Lucka 21: Plocksallat ’Black Seeded Simpson’

trollet

-reklam för den ideella föreningen Sesam-

Gästbloggare: Marianne Käfer

Plocksallat ’Black Seeded Simpson’

Lactuca sativa Crispa-gruppen

Black Seeded Simpson är en plocksallat som sägs vara ”världens snabbaste plocksallat” och är skördeklar efter runt 40 dagar. Sallaten har ljust gröna, krusigt vågiga, krispiga, välsmakande och saftiga blad – den växer kraftigt, är rikgivande och bildar ett löst huvud som fullvuxen. Fröet är ovanlig mörkt = svart, därav namnet.

Black Seeded Simpson går att odla väldigt tidigt på året eftersom den är relativ köldtålig, men tål även torka och värme. Hos mig står den även bra en vanlig sommar bara den får tillräckligt med vatten. Sallaten står skördeklar länge utan att gå i blom vilket gör den lite krävande om man vill fröodla Black Seeded Simpson från frö till frö.

Foto: Marianne Käfer
Plocksallaten Black Seeded Simpson har svarta frön, därav dess namn. Foto: Marianne Käfer

Historien

Det finns inte så många gamla sallatssorter, eftersom sallaten ända fram till 1950-talet ofta ansågs som ”hönsfoder” hos gemene man. Black Seeded Simpson är en kulturarvssort och beskrivs redan 1850 i England.

I USA blev den introducerad av fröföretaget Peter Henderson & Co./New York runt 1870 och ska vara USAs populäraste plocksallat. År 2006 blev Black Seeded Simpson utnämnd av tidningen The Daily Telegraph till Storbritanniens bäst smakande sallat. I Les Plantes Potagères av Vilmorin-Andrieux’s beskrivs Black Seeded Simpson år 1885.

Foto: Marianne Käfer
Foto: Marianne Käfer

Odling & fröodling

För mig är det ingen skillnad mellan konsumtionsodling eller fröodling av sallat. Även om man har inriktningen mot fröodling så bli det massvis med sallat att skörda under säsongens gång.

Jag börjar med att så sallaten i pluggbrätten i kallväxthuset i januari /februari. Växterna kommer upp när väderläget passar dem och kan sedan planteras ut när jorden reder sig. För konsumtionsodling kan den då också direktsås. För att odla fram moget frö behövs en lång odlingssäsong. Plantorna ska gärna ha 25 cm avstånd till varandra eller ännu mer, cirka 50 cm om man vill fröodla. Sallat är självpollinerande men för säkerhetens skull bör man hålla avstånd på några meter mellan sorterna.

När man odlar för konsumtion kan man börjar skörda när de yttersta bladen är cirka 15 cm stora. Låter du hjärtat/mitten stå kvar orört, så fortsätter sallaten att växa och levererar blad i flera veckor.

Sallat i blom. Foto: Marianne Käfer
Blomställningar. Foto: Marianne Käfer

Lång säsong för lyckad fröodling

För fröodling bör man observera växtens utveckling. Plantorna som inte stämmer överens med sortbeskrivning eller börjar gå tidigt upp i blom ska skördas.  Helst ska man inte skörda plantorna som ska fröodlas. För att bevara genetiska mångfalden inom en sort ska man fröodla på minst 5 plantor – helst 10, som man lätt kan klämma in i 1 – 2 pallkragar.

När blomstängel utvecklas tar man bort bladen vid stängelbasen, så att ingen röta uppstår och stängeln bör stöttas med käppar/pinnar, annars är faran stor att de knäcks pga av blast eller regn. För att få mogna frön bör man ha tur med vädret – man behöver en lång odlingssäsong.

Frökapsel. Foto: Marianne Käfer
Foto: Marianne Käfer

2-4 veckor från blomning till frömognad

Det kan ta 2 till 4 veckor från blomning till att fröna mognar. Sallaten utvecklar små maskrosliknande blommor som sitter i rikt förgrenade blomställningar och när flest blommor har visat sina små hårpenslar kan man skörda hela blomställningen. Innan dess kan man skörda färdiga fröställningar för att undvika att fröna faller till marken. Fröna är skördeklara när man lätt kan gnugga sönder en frökapsel och fröna lossnar lätt.

I en fuktig sommar angrips fröställningar ofta av mögel, då kan man försöka sätta plantorna i stora krukor/hinkar & flytta in i växthuset – om man har. Annars kan man sätta ett genomskinligt skyddstak över odlingen.

Fröställning. Foto: Marianne Käfer

Eftertorka inomhus

Fröställningar läggs enklast i en papperspåse vid skörden, låt eftertorka inomhus. För att rensa fröna är det enklast att ta frökapslarna och gnugga sönder dem, då följer det med minst skräp. Sedan kan man blåsa bort lätta delar av böset och till slutligen sila bort resten. Fröna håller sig i 3 – 5 år och man får mängder så att man blir självförsörjande i många år framöver eller kan byta med sina odlingsvänner. I Sesams skråskista ( = frysen ) har fröerna överlevt i 40 år!

Black Seeded Simpson är för mig bästa och snabbaste plocksallaten som dessutom är krispig och har en god smak. Det är en gammal kulturarvssort som är värd att odla och bevara.

Sallad. Foto: Marianne Käfer

Om Marianne Käfer

Marianne Käfer är ålderman för sallat & cikoria i Föreningen Sesam, kursledare för fröodlingskurser och föreningens representant i nordiska frönätverket ”Nordic Seed Alliance”. Hon bor i östra Småland, är permakulturdesigner, självhushållare, har odlat ekologisk sedan 1990-talet och även då börjat med fröodlingen.

I hennes stenrika odlingsland mitt i skogen samsas 1- och 2åriga grönsaker, med ätliga perenner, blommor, frukt eller bär och som passionerad fröodlare – en hel del fröodlingar.

Mer om fröodling hittar du på föreningen Sesams hemsida.

Marianne är ålderman för sallat & cikoria i föreningen Sesam. Foto: Marianne Käfer
Läs också: Mariannes fina fröbytarlåda
Lucka 20: Rabarber ’Queen Victoria’

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.