsgruppen för Omställningskonferensen 2025. David är medförfattare till två böcker: Framtidens by och Smittsam generositet.
Läs mer om Omställningsnätverket på https://www.omstallning.net/ och på instagram: @omstallning
Davids instagram: @kompostmannen
Marjas instagram: @sinnesro_kroppslycka och @sinnesro_och_kroppslycka
Tillsammans driver de Sörnäsets Småbruk, följ dem på instagram: @sornasets

