Lucka 13: Spenat ’Amsterdams Reuzenblad’

trollet

-reklam för den ideella föreningen Sesam-

Gästbloggare: Cornelius Fischer

Spinacia oleracea ’Amsterdams Reuzenblad’

I år har vi odlat den gamla sorten ‘Amsterdams Reuzenblad’ – en fin gammal kultursort som odlats ända sedan 1905. Ibland kan man tänka att “kultursort” skulle innebära att man som odlare gör någon slags god odlargärning, men får leva med en mindre och sämre skörd, men det är verkligen inte min erfarenhet vad gäller spenat. Jag tror att det mer handlar om att moderna sorter växer mer enhetligt, vilket så klart är en stor fördel om plantorna ska skördas storskaligt, men som fritidsodlare är det ju tvärtom en fördel om inte alla plantor växer lika snabbt utan man kan skörda efterhand under många veckor.

spenat
Spenat ’Amsterdams Reuzenblad’. Foto: Cornelius Fischer

Ganska högvuxen spenat

Det här med höstsådd har vi aldrig fått till riktigt bra, så vi sår tidigt på våren, med målet att få gott om spenat att äta och även kunna ta frö till framtida sådder. Jag sår spenaten tätt, med ett avstånd på kanske 2–3 centimeter. (En fördel med att fröodla är att man har massor av frö och inte behöver snåla!) När plantorna vuxit till sig till ätbar storlek gallrar jag efterhand hela plantor, så att plantavståndet till slut blir 10–20 cm. Det gäller att inte vänta för länge med gallringen, för plantorna som är kvar vill man ska ha plats att växa sig kraftiga och fina. ‘Amsterdams Reuzenblad’ är ganska högvuxen och kan behöva stöd.

Det går att fortsätta att skörda enstaka stora blad också från plantorna man sparar, men inte för många, för nu ska de få gå i blom. Så långt det går får fröna mogna på plantorna. Vad gäller ‘Amsterdams Reuzenblad’ är dock min erfarenhet att en hel del plantor är rena hanplantor, som dör efter blomningen och inte producerar några frön. Spara alltså gott om plantor för att minska risken för inavel – gärna 40–50 stycken. Med ett radavstånd på 20 cm innebär det ca 8–10 löpmeter.

spenat
’Amsterdams Reuzenblad’ är en ganska högväxande spenat. Foto: Cornelius Fischer

Trekantiga, vassa frön

Här i Blekinge klipper jag ofta av plantorna nere vid basen i slutet av juli och låter fröna mogna klart på plantorna inomhus. Det gäller att ha dem luftigt, eftersom bladen innehåller mycket vatten och alltihopa lätt kan börja mögla. När fröna är riktigt torra repar man av dem, och då gäller det att använda handskar eftersom ‘Amsterdams Reuzenblad’ har trekantiga och riktigt vassa frön. Det blir mycket skräp, men om man sållar och vannar dem så har man till slut många deciliter stora, fina frön som räcker i många år och också räcker att dela med sig av!

Spenatfrö kan se olika ut.  Spenat ’Amsterdams Reuzenblad’ har trekantiga, vassa frön. Spenat ’Norvak’ har släta frön. Foto: Jasmine Waara

Om Cornelius Fischer

Jag bor bor med min familj utanför Karlshamn, arbetar som lärare och har med min sambo odlat grönsaker för husbehov i snart 15 år. Sedan ett antal år är jag medlem i fröodlarföreningen Sesam, där jag är gesäll (alltså en av dem som förökar upp frön) i skråna för bondbönor, trädgårdsbönor, betor och spenat.

Mer om fröodling hittar du på föreningen Sesams hemsida.

Läs också Lucka 12: ’Dala Lantvete’
Fröodla spenat (från frö till frö)
5 Checklistor om fröodling

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.