
Gästbloggare: Veronica Bick @runabergsfroer
Cucumis sativus ’Arboga Vit’ – Ett kulturarv väl värt att bevara.
Vi är lite extra stolta över att vara en del i historien om ‘Arboga Vit’. Länge var denna gurka en vanlig sort här i Sverige, dokumenterad sedan slutet av 1800-talet och återfinns i frökataloger från den tiden, men har odlats betydligt längre än så. Någon gång vid andra världskrigets början försvann den ur den kommersiella odlingen i Sverige. Först efter Berlinmurens fall återfanns den vita gurkan i en tysk genbank i Gatersleben av medlemmar ur föreningen Sesam. Därefter började Johnny, Runåbergs Fröers grundare, att uppföröka ‘Arboga Vit’ och sprida den över landet igen.
I Tyskland beskrevs denna vita gurka “Klassisk svensk 1800-talssort. Trinda, 20 cm långa, vita frukter, litet fröhus. Oslagbar smak. Bäst för bänkodling.”
Och ja! Den är fantastisk på så många vis. Visst blir den glad över att odlas i en klassisk odlingsbänk men vi tycker den fungerar utmärkt även på friland och i växthus. Den kan få slingra fritt på marken eller så kan man låta den få klättra på en ställning om utrymmet är trångt. ‘Arboga Vit’ ger en stor fin skörd med fantastisk hållbarhet och är riktigt krispig och god att använda både som salladsgurka och inläggningsgurka. Tacksamt är att ha en stor burk saltgurka med just ‘Arboga Vit’ att hämta ur till fredagsmyset.


Inte särskilt knusslig
Denna vita gurka är inte särskilt knusslig utan följ allmänna gurkodlingsråd så går det bra. Så den gärna inomhus eller i ett varmt växthus 4-5 veckor innan den ska planteras ut. Säkrast gror den vid 22-26°C. Plantera ut dem när jorden är varm och all frostrisk är över. Se till att plantorna är väl avhärdade och klarar både vind och starkt solljus. Prova att så dem direkt på friland om du har ett varmt läge. Plantorna i en rad kan växa 25-35 cm ifrån varandra men behöver 1-1,5 m till nästa rad för att kunna breda ut sig. Skörda de vita gurkorna efterhand som de når önskad storlek. Godast är de vid cirka 15 cm. Ät, och du äter svensk god odlingshistoria!

Om Runåbergs Fröer och Veronica Bick
Runåbergs Fröer har nu funnits med på frömarknaden i över 40 år, först med Johnny och Barbro bakom tryckpress och fröpackning men nu med dottern Julia som har tagit vid och fortsätter att driva Runåbergs fröer och alla våra hjärtefrågor kring fria och ekologiska fröer framåt. Sedan starten 1982 har fokuset legat på att hitta sorter som klarar ett nordiskt klimat och sprida dem till fritidsodlare. Vi uppmuntrar till att odla egna fröer för att trygga både kunskap och sorter för framtiden. Veronica Bick odlar grönsaker och fröer till försäljning på Gårdslids odlingar på sommaren och med Runåbergs Fröer under vintern.